Banka Poštanske štedionice Super lige - četrnaesto kolo
Proklizavanje favorita

Iz novinarskog ugla: Siniša Stojmenović

Posle nekoliko nedjelja, opet su za vikend odigrane sve utakmice u obe konkurencije. Naravno, ne treba više pričati o iznenađenjima, jer su i dalje prisutna, a najveće su u 14. kolu napravile odbojkašice Kleka, koje su savladale Jedinstvo, dok kod muškaraca Partizan nije dao ni gram nade aktuelnom prvaku i učesniku Lige šampiona. Naravno, bili je još neplaniranih rezultata koji su uslovili manje ili veće promene na obe tabele.

 

ODBOJKAŠICE

Iako još ima dosta da se igra, neke stvari su u ligi za odbojkašice već poznate. Zna se kojih će šet timova, ukoliko baš ne bude ogromnih iznenađenja, igrati u mini ligi “gornjeg doma”, koje će četiri u “donji doma”, a i koje dve su trenutno najugroženije i kojima predstoji borba do poslednjeg poena.

Ali da sve nije baš 100 odsto sigurno, svedoče i neki rezultati 14. kola. Klek je iskoristio veliki krizuz rezultata u koju je zapao tim Jedinstva, da im na nekoliko rana od ranije, doda soli i učini ih još bolnijim. Stvarno Zoran Pavlović sa svojim timom iznenadio Jova Cakovića i njegove devojke, koje su možda u meč ušle daleko ležernije nego što bi to bila “gornja granica” (detaljnije). Bio je to jedan od onih dana kada jednom timu, autsajderu, ide sve kako se samo može poželeti. Nije bilo slabe tačke u timu, nije bilo potrebe da se skoro ništa menja, jer sigurno da niko u Staroj Pazovi ne pamti kada je njihov tim izgubio tri seta u jednom meču na 14, 18 i 15 poena. Jeste da su se gošće vratile u meč u trećem setu, ali posle toga su opet upale u letargiju. Pokušao je Jovo Caković sa mnogo promena da napravi nešto, ali nije naišao na reakciju svog tima koji je imao napad neverovatno loših 25 odsto. Na drugoj strani u furioznom ritmu su Banaćanke stigle do vrlo važne pobede.

Veliki beogradski derbi je bio izuzetno zanimljiv i neizvestan. Sva četiri seta rešena su minimalnom razlikom, a do izražaja je došlo iskustvo i uigranost crveno – belih devojaka (detaljnije). Ono što je gošće održavalo u igri je stavkako disciplina u igri i vrlo mali broj grešaka (sve iz servisa, šest u prijemu i sedam napadačkih), ali je idelana prijem bio vrlo loš, pa je u napadu ponestajalo rešenja. Sa druge strane, Aleksandar Vladisavljev vrlo dobro poznaje mogućnosti svojih devojaka, pa kada nekoj baš i ne ide, a desilo se i na ovom meču, on zna ko može da podigne nivo igre. I da nije tako, da nije uveo par devojaka, verovatno bi Duško Nikolić sa svojim timom imao više razloga za zadovoljstvo, recimo osvajanjem nekog boda, nego samo dobrom igrom koja nije nagrađena. A Zvezda se sa ova tri boda domogla mesta prvog pratioca Obrenovčanki.

Kada su one u pitanju, nemaju izgleda nameru da prepuste poziciju lidera na tabeli. Imaju svoj ritam, gledaju druge, ali najviše sebe (detaljnije). Tako je ekipa Marka Gršića uspela da bez mnogo muke osvoji još tri boda protiv Spartaka koji nije izgleda mnogo verovao da može da iznenadi. Čak i bez najbolje igračice lige, Jelene Lazić, domaći tim je prvi set dobio sa 25:8, a razlika u kvalitetu omogućila je svim domaćin devojkama da budu na terenu.

Šampionke iz Lajkovca izgleda da polako dostižu potrebnu “radnu temperaturu” (detaljnije). Doduše razlika između njih i ekipe Beograda, koja trenutno “drži fenjer” je ogromna. Mogao je tim Mirjane Musulin da igra verovatno još bolje i ubedljivije reši meč u svoju korist, ali nisu “zapinjale” pa je sa par odmaranja pojedinih devojaka, a u iščekivanju “aktziviranja” još jedne Kineskinje, sve bilo ubedljivo, onako koliko treba.

Ostaće zabeleženo da je Vizura na meču u četiri seta zabeležila čak 22 bloka, od kojih sjajna Jovana Kocić čak deset, a da nisu osvojile ni jedan bod u duelu sa Ubom. Kada je Vizura bila dominantna na ovim prostorima, ekipa Uba je igrala u nižim rangovima takmičenja. Danas “ajkulice” igraju teško, isto tako i dolaze do bodova, a u duelu sa pomenutim protivnicama, pred svojim navijačima, nisu osvojile ni jedan. Jesu samo počasni set, treći. Ostali deo meča bio je u apsolutnoj dominaciji i pod kontrolom devojaka Marijane Boričić. Njen iskusni tim u svakom trenutku znao je šta i kako treba da uradi, kako pronaći način da se osvoji poen koji bi se kasnije “multiplicirao” u nešto još veće. I jeste, u tri nova boda.

