Deveto kolo Banka Poštanske štedionice Super lige

11. decembar 2017.
Posle odigranih devet kola u konkurenciji odbojkaša dva tima istakla kandidaturu za najviši plasman dok su kod odbojkašica u igri čak četiri ekipe. Poslednje kolo obeležili derbiji začelja i trijumf Radničkog u Beogradu

 

Radnički prošetao Banjicom

Crvena zvezda je daleko od prošlogodišnjeg, a tek od onog tima iz vremena osvajanja titula. To je potvrdio i Radnički, koji je iskoristio sve slabosti nekadašnjeg šampiona, da mu nanese vrlo neogodan poraz pred malim brojem gledalaca na Banjici i odnese dva boda kući (detaljnije). Trijumf dobija na važnosti i jer su gosti igrali bez iskusnog Vladimira Čedića, koji zbog povrede nije ni doputovao u Beograd. Početak nije nagoveštavao da će se desiti to što se desilo. Doduše timovi su bili izjednačeni, ali u toj izjednačenosti saveti Dragana Kobiljskog su bili sprovedeni u delo na terenu, pa je domaćin imao veliku prednost u setovima (2:9), ali izraženu u ukupnoj prednosti od samo četiri poena. Džoker Bojana Marinkovića bio je Nikola Žugić. Njegovim ulaskom je Radnički dobio na sigurnosti i ubojitosti, a ulaskom njegovog imenjaka Veljovića i na organizaciji napada. Jedan detalj, kada je Pantelić požrtvovano vratio loptu u igru, skočivši preko reklama, kao da je dao vetar u leđa gostima. Počeli su i da blokiraju daleko bolje, pa je Crvena zvezda, iako se trudila, na kraju morala da se pomiri sa još jednim porazom.

Kao kod devojaka, tako je i kod momaka odigran derbi začelja. Gosti iz Ljiga su odneli tri boda vrednu pobedu iz Kraljeva i još više se udaljili od Ribnice (detaljnije). Dolazak Vladimira Šarenca je definitivno bio pun pogodak, a njegovi igrači su sjajno raspodelili poene, što govori da domaći tim nije često znao odakle preti opasnost. Da su gosti dobili drugi set, a mogli su, verovatno bi meč trajao i kraće, ali da su domaći osvojili treći, a bili su blizu, verovatno bi bili raspoloženiji na kraju. Ovako će borba Kraljevčana biti i te kako velika, a svakim danom imaju sve manje vremena. Pazarci su i dalje jedini neporaženi i fudbalskim žargonom rečeno „osvojili su jesenju titulu“ (detaljnije). Ni Pazovčani nisu mogli da im odole i ugroze ih. Prvi pratilac lidera, aktuelni prvak iz Novog Sada je odigrao taman koliko treba da iz Požarevca odnese bodove (detaljnije). Domaći tim sa Čupkovićem koji nije bio na visini zadatka, nije mogao da se suprotstavi Vojvodini gde je trio Mehiuć – Vemić – Vučićević bio daleko najzaslužniji za pobedu. U prilično izjednačenoj borbi u Subotici, domaći tim je ostvario trijumf nad Nišlijama (detaljnije). Oba tima su statistički gledano bila „tu negde“, ali su malo bolji blok i za nijansu bolji servis doneli prevagu da dva boda ne mrdnu iz Subotice.

 

Bojan Marinković: Bili smo spremni na sve

Pre starta sezone mnogi su mislili da će Radnički imati grdnih problema. Ali kako vreme odmiče, njih ne da nema, već su i igre tima koji vodi Bojan Marinković na izuzetno visokom nivo, što je osetila i Crvena zvezda.

Bojan Marinković

Bojan Marinković

- Mi smo praktično ceo decembar gosti, pa je trebalo da se pripremimo za to putešestvije. Spremali smo se dobro za Crvenu zvezdu, znali svoje kvalitete i njihove mane koje je trebalo da sprovedemo. Bili smo spremni na sve, a očekivali smo pet setova, shodno tome da su nam timovi kvalitetom slični. Nedostajao nam je Čedić, jer njegova pomoć u bloku na Gmitroviću koga smo označili kao najveću opasnost, bila je potrebna. Dosta toga smo bazirali i na dobrom servisu, a mogu da pohvalim momke da su se trudili i za to na kraju bili i nagrađeni. Bili smo koncentrisani i tokom dugih poena, osvojili jedan vrlo bitan, kada je požrtvovanost Pantelića nagrađena, menjali smo ritam i na kraju se radovali. Nadam se da će nam ovo biti i podstrek za naredne susrete.

