Banka Poštanske štedionice Super lige - peto kolo
Dosta nepredvidivosti

Iz novinarskog ugla: Siniša Stojmenović

 

Teško da bi i oni koji do najsitnijih detalja prate rezultate i formu svih klubova u obe Supelige, mogli da pogode raspodelu bodova. Iz kola u kolo sve je više rezultata koji se svrstavaju pod iznenđujuće ili neočekivane. Kod dama u petoj "rundi" bilo je opet iznenađenih timova, a jedino tu ima neopraženih koji nastavljaju sa tom serijom, TENT i Jedinstvo. Kod momaka je došlo do smene na čelu, ali su svi rezultati daleko "očekivaniji" nego kod odbojkašica.

ODBOJKAŠI

Potvrđuju se brojna mišljenja koja idu u jednom pravcu – da će ovogodišnja Superliga za muškarce biti i te kako izjednačena. Posle pet kola to je vidljivo i pri samom pogledu na tabelu, ali gde se očekuje da glavni favorit, Vojvodina NS seme, vremenom doda gas, a kako opet trenutno stvari stoje, treba da se desi čudo pa da Novi Pazar izbori opstanak u društvu najboljih.
Kada je o Novosađanima reč, oni su posle jedne bleđe partije, velikog preokreta i pobede u pet setova nad Partizanom, na čelu "karavana" (detaljnije). Crno – belima je malo nedostajalo da velikog favorita iznenadi na njihovom "bunjištu" kao prošle sezone. Iskustvo gostiju je nadomestilo možda manjak kvaliteta u odnosu na "lale" u prva dva seta. Sve je posle 50 – tak minuta odgovaralo Bojanu Janiću i njegovim igračima. A onda je došao period u kome je i domaćin morao da pokaže šta zna. Ustvari od momenta kada su crno – beli osvojili drugi set, pitanje pobednika se nije dovodilo u pitanje. Malo čudno zvuči, ali je tako. Vojvodina je podigla dve stravi na visok nivo, prijem servisa i napad, a blok je bio i iznad toga. Čak 24, spram šest koliko je napravio gostujući tim, bio je pravi pokazatelj nadmoći u drugih sat vremena igre ekipe Siniše Gavrančića. Koja je u svojim redovima imala daleko više raspoloživih i "raspucanijih" pojedinaca.
Izuzetno kvalitetnu utakmicu su odigrali Mladi radnik i Niš. Domaćin sa visokim ambicijama ove sezone, bez velikog respekta prema bilo kome, nariočito pred svojim navijačima, spram gostiju koji su hteli da i posle duela u Požarevcu zadrže lidersku poziciju. Malo je nedostajalo da tri boda odu u Niš, a otišao je samo jedan (detaljnije). Imali su 2:1 u setovima, 24:22 u četvrtom kada se još jednom pokazalo zašto je odbpjka nepredvidiva igra. Nisu uspeli u te dve šanse, ali i u narednih šest, pa su kažnjeni gubitkom i tog, ali i sledećeg seta, ujedno i meča. Za svog prošlogodišnjeg igrača, Keitu, Milan Đuričić skoro da nije imao rešenje, kao i za Ihbajrija. Međutim, znao je mladi, a već iskusno trener, da treba čekati momenat kada i njih dvojica više neće moći da igraju na tom nivou. I dočeoa je, dok sa druge strane, Dragan Svetozarević mora da pronađe bar još jednog igrača koji će pomenutoj dvojici skinuti bar deo tereta. Interesantno da je veći deo bodovnog "kolača" odneo tim koji je slabije napadao, imao daleko manje blokova i više grešaka i koji je od bitnijih elemenata uspešnije samo servirao. Ali nekad i to može da bude dovoljno za radost.
Još pet setova su, skoro po običaju igrali Crvena zvezda i Spartak. Taj – brek kao da je redovna pojava kad igraju ova dva tima u poslednje vreme, bilo u Beogradu ili Subotici. Ovog puta je Igor Žakić primio čestitke od Tomislava Kukanjca posle igre u kojoj su gledaoci na Banjici mogli da budi zadovoljni (detaljnije). Domaćin je u odnosu na lane imao većih promena u sastavu, dok su gosti manje menjali i shodno tome deluju daleko uigranije, mada, istini za volju, prošlo je već pet kola, pa crveno – beli ne mogu da se uhvate za pomenuti razlog. I jedni i drugi su greškama poklonili po jedan set, a preostale su odlučile nijanse i malo veći broj raspoloženih igrača "golubova", koji će po svoj prilici i ove sezone leteti prilično visoko. Što se aktuelnog osvajača Kupa tiče, njima je potrebno vreme.
A šta je potrebno Novom Pazaru da osvoji bod, pa onda i pobedu... To niko ne zna, jer da zna, verovatno bi uprava kluba uradila nešto po tom pitanju. Doduše, napravljen je iskorak, dolaskom (povratkom) Dragana Bonića na mesto trenera (detaljnije). Malo je igrača sa iskustvom, treba da prođu utakmice kako bi oni stasali da se bore sa onim rivalima koje možda mogu da pobede. Kada su u pitanju ekipe kao što je bio Radnički ovog puta, onda im to služi za uigravanje. Tačno je da su osvojili prvi set na ubedljiv način, što govori o pomaku u igri, ali Kragujevčani su, pošto su shvatili da nema šale, zbili redove, uozbiljili se i zabeležili pobedu koja ih stavlja na poziciju tik iza lidera iz Novog Sada.
Najubedljiviju pobedu u petom kolu zabeležila je ekipa Ribnice (detaljnije). Oni sa Jedinstvom nisu imali većih problema, a sa novim bodovima već sada su prilično od "opasne zone". Razmahali su se igrači koje trenira Boško Mačužić, pa su meč okončali sa preko 60 odsto uspešnosti napada. Spoj mladosti i iskustva u redovima Kraljevčana, bio je daleko uspešniji od samo iskustva koje poseduju Roljić, Pešut, Majstorović. Ćuk, Pajić, Stanković, a tek Radišić.

