Deseto kolo Banka Poštanska štedionica Super lige
Radnički na starom koloseku

Iz novinarskog ugla: Siniša Stojmenović

Nešto slično prošlom, tako je i ovo kolo bilo daleko od kompletnog. Razlog je isti, virus koji koči ceo svet, pa su devojke odigrale tri, a momci samo dva meča. U njima nije bilo iznenađenja, sve je bilo prema očekivanjima, a kod momaka je bilo malo više neizvesnosti. S obzirom na situaciju, pitanje je kako će biti u nastavku, ali svi su mišljenja da svako ko može i ima uslova, odigra utakmicu, kako bi kasnije bilo manje onih koje treba nadoknaditi.

 

ODBOJKAŠI
Posle pauze jer u prošlom kolu nisu igrali, odbojkaši Radničkog su izašli na teren i ugostili ekipu Spartaka koja tradicionalno igra dobro na gostujućim terenima. Na obe strane treneri koji zanju svoj posao jako dobro, sa ekipama koje znaju da igraju odbojku. Međutim, domaćin ne osvojio sva tri boda u utakmici koja je jedino u trećem periodu bila neizvesna (detaljnije). Interesantno je da su u mnogo statističkih parametara gosti iz Subotice bili uspešniji, manje ili više, ali da je odlučila „kolona“ uspešnog napada koja je bila prilično bolja da strani tima Dragana Kobiljskog. To ih je i ostavilo na trećoj poziciji, odmah iza Ribnice i Vojvodine, dalo im svakako i prilično dodatnog samopouzdanja. Možda će Igor Žakić zameriti svojim igračima da su mogli više u trećem periodu, koji se ispostavio kao presudan za ceo ishod, ali da će imati i reči hvale, to svakako. Dolaskom Kovača, koji je stabilizovao prijem servisa, što se videlo na ovoj utakmici, sigurno je da će nekog iznenaditi.
Daleko neizvesnije je bilo u Požarevcu gde su Mladi radnik i Niš podelili bodove (detaljnije). Nekoliko stvari je mnogo uticalo na konačan ishod, a to su sjajan blok (18:10) i tandem Nikolić – Bardia, koji su zajedno poentirali 50 puta, a nekoliko u malo manjoj meri (prijem servisa, servis, greške...), a sve je to bilo na strani Nišlija. Zbog toga su bili srećniji i zadovoljniji i sada se skoro pa sa sigurnošću može reći da se pole krize uzrokovane jednim nepromišljenim gestom o kome se više i ne priča, opet na starom koloseku. Na drugoj strani Ivica Jevtić i njegovi momci su se borili, dali sve od sebe, ali nisu bili raspoloženi kao u nekim ranijim mečevima. Bod će samo donekle zadovoljiti njihove apetite, a plasman na tabeli popravljaće u duelima sa nekim timovima manje raspoloženim od Niša.

Tabela

Tabela

 

DRAGAN KOBILJSKI: Sve je bilo na našoj strani
Posle utakmice sa Spartakom, trener Radničkog Dragan Kobiljski imao je dosta razloga za zadovoljstvo, jer je njegov tim u dobrom delu igrao onako kako je on zamislio. Zato su i ostvarili trijumf vredan tri boda, koji ih je „zadržao“ u samom vrhu, odmah iza vodećeg dvojca.

Dragan Kobiljski

Dragan Kobiljski ima razloga da bodri svoj tim

-Očekivali smo težak meč protiv tima koji već nekoliko sezona igra dobru odbojku. To su momci koji su borbeni, u međuvremenu se malo i pojačali, pa smo morali da budemo maksimalno koncentrisani sve vreme. Posle dužeg vremena, mislim od utakmice sa Crvenom zvezdom, nismo energetski tako dobro izgledali. Držali smo nivo kako u taktičkom, tako u tehničkom, ali i borbenom smislu. Nije bilo većih padova u igri i zato sam na kraju zadovoljan učinkom, osvajanjem bodova, ali pre svega odnosom prema igri i samom igrom. Sve je bilo na našoj strani.
Bez obzira što su gosti iz Subotice dobili drugi set, to nije bio znak za trenera Kragujevčana da bilo šta menja. Ceo meč je, uz minimalna „odstupanja“, odigrala startna postava.
-Verovao sam u njih. Igrali smo dosta utakmica do sada, isto tako je mnogo igrača dobijalo priliku, pa se „iskristalisala“ postava u koju trenutno imam najviše poverenja. To svakako ne znači da ona nije podložna promenama, a nadam se da će oni igrači koji sada nisu igrali, još bolje trenirati kako bi se nametnuli i samim tim ćemo imati jaču konkurenciju.
Problem sa virusom Kovid 19 je sve vidljiviji, svako kolo je daleko od kompletnog...
-Lično sam za to da se igra dokle god je i koliko god je to moguće. Ali, problemi su svakodnevni, ne može ništa da se planira ni za pola dana unapred, a ne na duže. Verujem da ćemo se brzo vratiti i ritam na koji smo godinama navikli.

 

ODBOJKAŠICE
Pošto su „obrnule krug“ bez poraza, odbojkašice Uba su nastavile u istom ritmu. I dalje su jedini tim koji nije izgubio ni jedan bod, a niko to u duelu sa Spartakom, nije ni očekivao (detaljnije). Trener lidera, Marijana Boričić, mogla je da da svom timu liksuz da Ljiljana Ranković i ne doputije u Suboticu, da Aleksandra Gligorić presedi celu utakmicu, a da ostale igračice „umiksuje“ tako da svaka igra onoliko koliko je potrebno da se preznoje i ostvare desetu pobedu za koju im je bilo potrebno malo više nego za zagrevanje. Ali uprkos svemu, prilično neverovatno deluju podaci da je Spartak imao bolji prijem servisa i manje grešaka u napadu. Međutim, tim Mirjane Musulin je postavio samo tri bloka, tačnije, bilo je to delo samo jedne odbojkašice, pa u tome ježi početak njihovog problema, dok je kraj bio u realizaciji napada.
Nije se očekivalo da Klek može da parira Železničaru, još manje u Lajkovcu, ali nije se ni očekivalo da to bude meč bez prijema servisa (detaljnije). Naime, oba tima su imala identične brojke u tom elemntu, slabih 24 odsto pozitivnog i više nego slabih 14 idealnog prijema servisa. Naravno, u takvom odnosu snaga u prednosti je onaj tim koji ima bolje napadače i servere, a to je prema očekivanjima bio domaći sastav. I uprkos razlici u kvalitetu, Branko Kovačević nije menjao skoro ništa, doduše nije imao ni potrebe, ali je to tim koji je sastavljen od mnogo novih devojaka i uigravanje im je preko potrebno. Kada je reč o gošćama, one su igrale onoliko koliko su mogle i koliko im je bilo dozvoljeno, a borile su se hrabro iako su bile nekompletne, što nikako nije uticalo na konačan ishod.
Sremice su iskoristile priliku da protiv tima koji iz kola u kolo ima sve manje šansi za opstanak, poprave bodovni saldo, još više iugraju tim i ne umore se previše pred ono što ih očekuje (detaljnije). Naravno, igrale su protiv Beograda koji je i posle ovog kola ostao jedini tim koji ove sezone nije sa osmehom napustio teren. Desilo se ono što se očekivalo, u jednom dahu su preskočene od povratnika u elitno društvo koji polako, ali sigurno skuplja bodove. To se za mladi tim Beograda ne može reći i njihov opstanak u društvu najboljih iz dana u dan postaje sve teža priča.

Tabela

Tabela