Banka Poštanska štedionica Super liga
"Voša" brani čast vodećih

Iz novinarskog ugla

Siniša Stojmenović

Vanredno kolo igrali su timovi koji se bore za plej – of. Većih "potresa" nije bilo, bar što se tiče tabele, ali jeste kada su u pitanju rezultati. Ako se gledaju po dva tima sa čela tabela mini liga, samo je Vojvodina pobedila. Obe crveno bele selekcije su izgubile, baš kao i devojke iz Stare Pazove.

 

ODBOJKAŠI

Spartak se "pobrinuo" da novi trener Crvene zvezde, Tomislav Kukanjac, svoj debi ne pamti po dobru (detaljnije). Kao i mnogi pre njih, crveno – beli su "zalutali" u Dudovoj šumi. Subotičani kod kuće igraju daleko bolje nego na strani, a vrlo brzo, u samo par dana, oporavili su se od teškog poraza u Novom Sadu i vratili nivo igre koji je za goste iz Beograda bio nedostižan. Trener domaćih Igor Žakić znao je svakog momenta kako da savetuje igrače da bi stigli do nove pobede. U momentima kada je pretilo da se po njih meč iskomplikuje, sa par izmena je rešio stvar. Interesantno je da je Zvezda imala bolji prijem servisa, što nije materijalizovala u napadu, čak ni kada je na terenu bio Vlado Petković. Domaći tim je manje grešio, osvojio veći broj poena kako u napadu, tako blokom, ali i servisom, što je doprinelo i novim bodovima. Oni su ih učvrstili na trećoj poziciji, koja ih sve sigurnije, kao i igra, vodi ka plej – ofu.
Kragujevčani su jednu od generalnih proba za finale Kupa imali u Požarevcu i sudeći po igri, spremni su da posle nekoliko godina opet napadnu trofej (detaljnije). Kod njih je promena trenera već prošlost tako da se Dejan Matić, s obzirom da je godinama u Radničkom, brzo prilagodio novonastaloj situaciji. Pet setova igrali su Mladi radnik i Radnički, ali oni koje su gosti dobili bili su znatno ubedljiviji. Kao da se kragujevački tim opredelio da dopusti najboljim protivničkim poenterima da ispune svoje "kvote", ali nisu dozvolili da ih drugi igrači iznenade. Mladi radnik jeste imao duplo više blokova, koje nije iskoristio na pravi način, ali ključna stvar, čini se, leži u servisu. Jer domaći su rizikovali i rizik im se nije isplatio, pošto su 25 puta pogrešili za samo čest poena. Za razliku od njih, osvajač dva boda iz ovog meča, imao je jednu grešku više, ali i 12 poena više na svom kontu iz pomenutog elementa. To nedvosmisleno govori da je Radnički servisom stigao do dva boda, ali i sjajnim napadačkim učinkom Sotnika, Perovića i Stevanovića, a ovaj trijumf možda malo podstakne nekadašnjeg šampiona, da proba da se uključi u borbu za plej – of.
A tamo je, odavno već, Vojvodina. Novosađanima je odlazak u Satru Pazovu prijao, iz nekoliko razloga (detaljnije). Prvi i osnovni jer je tim Siniše Gavrančića osvojio tri željena i planirana boda. Drugo jer je stručni štab odmorio par igrača za napore koje slede (Mehić, Vijecki i Simić), neki su se "raspucali" (Vučićević, Fundora, Kujundžić), vratio se oporavljeni Škundrić,ali su svi izgleda i shvatili šta se može desiti ako se bilo kom susretu pristupi sa – lako ćemo. Prvi set koji su izgubili, i to prilično ubedljivo, kao da je bio dovoljan "lalama" da se uozbilje, pa su uz kvalitet koji poseduju lako upisali još jedan, jubilarni, 20. trijumf ove sezone.

 

Tabela 1 – 6

Tabela

 

