IN MEMORIAM

Branko Draganić (1935- 2021)

Branko Draganić
(1935-2021)

Ni snažnijeg odbojkaša - ni nežnije duše! Tako bi mogao da se okarakteriše karakter Branka Draganića, profesora fizčkog vaspitanja, vrsnog odbojakaša odbojkaških klubova “Jugoslavija” i “Partizan”. Kao profesor fizičke kulture u Petoj beogradskoj gimnaziji zadojio je odbojkom mnoge đake: Zdravka Kuljića, Gorana Stojmirovića, Bojana Gašića…

Bio je član sjajne generacije “bosonogih dečaka”, koja je za sedam godina osvojila četiri uzastopno osvojene Šampionske titule i tri titutule pobednika Kupa. Bilans je uvećao sa još jednom titulom šampiona i pobednika Kupa Jugoslavije. Bio je i trener ženske ekipe Partizan sa kojom je osvojio po jednu tituli šampona i pobednika Kupa. Igrajući u toj šampionskoj generaciji nije dobio ni jedan dinar stipendije ili naknade za hranarinu. Došao je iz Konjica, upisao Fakultet za fizičko vaspitanje, u roku ga završio i započeo sa proučavanjem i lansiranjem odbojke u Beogradu, Sarajevu, Kaštelima (osvajajući i sa njima vrhunske rezultate). Živeo je u pravom smislu reči za odbojku do poslednjeg daha. Kao referent za sport u Pomorskoj vojnoj oblasti u Splitu znatno je doprineo da se odbojka poštuje i ceni i medju pomorcima. Zadojio je odbojkom i svoje kćeri Melinu (državnu reptrezenativku Jugoslavije) i Brankicu - repezentativku Hrvatske. Sa ženskom ekipom Kaštela osvojio je nekoliku titula šampiona i pobednika Kupa Hrvatske.

Virus Korona pokosio ga je i punoj snazi i prekinuo u trenucima, kad je odbojkaškom sportu, kao vrsan pedagog i teoretičar mogao još puno toga da pruži! Bio je moralna porška svojim saigračima Zoranu Petroviću, Drganu Rajačiću, Stevanu Pališaškom, Branku Lužaninu, Hamidu Gačačaninu, Petru Stanišiću, Ljubomiru Iliću da ostvare šampionske snove. Bio je najbolji sedmi igrač, koji je pružao nabolje partije kad drugima nije išlo da stignu do dragocenih pobeda. Uz Bracu Jankovića spada medju najbolje poznavaoce odbojke, što je svojim analizama i radovima dokazao. Ostaće zabeleženo da je trenirao vojnike Pomorske vojne oblasti, koji su osvojili treće mesto na finalnom turniru u Ohridu. Beogradska oblast osvojila prvo mesto, jer je njihov trener Djordje Stanišić uvek imao najbolje odbojkaše - vojnike. Njegova selekcija i pored igrača kakvi su bili Aleksandar Boričić i Bogdan Sretenović morala je da se zadovolji trećim mestom!

I Beograd i Kaštela mogu da budu ponosni što se tu kalio kao sjajan čovek, kao što je bio Branko Draganić.

(Tekst - Petar Stanišić)