Dvanaesto kolo Superlige Srbije

Iz novinarskog ugla

Siniša Stojmenović

Dok devojke igraju onako kako je “zapoveđeno”, momci, tačnije pojedini klubovi dolaze u vreme kada ih očekuje pravi haos jer su mnoge utakmice odložene, pa je ovo već drugo kolo za redom u kome nedostaje dva od mogućih pet mečeva. No bilo kako bilo, to su problemi sa kojima će se nekako izboriti najpre Partizan i Ribnica i to u zgusnutom rasporedu u narednh par nedelja.

Rezultati 12. kola Superlige (žene), 19/21/22.01.2017.

Rezultati 12. kola Superlige (žene)

Odavno se ženska Superliga “podelila” na šest klubova gornjeg doma i četiri koja će se boriti “da prežive najgore”. Dva meča su u ovom kolu proglašena za derbije. Tamo gde je trebalo da bude neizvesnosti, nje je najmanje bilo. Očekivalo se da ekipa koja je najprijatnije iznenadila u prvom delu šampionata, Dinamo, pruži otpor lideru na tabeli, Jedinstvu. Ispostavilo se da je skoro duže trajalo zagrevanje nego čitava utakmica koja je okončana za manje od jednog sata, što je verovatno rekord Superlige ove godine (detaljnije). Ispostavilo se da su do sada tri odigrane utakmice Pazovčanki, doprinele da budu uigranije, nadahnutije, da igraju preciznije, a sam Jovo Caković toliko veruje u svoj tim i speman je da ih podseti na to ukoliko bi neka od njih odigrala malo nesigurnije. Sa druge strane, Aleksandar Vladisavljev je na poziciji srednjih blokera imao dve juniorke, koje su zamenile povređene saigračice, ali i koje su se prilično uplašile. Daleko od toga da je 25:9 rezultat koji bi bio realan odnos snaga i u ovom meču, a naročito kada su Pančevke kompletne, ali desilo se to što se desilo, oba tima su igrala u skladu sa trenutnom situacijom. Ne treba trošiti mnogo reči o timu koji izgubi a pritom osvoji 37 poena tokom celog meča, ali je statistika ta od koje „boli glava“, a ona kaže da je Dinamo imao dva bloka, 29 odsto napada i 30 odsto prijema servisa, a da je najefikasniji igrač osvojio osam poena. Gošće iz Stare Pazove imale su daleko bolje „brojke“, a ovaj meč su mogle da podvedu pod lakši trening, jer su sve, a pre svih Jelena Oluić, Ivana Mrdak i Jelena Vulin igrale sve vreme kao da je „egal“. Zato su i imale slobodno subotnje veče, pošto su se mnogo ranije vratile kući.

Televizijske kamere u Lajkovcu nisu uticale na posetu, tribine su bile pune, a to). Imao je Železničar svoje šanse, naročito u prvom setu, kada su osim „TV izgleda“ devojke koje trenira Svetlana Ilić pokazale dostojan otpor. Ali kasnije... Opet je „škripalo“ u organizaciji igre, a to je i jedino pozitivno kada se uzme u obzir domaći tim. „Nula“ je u vidu Meseca zasjala sa jedne, dok je Zvezda sijala daleko jače, sa druge strane (detaljnije) tog elementa se Crvena zvezda ne može ugroziti. A Mirjana Musulin je „naštimovala“ svoj tim koliko treba, naravno, opet su najubojitije bile Nikolina Lukić i Bojana Milenković, ali su imale podršku ostalih devojaka, pre svih Jelene Trnić koje su koristile svaku priliku kada bi pomenuti „dvojac“ odvukao pažnju na sebe. Tim iz Beograda definitivno je najavio da se polako vraća na stare staze. Aktuelni prvak se, shodno plasmanu na tabeli, mučio sa Zrenjaninom. Veliki broj asova koji su padali u njihovo polje (15), daleko je od šampionske igre (detaljnije). Izgleda da će, iako opet nije bilo nedovoljno opravljenih Aleksićeve i Pušićeve, Dragutin Baltić morati pojedine devojke da „dozove pameti“, pošto bi moglo svašta da im se desi ukoliko ovako nastave, a tek slede najbitnije utakmice. Ono što je bilo lepo jeste jako lepo raspoređen broj poena prve postave „ajkulica“ (19, 18, 15, 14, 14). Zrenjaninke su stigle da što skuplje prodaju svoju kožu i za malo za to nisu nagrađene bar bodom. Imale su za to prilike u četvrtom periodu, ali je kvalitet ipak presudio. Ako je neko pomislio da će TENT doći u „minus fazu“ na duže vreme, prevario se (detaljnije). Nisu jednostavno Obrenovčanke dozvolile Futogu ni da se ponada da može bar do seta. A od kada je ponovo preuzeo kormilo subotičkog broda Radovan Dabić ga uvodi u mirne vode. Meč sa Jedinstvom su u Subotici pripremali kao da je finale plej – ofa, pa su se zato zadovoljni vratili kući (detaljnije). Šest bodova iz dva meča su dovoljna za beg u sigurniju zonu, odakle će biti daleko lakše praviti taktiku za budućnost. A ko zna, možda nekog baš iznenade.