ODBOJKAŠICE

Na vrhu tabele odbojkašica – ista meta, isto odstojanje. I isti broj bodova vodećeg tandema. Za to su se pobrinuli domaćini u Obrenovcu i Lajkovcu, koji su Crvenu zvezdu i Jedinstvo ostavili bez bodova.
Teško da crveno – bele za ubedljiv poraz mogu da se vade na to što su im misli usmerene ka finalu Kupa ili kako su im još uvek "noge teške". Od TENT – a su dobile takvu lekciju, da, ako su je shvatile na pravi način, ni iskusni stručnjak Aleksandar Vladisavljev nije imao šta da im doda. A sigurno da im je dodao mnogo toga (detaljnije). Priča ko sve ne igra za tim iz Obrenovca iz raznih razloga je ispričana, svi znaju da je ekipa oslabljena, a sada je bila i bez suspendovanog (zbog odstranjenja u Subotici) trenera Milana Gršića. Statistika je "ogledalo" dešavanja na terenu, a iz nje se vidi da je TENT sjajno servirao (11 asova), imao vrlo malo grešaka u napadu (samo pet), bolji prijem servisa, procenat realizacije napada... Sve to nije imao tim sa Marakane ili je imao u mnogo manjoj meri, ali sa većim brojem grešaka, uz to da nije bilo raspoloženog pojedinca koji bi podstakao ostale, pa kada se sve gore navedeno uzme u obzir, ne čudi poraz finaliste Kupa, kao i samo 11 poena u trećem setu.
Lider na tabeli i pedantni trener Jovo Caković, svakako će napraviti dobru analizu meča u Lajkovcu, i šta je to malo (više) što je moglo da im donese mnogo povoljniji rezultat, s obzirom da su se tri od četiri seta, igrala na "jednu loptu" (detaljnije). I neće im biti potrebno puno vremena, treba da pogledaju samo jednu jedinu kolonu, poslednju. Tamo stoji 15 blokova tima iz Lajkovca i samo jedan (!?) Pazovčanki. Igra koju pruža Železničar, jednostavno ne leži Jedinstvu i to nije prvi put. Sa druge strane, Mirjana Musulin ima dosta igračica koje može da "rotira", ali koje imaju više iskustva od protivnica, u ovom slučaju tima iz Stare Pazove. Sa tim iskustvom su i stigli do tri boda posle više nego bledog izdanja samo par dana ranije na Banjici, popravili samopouzdanje, iako su mnogi mišljenja da Železničar može mnogo bolje.
Šta se dešava u redovima višestrukog i aktuelnog šampiona, teško je reći, ali ne da igraju sezonu po sistemu toplo – hladno, već to isto primenjuju i na samim utakmicama (detaljnije). Na Tošin bunar je stigla najslabije plasirana ekipa u kvalitetnijoj mini ligi i posle prvog seta, onaj ko nije baš upućen u zbivanja, mogao je da se zapita ko je ko na terenu. Spartak je stigao sa samo devet igračica i ostavio Vizutu na 16 poena u prvom delu. Ali tada kvalitet, snaga, koncentracija i sve ostalo, postaju aduti "ajkulica", koje su počele da grizu i kako je susret odmicao, činile su to sve jače. Ton igri je davala Katarina Gajević, vrlo dobra je bila Ana Pejičić, prednost je bila velika i očekivana, ali i realna kada su ova dva takmaca u pitanju. Na kraju domaće mogu samo sebe da krive što nisu imale više slobodnog vremena posle utakmice.

 

MIRJANA MUSULIN

Samopouzdanja pre svega

Dijametralno suprotno je delovala ekipa Železničara protiv Jedinstva u odnosu na izdanje protiv Crvene zvezde par dana ranije. Tim koji nije uspeo da se snađe sa crveno – belim klinkama, uspeo je da ukroti tim sličnih godina iz Stare Pazove. Očigledno da Mirjana Musulin još ima problem da njen tim igra konstantno.

Mirjana Musulin

Mirjana Musulin

- Trebalo je u kratkom vremenskom periodu oporaviti ekipu posle bledog izdanja i najpre vratiti samopouzdanje, a onda na pravi način spremiti i igru za lidera na tabeli. I mi i Jedinstvo imamo dosta igračica koje koristimo u "rotaciji", ali su naše daleko iskusnije i to je u ovom slučaju donelo prevagu. Zbog toga, kada su koncentrisane, devojke koje treniram, mnogo brže primaju informacije od ostalih. Zato i radimo na tome da tokom utakmice menjamo neke stvari u odnosu na ono što spremimo pre nje. Bili smo strpljivi, nismo grešili, znali smo šta i kako sa loptama koje nisu baš idealno podignute, pa smo poene osvajali iz drugog napada. Sa druge strane, imali smo razigrane napadače, pa smo tako neke stvari bolje rešavali. Povratak samopouzdanja je ipak velika stvar.
Iako je bilo samo tri utakmice, iznenađenja nisu izostala...
- Svakako pobeda TeNT – a nad Crvenom zvezdom. One su izuzetno nezgodni kad igraju na svom terenu, a umeju jako dobro da iskoriste trenutke kada ih neko potceni i tada zaigraju tako dobro da ih je kasnije jako teško ili nemoguće nadigrati. To se desilo Crvenoj zvezdi, ali nedavno i nama.