Tabela

Tabela

 

ODBOJKAŠI

Nema više iznenađenja kada su odbojkaši Partizana u pitanju. Da je tako, uverili su se i igrači aktuelnog prvaka i učesnici Lige šampiona iz Novog Sada. Mnogo više je trajao njihov put do Beograda, skoro i zagrevanje, nego što su proveli pokušajući da se odupru crno – belima i prekinu im seriju nepobedivosti koja traje već pet kola. Sa tri boda koliko su osvojili protiv Vojvodine, odbojkaši Partizana ih imaju najviše ukupno – 30, ali broj pobeda je i dalje na čelu “ostavio” Novosađane. Inače, domaćin je opet demonstrirao igru visokog kvaliteta, Bojan Janić je odlično analizirao igru prvaka, postavio taktičke zamisli koje su njegovi igrači ispoštovali do tančina što pokazuje i pogled na statistiku (detaljnije). Daleko angažovanija igra u odbrani, precizniji napad, malo grešaka (izuzimajući one sa servis linije), mnogo više raspoloženih igrača, ali i manja nervoza (uzrokovana dešavanjima na terenu), sve to je bilo na strani domaćeg sastava, a sve to nisu imali gosti. Istini za volju, pored Simića koji ne igra već mesec dana, od kraja prvog seta na terenu nije bilo ni Mašulovića, što se svakako osetilo u igri tima Siniše Gavrančića, ali i sa mnogo boljim izdanjem, teško da bi uspeli nešto protiv razigranih Beograđana.

Odbojkaši Partizana

Odbojkaši Partizana trenutno igraju najstandardnije

Drugi tim iz glavnog grada je na severu Bačke odigrao pet setova i kući se vratio sa bodom. Spartak je bio bolji upravo za tih nekoliko poena koji su im doneli set više, pbod više i pobedu više (detaljnije). Preciznošću u napadu je subotički tim nadoknadio neke manjkavosti koje su se pojavljivale periodično, a dobrim blokom, koji je čestio vrlo bitna karakteristika igre tima Igora Žakića, dali su završni udarac. Ekipa koju trenira Tomislav Kukanjac i koja je i dalje vlasnik Kupa Srbije, tone sve niže, uz male šanse, bar prema trenutnoj poziciji, da zaigra u donjem domu na kraju prvog dela.

Iz kola u kolo Novi Pazar izgleda sve bolje i bolje, a kući su se pevajući vratili ovog puta iz Kragujevca. Bili su na velikim iskušenjima igrači Dragana Bonića, možda ni sami nisu očekivali da će doći u priliku da pobede, ali su bili hrabri tokom svih pet setova (detaljnije). Vratili su se dva puta iz rezultatskog minusa i sa dva boda sebi kud i kamo uvećali šanse za opstanak. Kragujevčani su imali svoje šanse, nisu ih iskoristili, pa su zato kažnjeni.

A kada je o opstanku reč, zakomplikovali su ga dodatno odbojkaši Jedinstva i Ribnice. Podelom bodova u Staroj Pazovi, samo su njihovu borbu, koja je sve izvesnija da će odrediti pozicije devet i deset, učinili super zanimljivom. Takav je bio i meč, pun preokreta, dobre odbojke na momente, ali kao da je u dobrom delu i važnost malo uzela danak, iako je sa obe strane mnogo iskusnih igrača (detaljnije). Pobednika je definitivno odlučio veliki broj igrača koje na raspolaganju ima Željko Vukelić. Oni su približnog kvaliteta i u ovom meču su bili ukomponovani tako da su dva seta odigrali prilično sigurno, a onda im je isto toiko trebalo da predahnu kako bi u taj – breku stigli do vrednih bodova. Šta reći za goste iz Kraljeva... Oni su imali više osvojenih poena u zbiru, što govori o dominaciji u trećem i četvrtom periodu, ali je očigledno da će Boško Mačužić morati još da poradi na pojedinim elementima ukoliko žele, a žele sigurno, da zadrže status elitnog ligaša.

A razigrane Nišlije naletele su na “minu” pred svojim navijačima. Sa neugodnog gostovanja ceo plen su kući odneli odbojkaši Mladog radnika (detaljnije). Tandem požarevačkih trenera Milan Đuričić – Ivica Jevtić, uspeo je da napravi ono što je do sada malo kome uspevalo. Svog dojučerašnjeg igrača, Keitu, uspeli su koliko – toliko da zaustave, da “uštopuju” i ostale Nišlije dobrim delom, a da sa druge strane dobrim prijemom servisa i svojim servisom u bitnim momentima pravili prednost. Prvi pogled na statistiku može da zavara, jer su Požarevljani imali mnogo više servis grešaka (čak 25). međutim, očigledno je da ih je najviše bilo u prvom setu, posle kog je tek Mladi radnik počeo da igra ovaj meč.

Tabela

Tabela