 

Derbi začelja Dinamu

Neverovatan meč su odigrali glavni kandidati za napuštanje elitne konkurencije, Dinamo i Srem. I jedni i drugi odavno su svesni da će njihovi međusobni susreti odlučivati o tome ko će nositi fenjer, a kako trenutno stvari stoje, to je ekipa iz Sremske Mitrovice (detaljnije). Još je u pripremi utakmice trener Pančevki, Nikola Jerković, naglasio da dosta zavisi od igre njegovog tima, kao i da analize rivala, s obzirom da su se malo pre ove utakmice pojačali, i to dobro, tandemom Zelenović – Dinić, neće biti od presudne važnosti. Tako se i desilo, a ovaj susret je imao dva svoja dela. Prvi, u kome su gošće iz Sremeske Mitrovice bile staloženije u završnicama i kada su u trećem setu imale 23:18, i drugi, onaj posle tog rezultata kada je Dinamo osvojio tri seta za redom. Mnogo toga nije štimalo kod domaćih u prva, skoro tri seta. Najefikasnija igračica tima, Sara Pavlović, kao da je bila nezainteresovana, a svojim neraspoloženjem povukla je i ostale devojke u blagu letargiju. Trener Jerković je morao da menja, pa je ubacio tri aduta koja su preokrenula tok meča. Tako je Simićeva unela potrebnu energiju, Jejićeva servisom i sa par blokova vratila svoj tim u život, a Simeunovićeva sjajnim odbranama omogućila svom timu motiv za napade. Mora se konstatovati da je Srem i posle tragično izgubljenog trećeg seta, imao visoku prednost i u četvrtom, pa i petom, do pred sam kraj, ali što svojim greškama, što odličnom izdanju Dinama, pobeda je ostala u Pančevu.

Što se ostalih utakmice tiče, nije bilo većih uzbuđenja, osim možda one u Lajkovcu, ali više zbog u poslednjih par godina stvorenog rivaliteta Železničara i TENT – a (detaljnije). Gošće su sa jednim setom morale da budu prezadovoljne. Crvena zvezda je lako izašla na kraj sa Spartakom, a ovaj meč biće upamćen po povratku Ane Bjelice u svoj bivši klub. Koliko će u njemu ostati, zavisi od inostranih ponuda (detaljnije). Šampionke su se pred debi u Evropi dobro zagrejale protiv Partizana, a uprkos velikoj razlici u kvalitetu, Dejan Desnica je skoro ceo meč odigrao sa istom postavom, onom najjačom (detaljnije). Za vrat im dišu odbojkašice Jedinstva, najprijatnije iznenađenje dosadašnjeg dela takmičenja. One su nastavile po starom i protiv Kleka, koji je u Staroj Pazovi bio daleko od bilo kakvog vida iznenađenja (detaljnije).

 

Nikola Jerković: Injekcija samopouzdanja

Koliko je stresan meč imao njegov tim protiv Srema i koliko je pobeda bila slatka na kraju, zna samo Nikola Jerković. On je uspeo svoj tim da prodrma i pomeri ga sa začelja.

Nikola Jerković

Nikola Jerković

- Za nas ova pobeda ima veliko značenje iz nekoliko razloga. Prvo jer su devojke videle da mogu, jer nam je drugi trijumf u tri poslednja kola, zatim kao velika doza samopuzdanja pred nastavak prvenstva, ali i kao činjenica da se sada bar malo lakše diše. Bili smo na ivici ambisa, ali se onda sve okrenulo. Ženska odbojka je opet pokazala svoje lice, nepredvidivost i uzbudljivost. Ponavljam, vidi se pomak u našoj igri, verujem da će biti još vidljiviji, a uprkos svemu, mi znamo koji su naši dometi i koje su utakmice za nas od posebnog značaja.