Jovo Coković, trener Jedinstva (M) iz Stare Pazove

Jovo Coković

Ozbiljno sa svima

Kako ligaški deo takmičenja odmiče, tako se neke stvari polako kristališu. Tako je u Novoj godini Jedinstvo iz Stare Pazove nastavilo tamo gde je stalo u prošloj, pa je nekako i normalno da opet u centru pažnje bude Jovo Caković.
- Mislim da smo igrali dobro u Pančevu i da smo zasluženo pobedili. Ne mogu reći da smo očekivali takav rezultat i da će meč trajati nepun sat, ali forma u kojoj se nalazimo i sam rad na treningu su nam davali pravo na optimizam. Dinamo jeste bio nekompletan, imali su kadrovskih problema, ali mi smo se spremali kao da će bizi u najjačem sastavu i verujem da bi ih i u tom slučaju nadigrali.
U međuvremenu je odlučeno da se u Staroj Pazovi igra finalni turnir Kupa Srbije, gde mnogi najviše šanse daju upravo domaćinu.
- Ima još vremena do tada. Nama je najbitnije da budemo zdravi, to stalno ponavljam. Kada je tako, nikog se ne plašimo. Ne strahujemo uopšte, jer smo dobro pripremljeni i verujem da će se to videti u narednom periodu.

Rezultati 12. kola Superlige (muškarci), 21/22.01.2017.

Rezultati 13. kola Superlige (muškarci)
A teško je da su se odbojkaši Kleka nadali da će na Banjici odigrati slično kao u prvom ovosezonskom meču sa šampionom, kada su se crveno – beli spasli posle taj – break u olimpijskom selu. Ovoga puta su momci koje trenira Dragan Kobiljski rutinski završili posao prilično ubedljivo, a to svedoči i statistika. Domaćin je realizovao svaku drugu loptu u napadu, gosti svaku treću, a idealan prijem servisa Crvene zvezde bio je bolji od „običnog“ koji je imao Klek (detaljnije). I naravno, raspoloženi Aleksandar Blagojević koji je pružio još jednu briljantnu partiju, ali ovog puta bez „asistencije“ Dušana Stojsavljevića, koji je zbog razlike u kvalitetu malo odmarao. Klek je sa fenjerom u rukama, a bez posle odlaska Branka Roljića, opstanak će biti ravan tituli. Upravo je pomenuti igrač, bivši reprezentativac, dolaskom u Staru Pazovu, učinio da ovaj tim igra bolje (detaljnije). Na „minu“ su naletele Nišlije, a čitav plen ostao je domaćinu, koji pošto više nije poslednji na tabeli, želi još bar korak napred. A Nišlije bez Pržića izgleda da su „laka konjica“. Lideri na tabeli, novosadaki crveno – beli, baš kao i beogradski, moraju nekad da „promešaju“ i odmore igrače koji su pod velikim pritiskom usled non stop igranja. Lale su u malo „šarenijem“ sastavu igrali koliko je bilo potrebno da se savlada Spartak. Doduše, možda Nedžad Osmankač nisu očekivao četiri, već tri seta, ali pobedi, u kojoj su najbolji pojedinci bili Mehić i Premović, se u zube ne gleda (detaljnije). Pogled na tabelu, dok god su prvi, će sa punim pravom govoriti da to što rade, rade kako treba.