Tabela

Tabela

 

MILAN ĐURIČIĆ: Beg sa ivice ponora
Kroz "iglene uši" su se provukli odbojkaši Mladog radnika u duelu sa Nišlijama, koje su posle pet setova skinuli sa vodeće pozicije na tabeli. Imali su probleme, ali je Milan Đuričić uprkos preciznoj analizi, morao da pravi "korekcije" koje su donele boljitak u igri, ali i pobedu na kraju.

Milan Đuričić

Milan Đuričić

- Bili smo na ivici ponora, pa smo pobegli. Kada se spase onoliko meč – lopti, koliko je to nama pošlo za rukom, svakako da moramo da budemo zadovoljni. Kada smo taj četvrti set osvojili, znao sam da nam pobeda ne može izmaći. U pripremi meča, nije bilo teško uočiti odakle preti najveća opasnost, jer mislim da Niš sa Keitom i Ikbajrijem sigurno najbolja napadačka ekipa na pomeren prijem kod nas. Dobar servis koji smo imali u nekim periodima igre, pa njihov lošiji prijem, ništa ne znači, jer pomenuta dvojica igrača napadaju iz svih pozicija. Retke su situacije kada smo im nešto mogli. Ali znao sam da kad tad moraju malo da predahnu. Uspeli smo par puta blokom da upasivimo njihove napade, da odigramo kvalitetne kontranapade i osvojimo bitne poene. Onda i set, onaj četvrti, pa i ostvarimo pobedu, u koju posle preokreta u četvrtom periodu, nisam sumnjao ni jednog trenutka.
Da li je u prethodnom kolu bilo nekih iznenađenja?
- Neki rezultati bi mogli da se podvedu pod iznenađenja, recimo pet setova u Novom Sadu, pobeda Spartaka na Banjici, ali onda se setim koliko je liga ove sezone izjednačena, da svako svakog može da pobedi, pa mi se čini da iznenađenja i nema.
Mladi radnik ove sezone pruža dobre partije...
- Neke utakmice smo mogli i morali bolje da odigramo, tu mislim na Jedinstvo i Spartak, ali treba biti realan pa reći da smo bili "viđeni" da izgubimo od Niša. Nema opuštanja, ponavljam, mnogo je ekipa sličnog kvaliteta, izuzev Vojvodine koja je daleko najkvalitetnija, niko neće da se preda unapred, svaki bod mora da se zasluži. Mislim da možemo bolje i da ćemo igrati bolje.

 

