Banka Poštanske štedionice Super lige - šesnaesto kolo
Ista meta – isto odstojanje

Iz novinarskog ugla: Siniša Stojmenović

Na dva kola do kraja "velike lige" definitivno se zna ko će u gornji a ko u donji dom. Za desetak dana će se kvalitet ekipa "podeliti" na one koje će igrati još deset utakmica pre plej – ofa i borbe za titulu, i one koji će imati još šest prilika da skupe dovoljan broj bodova da se spasu najgoreg. Ako se uzme u obzir da je sve moguće, onda može da bude promena u redosledu među prvih šest i drugih četiri, ali one mogu da budu neznatne.

 

ODBOJKAŠICE

TENT, koji ima izuzetno mladu ekipu, preživeo je tek drugi poraz (detaljnije). Doduše on ne bi trebalo mnogo da utiče da na prvom prolaznom vremenu tim iz Obrenovca prvi prođe kroz cilj, za mnoge iznenađujuće, ali je možda upravo i to mogao da bude razlog nešto lošije igre protiv Uba. Naravno, ako neko poznaje tim TENTA, onda je to svakako Marijana Boričić, koja je iznenadila kolegu Milana Gršića, a tri boda iz ovog duela, "izbacili" su Ubljanke na poziciju broj dva. Nekako se od starta videlo da su daleko iskusnije gošće, prilično "pritisnule" domaći tim. Nametnule su stil igre na koji mladi dim Milana Gršića nije imao odgovor. Pokušao je on da ga nađe brojnim izmenama, ali mu je slabo polazilo za rukom. Gledajući statistiku, prosto je neverovatno da je pobedu odneo tim koji je imao manje blokova, koji je slabije primao servis, čiji je idealan prijem bio katastrofalnih pet (!?) odsto, a gde su samo manje grešilo od Obrenovčanki. Obostrano loš je bio procenat napada, tako da ovaj derbi nije opravdao očekivanja, iako su devojke sa Uba imale mnogo razloga za zadovoljstvo.

Pet setova su igrani u još jednom derbiju u kome je šampion pobedio Crvenu zvezdu, sebe malo podigao, a protivnika spustio na tabeli (detaljnije). Ni to nije bio previše kvalitetan meč, jer ni jedni ni drugi nisu imali pre svega kontinuitet, a ni previše koncentracije. Trener domaćih Mirjana Musulin i dalje uigrava tim sa pridošlim tandemom iz Kine, dok je Aleksandar Vladisavljev i ovog puta morao korektorski učinak da sabira od dva igrača, dok su igračice koje su bile uspešne u napadu, na drugoj strani imale (pre)velikih problema na prijemu servisa. Domaći tim je dva puta bio u zaostatku, ali pre svega zbog večeg broja igrača, preokret je usledio posle trećeg seta.

Aleksandar Vladisavljev i Mirjana Musulin

Aleksandar Vladisavljev je morao da čestita Mirjani Musulin

Možda je pravi derbi kola bio onaj koji su za opstanak igrali Klek i Partizan. Posle tri seta, crno – bele su bile bliže pobedi, ali na kraju je domačin, kao u Lajkovcu, furiozno finiširao (detaljnije). Inače, ovaj meč je obilovao izjednačenom igrom, odlučivale su sitnice, a veliki broj dobrih poteza, lepih poena, učinio je u neku ruku privilegovanim one koji su ga posmatrali. Dobre odrbane, veliki broj blokova sa obe strane, nekoliko raspoloženih pojedinaca kako u redovima tima Zorana Pavlovića, tako i kod Dušpka Nikolića, s tim što je gostujući tim ipak neke stzvari radio znatno lošije. To se pre svega odnosi na prijem servisa, a to u ovakvim utakmicama ume da bude presudno, kao što je i bilo. Sa dva boda, domaćin je još više u sigurnoj zoni, dok crno – belima tek predstoje muke.

Vizura je konačno odigrala jedan lagan meč i zabeležila mirnu pobedu (detaljnije). Jeste da im je rival bio "fenjarš" Beograd, ali meč u ovom odnosu snaga dobro dođe Jovici Cvetkoviću da uigra svoj tim, ali i vidi nedostatke. Sigurno ih je pohvalio za dobar servis, solidan blok i borbenost, ali da će im još dugo pričati kako prijem servisa mora mnogo bolje.

