Banka Poštanske štedionice Super lige - deseto kolo
Šampioni u problemima

Iz novinarskog ugla: Siniša Stojmenović

Krenuo je drugi deo šampionata u Banka Poštanska štedionica Superligi, a nastavljeno je sa iznenađenjima. Ako se uzme u obzir da su odigrana i tri zaostala meča iz prethodnog, onda je ovo "kolo" imalo čak 12 utakmica. Kada se sve one nađu u jednoj analizi, dolazi se do još dva iznenađenja.

 

ODBOJKAŠI

Između dva meča Lige šampiona, koja je izuzetan uspeh odbojkaša Vojvodine, aktuelni prvak Srbije je kiksnuo na Banjici (detaljnije). Teško da putovanje u Poljsku može da im bude opravdanje za već drugi poraz u nacionalnom prvenstvu, jer su Novosađani u najkraćem igrali, jako slabo. Crvena zvezda je iznenadila, možda ne sebe onoliko koliko su velikog rivala, a plus je svakako i taj što je veliko pojačanje u prethodna dva susreta, Aleksandar Okolić, otišao u novi klub, pa osvajanje dva boda daju na značaju. Bio je to kvalitetan meč, a to pokazuje i statistika koja je bila jako dobra na obe strane. Vidi se iz priloženog i da su oba tima imala "nalog" da jakim servisimo probaju da završe dosta posla. Odatle i veliki broj grešaka. Ispostavilo se da su Beograđani imali više raspoloživih igrača, da je Tomislav Kukakanjac dolaskom Gmitrovića, koji i nije igrao, a pogotovo Sfevanovića, dobio konkurenciju i na treningu, što se reflektuje na terenu. Sa druge strane, Siniša Gavrančić ulazi u problem motivacije pojedinih igrača i svakako da će morati da popriča sa njima kako se neke greške ne bi ponavljale.
Poraz lidera na tebeli nisu uspeli da iskoriste odbojkaši Radničkog. Možda je njihov poraz od, do tog momenta "fenjeraša", još veće iznenađenje (detaljnije). Jeste Jedinstvo dobilo dolaskom Nadaždina i Stojsavljevića, jesu podigli igru na viši novo, ali od tima kakav je Radnički, očekivalo se više. Ipak, pomenutoj dvojici, gde je prvi odradio dobar deo posla u napadu, a drugi na prijemu servisa, pridružio se sjajni Uglješa Pešut, koji je sa čak 10 blokova raspršio bilo kakve nade Radničkog, a svom treneru Željku Vukeliću dao mnogo razloga da bude srećan i zadovoljan.

Izglkeda da je Bojan Janić jedan od retkih koji je uspeo da "provali" igru niškog tima u kojem dominira tandem stranaca (detaljnije). Ako se to najkraće može objasniti, jeste da ih je skoro pustio svoju kvotu (delimično) ispune, ali su se crno – beli fokusirali na to da ostali imaju preskroman učinak. Ako se izuzme rizik servisa i 21 greška, ou ostalim kategorijama ih nisu mnogo napravili, tri na prijemu servisa i pet u napadu. Uz to su bili vrlo preciznog napada, a poeni svih igrača govore da su Nišlije imale baš velikih problema da pročitaju odakle im preti opasnost. Bila je to i jedina pobeda gostiju u ovom kolu.

Svog nekadašnjeg trenera Dragana Bonića, odbojkaši Mladog radika dočekali su spremni da zabeleže još jedan trijumf. Nije mnogo repkektovao Pazarce Milan Đuričić, iako je znao da može da im se desi izmemađenje koliko ne shvate meč na pravi način. Desilo se da su Požarevljani igrali koncentrisano, na prijemu servisa i u napadu posebno, pa sztoga i mali broj grešaka u ta dva, bitna elementa (detaljnije). Pazarci su dobili novog dizača, ali im očigledno to nije dovoljno za bolju igru, jer će biti potrebno vreme da se naviknu na njega, ali i da stabilizuju igru. Trenutna ih je opet vratila na najnižu poziciju.

Spartak je nastavio da muči svoje protivnike u Dudovoj šumi i jedini je tim koji je u desetom kolu to tri boda stigao posle samo tri seta (detaljnije). To je zahvaljujući dobroj igri, stamenom bloku, jer je 19 blokova u samo sat vremena igre izuzetan učinak, koji mnogi timovi nemaju ni posle taj – breka i mečevima koji su daleko duži. Zato Igor Žakić može da bude izuzetno zadovoljan izdanjem svog tima, za razliku od Boška Mačužića, čijim momcima opravdanje za samo devet osvojenih poena u drugom periodu igre nije ni činjenica da su igrali bez Stefana Skakića.

Tabela

Tabela


TOMISLAV KUKANJAC: Rizik se isplatio

Očekivao se dobar meč na Banjici, očekivao se otpor domaćina aktuelnom prvaku, koji je bio favorit, očekivalo se i to da Novosađani dodatno iskoriste neigranje Aleksandra Okolića. Ali, naleteli su na "minu", jer je Tomislav Kukanjac motivisao svoj zim koji je na kraju slavio.