ODBOJKAŠICE

Ni posle pet kola na čelu elitne lige dama nema promena. Jedine dve ekipe koje ne znaju šta je poraz ove sezone su i dalje TENT i Jedinstvo. Kao što se najavljivalo, i ekipa Uba će biti u "igri" za visok plasman, što su one dokazale i ovog puta, pobedom nad Vizurom. Šampion se provukao protiv debitanta, a na dnu je još uvek jedini bez trijumfa, Partizan.
Kriza koja ove sezone potresa dugo vremena šampionski tim sa Tošinog bunara, još uvek traje. Ub je slavio nad "ajkulicama" (detaljnije) skoro pa bez "po muke", a u drugom i trećem setu bila je to igra "mačke i miša" u korist domaćina. Tim Marijane Boričić dobio je ubedljivo, sa malim brojem grešaka, sa odličnim prijemom servisa, prilično uspešnim napadom, daleko boljim servisom. Presudan je bio prvi set, odnosno njegova završnica, kada su 20:23, domaće pretvorile u 25:23. posle toga je sve bilo lakše. Ozbiljan pristup, uprkos saznanju da Vizura neće biti kompletna, nagrađen je sa tri nova boda. Na drugoj strani, Dejan Desnica je morao da pravi određene rokade, da "meša" svoj tim, tražeći najbolja rešenja, ali ih nije našao. Očigledno je da tim bez lidera, sa dosta povređenih igračica, mora da se zamisli šta i kako dalje, kako bi isplivao iz krize.
Vrlo malo je nedostajalo pa da aktuelni osvajač triple krune, Žlezničar, u duelu sa debitantom u eliti, Beogradom, prođe kao "bos po trnju"(detaljnije). Izgleda da je kriza okovala tim iz Lajkovca, koji je posle ovog meča kući otišao srećan, jer je pobedio u taj – breku. Izgleda da tim Aleksandra Milovića sjajno koristi činjenicu da su ih mnogi već prežalili kada je u pitanju status u Superligi, s obzirom da igraju sa istim timom sa kojim su igrali u ligi ispod najjače. Imali su u svojim redovima super raspoloženu Anđelku Novosel, za koju Mirjana Musulin nije mogla da nađe rešenje. Domaćin je dva puta stizao vođstvo Železničara u setovima, ali nije napravio preokret. Treba reći da ni jedan tim koji je izgubio set, u njemu nije bio ni blizu, a da je viđeno previše grešaka za takmičenje u zemlji aktuelnih svetskih i evropskih šampionki, Beograd 44, gošće 33. Što je mnogo – mnogo je.
Poučeni primerima Spartaka i naročito Vizure, odbojkašice Jedinstva su vrlo ozbiljno pristupile utakmici sa Klekom (detaljnije). Pedantni Jovo Caković je sa svojim stručnim štabom devojkama "servirao" sve ono što bi trebalo da urade kako bi izbegli bilo kakve probleme. One su poslušale svaki savet, jednostavno su dominirale u svim segmentima, pa su lako stigle do tri boda. Sam Caković je razliku u kvalitetu iskoristio da skoro pa ravnopravno raspodeli "minutažu" i tako i razigra, ali i odmori veći deo tima. U Kleku verovatno nisu očekivali bodove iz Stare Pazove, ali svakako, trener Zoran Pavlović prevashodno, bolju igru.
Utakmice odbojkašica Partizana i Crvene zvezde nikako da postanu ono što bi trebalo da jesu – večiti derbiji. Crveno – bele, gošće u ovom slučaju, iako ophrvane problemima oko "pronalaženja igre", oko uigravanja, traženja najbolje startne postave, jednostavno su pregazile ekipu Duška Nikolića (detaljnije). U prvom setu 16, u drugom jedva 10 poena, govori da Partizanu treba pojačanje (ili pojačanja), a uprkos pomenutim problemima, tim Aleksandra Vladisavljeva je odmah iza dve neporažene ekipe.
A egzibicionu igru je pružio i lider iz Obrenovca na severu Bačke (detaljnije). Ne veliku, već ogromnu razliku u kvalitetu, iskoristio je Milan Gršić da na teren pošalje svih 12 devojaka koje je poveo. One su mu, svaka shodno vremenu provedenom u igri, vrati na najbolji način. Što se spartaka tiče, njih je bilo jedva 10 u protokolu, pa shodno tome, još su i dobro prošle.

Tabela

Tabela

 

MARIJANA BORIČIĆ: Presudio prvi set

Prošle sezone cilj Uba bio je opstanak u društvu najboljih, a ove, sa prilično jačim timom, plasman oko sredine tabele, ako bi moglo u gornjiu polovinu. Dolazak Marijane Boričić je uneo dosta toga novog, a polako preuzimaju i uloge favorita koje koriste, kao što je bio sluj u maksimalnoj pobedi nad Vizurom.

Marijana Boričić

Marijana Boričić

- Ne mogu da ne kažem da nam nije bio olakšan posao jer je protivnik stigao nekompletan, ali opet moram da istaknem da smo igrali jako dobro. Prvi set je svakako bio presudan, jer smo napravili veliki preokret. To nam je bio zamajac za kasnije, pa smo stigli do zaslužene i ubedljive pobede. Imamo dosta dobrih igračica, svaka može da donese nešto novo, što se videlo i u poslednjem meču. Sa druge strane i kvalitetno treniramo, pa zato i igramo dobro.
Iznenađenja u petom kolu Superlige?
- Svakako neizvesnost u duelu Beograda i Železničara. Pričala sam skoro sa nekim od kolega i došli smo do zajedničkog zaključka da je pitanje kada će Beograd krenuti da osvaja najpre setove, pa bodove... I evo, to se dešava. Jako su neugodne, što je šampion osetio na svojoj koži.
Ub bi po svoj prilici mogao da bude prijatno iznenađenje Super lige za dame...
- Igramo dobro, ali mislim da možemo još bolje. Šta više sigurna sam da imamo kud i kamo prostora za napredak. Prva tri kola nisam bila zadovoljna, ali kako smo počeli bolje da treniramo, tako je sve viodljivo i na terenu. Ima još dosta da se igra, liga je prilično izjednačena, što se vidi iz do sada priloženog. Mora da se koristi svaka prilika, mora se biti koncentrisan, jer u suprotnom, protivnik će znati to da iskoristi.