Tamo gde takođe nije postavljano pitanje pobednika jeste duel u Subotici (detaljnije). Protutnjale su Pazovčanke kroz sever Bačke velikom brzinom, a Jovo Caković je posle dosta vremena mogao da bude zadovoljan onim što je prikazao njegov tim. Sve je funkcionisalo kako treba, čak 16 asova, dovoljno blokova, najčešće pasivnih iz kojih su kontre pretvarane u poene. Prijem servisa dobar, napad precizan... Sve to nije imao Spartak i zato se u krajnjem slučaju nalaze u opasnoj zoni.

 

Tabela

Tabela

 

 

ODBOJKAŠI

Svoj prvi meč u novom klubu, Radničkom, Dragan Kobiljski je rešio tako što je savladao svoj nekadašnji, Crvenu zvezdu (detaljnije). Za samo dva dana je "dotegao" neke "linije", podigao raspoloženje igračima, popravio celokupnu atmosferu u klubu, a bivše je stavio na velike muke. Imali su priliku i gledaoci putem TV ekrana da se ponovo vide tajm aute sa puno energije, sa pravim savetima u svakom momentu. Svoj sadašnji tim ne poznaje još dobro, ali je protivnike znao u dušu. Ono što je uradio pre svega jeste da je rasteretio Jdkića velikog broja lopti, pa su poene pravili i Ristić, Stevanović, Milutinović, što kao da Beograđani nisu očekivali. Disciplinovana igra sa malo grešaka, manje napada, a veći broj poena, bolji servis i igra u odbrani, to su bile karakteristike igre Radničkog. Na drugoj strani, tim Tomislava Kukanjca je imao svoje prilike, ali ih nije iskoristio i sebi napravio dosta problema pred nastavak šampionata gde će posle mnogo godina igrati u borbi za opstanak.

Tim koji je osvojio najviše bodova, a zbog manjeg broja pobeda, i uztakmice manje Nišlija, zauzima drugo mesto, Partizan, imao je dosta muka da savlada Mladi radnik (detaljnije). Da je Bojan Janić na raspolaganju imao Kisića i Đorđevića, možda bi stigli i do sva tri boda, ali su zabaležili važnu pobedu u svakom slučaju. Podatak da trener crno – belih nije menjao sedmoricu igrača iz startne postave govori za sebe, kao i da je tandem Jevtić – Đuričić tragao za najboljim rešenjem sa čak 11 igrača. Bilo kako bilo ovaj duel su dobili raspoloženiji napadači Partizana i neraspoloženiji i dekoncentrisani Požarevnjani na servisu. Dobru statistiku o ostalim elementima "uprskali" su sa čak 29 servis grešaka.

Vojvodina je imala lak posao u Staroj Pazovi (detaljnije), ali da bi shvatili da su favoriti, trebalo je izgleda da izgube prvi set. Posle toga, tim sa povratnikom Davidom Mehićem, raspoloženim Blagojevićem, pa Mašulovićem i mladim Bojičićem pre svih,m lako je odradio posao i upisao bodove i pobedu za ostanak na poziciji lidera. Domaćin se trudio, iskustvo ovog puta nije moglo protiv mladosti.

Fantastino neizvestan bio je meč koji su "do poslednjeg daha" odigrali Ribnica i Novi Pazar. U njihovim duelima je svaki poen bita, jer su i jedni i drugi u opasnoj zoni. Domaćin je bio za nijansu uspešniji, a bodovi su podeljeni posle pet lepih setova (detaljnije), preciznost Kraljevčana bila je izuzetna (skoro 60 odsto), koncentracija u bitnim trenucima takođe, pa su zato imali više razloga za zadovoljstvo. Ali znaju i Boško Mačužić i Dragan Bonić, koji su nekad igrali jedan protiv drugog, da im predstoji veliki posao u narednih nekoliko nedelja, a i jedni i drugi će učiniti sve kako bi izbegli najgore.

Tabela

Tabela