Deveto kolo Banka Poštanska štedionica Super lige
Virus kroji raspored

Iz novinarskog ugla: Siniša Stojmenović

Do sada kolo sa najviše odloženih utakmica usled aktuelne epidemiloške situacije u svetu. Od pet muških mečeva, odigran je samo jedan meč, od isto toliko ženskih, ipak četiri. Kod dama su dva odlučena u taj breku, a jedini u konkurenciji Wjačeg pola“, bio je potpuni preokret u požarevcu. Bilo kako bilo, već su određeni termini u kojima će se propušteno nadoknaditi, a da li će to biti jedini odloženi dueli...

 

ODBOJKAŠICE

Najbržu, najubedljiviju i „najčistiju“ pobedu, devetu po redu iz isto toliko utakmica, odnele su odbojkašice lidera na tabeli (detaljnije). Devojke sa Uba su protiv poslednjeplasiranog Beograda imale ni jači trening, ali je Marijana Boričić tražila od devojaka da budu od početka do kraja maksimalno koncentrisane, jer im je to bila ujedno i poslednja provera pred debi na evropskoj sceni. I one su je maksimalno ispoštovale, a sve je išlo po planu, pa nije bilo potrebe bilo šta menjati. O dominaciji trenutno najbolje i najlošije ekipe u šampionatu, govori drugi set, u kome su gošće sa Uba napravile samo jednu rotaciju, odnosno svaka od njih je samo jednom došla na red da servira. Od osam poena koje su odbojile domaće, četiri su bila iz napada, jedan kao posedica bloka, dva dobrog servisa, a još jedan kao greška rivala u napadu. Naravno, niko nije očekivao iznenađenje, ali jači otpor... Možda.

Vrlo bitan meč su odigrale i pobedu zabeležile Subotičanke. Izgleda da je Mirjana Musulin izueztnon svesna mogućnosti svog tima, pa je po svoj prilici najbolja izdanja svog tima tempirala za utakmice sa sebi ravnima . Klek nije bio na nivou nekih ranijih mečeva, pa je ostao bez ičega (detaljnije). Igra domaćina bila je bazirana na sigurnom servisu, bez puno grešaka, ali sa mogućnošću postavljana dobrog bloka. I čak su 15 poena osvojile na taj način. Nisu blistale u napadu, prijem servisa im je bio skroman, ali par izmena u pravi čas, kao potrebna injekcija u tim momentima, bili su presudni. Na drugoj strani, Zoran Pavlović je imao nekompletan tim, koji bi u nekoj drugoj situaciji najverovatnije jedan od izgubljenih setova rešio u svoju korist. Ovako, moraće da probaju da se izvade (opet) na nekom uslovno jačem od njih.

Posle smene Ljubomira Galogaže, Partizan je trebalo da bude „topovska hrana“ u Lajkovcu. Izgleda da su, posle tog događaja, i domaće odbojkašice pomislile isto, da će im pobeda doći sama od sebe, da će se crno – bele predati (detaljnije). Znao je Branko Kovačević odakle preti najveća opasnost, neke stvari su ga igračice poslušale, a neke i ne baš, ali je srećom iskusni terner znao i način na koji izmenama da promeni neke „minus faze“ svog tima. Ono što će svakako prebaciti svojim devojkama je ogroman broj grešaka, čak 39, koliko su napravile i na taj način vraćaje Partizan u život. Jer da su one bile bar duplo manje, desilo bi se ono što je nekadašnji šampion očekivao – tri boda. Ovako, pobedili jesu, oscilirali takođe, ali se veliki broj novih igračica još uvek uigrava. Crno – bele su pomenuti „minus“ rivala mogle možda i bolje da iskoriste, ali su na „poklone“ Železničara, „uzvraćale“ svojim greškama. Palo im je čak 17 asova, pa je zato prijem servisa bio tek oko 20 procenata, napad tek svaka treća. Za igru koju su pružile, bod koji su odnele bio je samo plod sreće.