Tomislav Kukanjac

Tomislav Kukanjac

- Mislim da ima dosta u psihološkoj pripremi, koju smo uradili jako dobro. Igrali smo dobro u par prethodnih mečeva i nije bilo razloga da to ne nastavimo. Ako nam je Vojvodina pomogla time što je bila umorna, u redu, nemam ništa protiv. Ali msilim da nam je bodove donela naša dobra igra. Sa njima nema taktiziranja recimo nekim flot servisima ili slično. Zato smo se odlučili da što više rizikujemo, hrabro servirali, imali raspoložene pojedince pre svega u Nejiću i Dodiću, Stefanović daje svoj doprinos, imamo i puno kvalitetniji rad na treningu i to se prenosi na utakmice. Atmosfara je vidno bolja, vraćaju nam se polako i povređeni igrači, ali ne mogu a da ne pomenem da u startnoj postavi imamo trojicu izuzetno mladih igrača, Meljanca, Uroša Nikolića i Tadića, što svakoj našoj pobedi daje još više na značaju.

Iznenađenja u proteklom kolu, osim vašeg...

- Kažem, mi igramo dobro u poslednje vreme, u zaletu smo, nije to iznenađenje. Ali svakako jeste pobeda Jedinstva nad Rdaničkim. S obzirom na naš rezultat, odnosno poraz Vojvodine, bila im je to prilika da se nađu na čelu tabele koju nisu iskoristili.

 

ODBOJKAŠICE

Meč koji je obeležio prošlu nedelju nije bio iz desetog, već zaostali iz devetog kola. Epilog derbija u Staroj Pazovi je prvi poraz Jedinstva, i nova promena na vrhu tabele (detaljnije). TENT je imao koncentraciju, imao je izuzetno raspoloženu Jelenu Lazić, pa Bojanu Gočanin, imao je manji broj grešaka što govori o koncentraciji, ali i napadači su odradile bolji posao. Na drugoj strani, kao da su devojke Jova Cakovića sagorele u želji da nastave seriju nepobedivosti. Palo im je čak 18 asova, a to nisu mogle da nadomeste ni jedim drugim elementom. Ako se zna da su sva tri seta igrana na "jednu loptu", onda se takve greške skupo praštaju. A dosadašnjeg lidera je to koštalo upravo smene na vrhu.

U drugom zaostalom meču crno – bele su konačno osetila slast pobede (detaljnije). Napravile su preokret kada se malo ko tome nadao. Spartak ima za čim da žali, jer je tim Arsenija Protića vodio 2:1 u setovima i 9:5 u četvrtom. A onda je narednih 14 (?!) poena osvojio Partizan čime je definitivno kraj meča bio mnogo pre nego što su sudije to označile. Poljuljano samopouzdanje nije moglo da se vrati nikako, pa je ekipa Duška Nikolića uprkos katastrofalnom prijemu servisa stigla do bodova koji su im bili potrebniji nego ikad. Očigledno da se povratak Aleksandre Georgieve polako doneo i ono što je crno – belima nedostajalo i u napadu.

A pre gostovanja u dvorani "Master" Subotičenke su se i na Banjici provele kao "bose po trnju" (detaljnije). Bila je to idealna prilika da im crveno – bele vrate milo za drago zbog posraza u Dudovoj šumu, da Aleksandar Vladisavljev ukaže priliku svim igračicama da se "raspucaju", ali i da crveno – bele još sigurnije stanu na poziciju iza vodećeg dvojca.

Kao i kod muškaraca, odigran je derbi aktuelnog i bivšeg šampiona. I opet je slavio tim kome su se davale manje šanse. Vizura je nanela Železničaru težak poraz (detaljnije), ne u smislu rezultata, već igre koju nikako da dovede na željeni nivo Mirjana Musulin. Njene igračice, a zna se koliko iskustva imaju, napravile su tačno 50 grešaka. To će biti sigurno dugo vremena tema razgovora u Lajkovcu. Na suprotnoj strani, Jovica Cvetković je u tim uneo preko potreban mir, a ta mirnoća Jovane Kocić, ogledala se u čak 12 blokova koliko je postavila protivnicama. To su dva najbitnija uzroka pobede gošći, odnosno novog poraza domaćina, koji je gledao i širi auditorijum putem TV prenosa.

TENT je zagrevanje za duel sa Jedinstvom imao protiv Kleka (detaljnije), gde je sve bilo prema očekivanjima, pa je Milan Gršić zbog razlike u kvalitetu mogao malo da "eksperimentiše" pred pominjasni duel u Staroj Pazovi.

I Ub gazi prema planu (detaljnije). Posle dramatičnog palsamna u polufinale Kupa, kada su se među četiri najbolje našle zahvaljujći boljem poen količniku, tim Marijane Boričić je napravio dobar posao i protiv Partizana. Sve ono što je trebalo da odluči pobednika je bilo na strani gošći koje su iskustvo pretočile u kvalitet.

Novajlija u eliti nije uspeo da pruži veći otpor Jedinstvu za vikend. Kao da su mlade odbojkašice Beograda ostale bez snage, mada treba reći da protiv tima iz Stare Pazove malo ko ove sezone ima velike šanse da pobedi (detaljnije).

Tabela

Tabela