A aktuelni šampion se umalo nije „okliznuo“ u duelu sa motivisanim Sremicama. Na kraju je slavio u taj breku, ali dve stvari su odlučile (detaljnije). Napadaški raspoložena Sara Carić i blokerski tandem Đurović – Kurtagić. Prva je 34 puta napravila poen, a pomenuti dvojac postavio čak 17 blokova, a uz još osam, ostalih devoajak, došlo se do imozantne cifre od 25, što znači da su na „tarabama“ Obrenovčanke „zaradile“ čitav jedan set. Dosta su „prosule“ greškama, ali ključni elementi su doneli prevagu iako su posle tri odigrana seta bile u zaostatku. Bitno je bilo da Milan Gršić nije unosio paniku, da je devojkama davao prave savete i na kraju im se svima isplatilo. Čak i gošćama koje su odnele možda i neplanirani bod. I još nešto, kada bi zvanični statističar sugerisao trenerima na čemu da rade, ne samo tokom ove nedelje, onda bi to bio prijem servisa. Jer 13 odsto idealno dodatih lopti ekipe TENT – a, a neverovanih četiri odsto (!?) Srema, su brojke za veliku brigu.

Tabela

Tabela

 

BRANKO KOVAČEVIĆ: Moglo je ubedljivije
Nekadašnji osvajač sva tri trofeja, Železničar iz Lajkovca, nikako da počne da igra onako kako se od njega očekuje. Amplitude oscilacija u igri su velike, a najnovije su im odnele sasvim sigurno planiran (i treći) bod u duelu sa Partizanom. Zato je Branko Kovačević i ima razloga za ne baš potpuno zadovoljstvo.

Branko Kovačević

Branko Kovačević očekuje mnogo bolja izdanja svog tima

-Mogli smo baš da ga ne izgubimo, nego da umesto dva, osvojima sva tri boda. Ali dobro. Bilo je perioda kada je igra bila onakva kakvu priželjkujemo, ali bilo je opet i padova. Znali smo ko nam je protivnik, videli svu njihovu čvrstinu i talenat u pripremnom periodu, ali msilim da nas je malo poremetilo što desetak dana nismo odigrali ni jednu utakmicu, pošto je meč prošlog kola sa Crvenom zvezdom odložen. Ali naravnooscilacije su za jedan tim sa mnogo novih igrača normalne, mada se ne sme zanemariti i to da Partizan na nekim pozicijama ima iskusnije igrače od nas. Mislim da će biti još padova, kod svih ekipa, a na nama je da ih svedemo na minimum.
Iznenađenja u ovom kolu...
-Pa recimo i TENT je prošao slično kao i mi. Možda su to iznenađenja, ali ponavljam, liga je mlada, oscilacije su sastavni deo u ovom periodu i imaće ih svi. Osim Uba, koji ima iskusan sastav koji je imun n takve stvari.
Koliko sve veći broj obolelih remeti rad i sistem takmičenja?
-To je nesšto bez čega ne možemo. Biće teško nalaziti ponovne termine da se nadoknade odložene utakmice, pa stoga mislim da treba igrati ko god i kad dog može u planiranim terminima. Tačnije, da se traži rešenje da se igraju utakmice, da se po mogućstvu ne zaustavlja takmičenje.

 

ODBOJKAŠI

Čak osam timova je „pauziralo“ u devetom kolu i svi su putem TV ekrana mogli da gledaju veliki preokret koji se desio u Požarevcu (detaljnije). Subotičani su već bili viđeni kako iz duela sa Mladim radnikom kući nose sva tri boda, zlata vredna, pobedu koja im daje dodatno samopouzdanje i bolji „vidik“ na tabeli. I posle dva seta je sve tako izgledalo, sve do pred kraj trećeg. Da li su prerano počeli da sleve, ili su domaći odbojkaši odigrali na sve ili ništa (a možda je i jedno i drugo), tek desio se preokret. Počeli su „golubovi“ da popuštaju u prijemu servisa, da gube koncentraciju u napadu. Pa još kada su pali i sa samopouzdanjem, ni saveti Igora Žakića nisu davali rezultat. Sa druge strane su odbojkaši Mladog radnika „namirisali“ da su rivali u problemu, dodali su gas, slušali Ivicu Jevtića, imali super raspoloženog Bojovića i na kraju su stigli do pobede koja im je posle dva seta bila svetlosnim godinama daleko. U svim elementima su bili „tu negde“, zato je i igran odlučujući set, a doza sreće koja prati hrabrije, bila je uz one koji su bili na ivici ponora, pa su se izdigli na vrh.

Tabela

Tabela