Treneri za pobede 2022.

Učilo se od najboljih

Iz novinarskog ugla - Siniša Stojmenovìć

Kao što to čini svake godine, Udruženje odbojkaških trenera Srbije, uz podršku Odbojkaškog saveza Srbije, pred početak svake sezone organizuje i održava veliki broj trenerskih seminara pod već tradicionalnim nazivom „Treneri za pobede“. Pre start sezone 2022./2023. u raznim kanegorijama i za sve grupe polaznika, održano je čak pet, u Beogradu, Kraljevu, Odžacima, Nišu i Kragujevcu. Ovaj poslednji bio je, ako se tako može reći, elitni, jer su na njemu trenerske licence „tražili“ treneri koji vode klubove Super i Prve lige u obe konkurencije. A predavači su bili izuzetn o struči. Nedostajalo je par njih, pa da može da se kaže da su bili baš svi najbolji.

Treneri za pobede 2022.

Trenerski seminar "Treneri za pobede"

Odbojkaški savez Beograda bio je domaćin 17. septembra, a na temu Selekcija u odbojci, govorio je prof dr Predrag Nemec. O analizi rezultata testiranja polaznika projekta OSS Moj prvi smeč, pričao je prof dr Mithat Blagajac, kao i na temu „Zadaci kondicionog treneramladih odbojkaša“. Za praktični deo bio je zadužen Vuk Delić, selektor pionirske selekcije Beograda, koji je obradio dve teme – „Sistem igre u pionirskom uzrastu“ i „Optimalan broj ponavljanja prilikom vežbanja odbojkaških elemenata“. Samo dan kasnije, u Kraljevu je predavanje imao Ljubomir Galogaža. On je izabrao temu „Optimalan nivo odbojkaške osposobljenosti i primena odbojkaških elemenata u prelaznom periodu (pioniri – kadeti, kadeti – juniori, juniori – seniori)“, dok je Duško Nikolić pričao o razvoju opšte odbojkaške tehnike.

Treneri iz Niša i okoline, kao i vojvođanski treneri, imali su svoje okupljanje u Nišu (25. septembar) i Odžacima (24. septembar). Oni su imali priliku da nauče nešto novo, da obnove ono staro i razmene iskustva ono stvari koje im nisu bile najjasnije.

Završni „čin“ bio je u Kragujevcu. Na seminaru koji je trajao dva dana, došao je veliki broj trenera, onih koji su želeli licencu za vođenje klubova Super i Prve liga, u obe konkurencije. Prvog dana je na temu „Značaj visoke lopte u napadu“ teoretski i praktično, govorio selektor muške seniorske reprezentacije Srbije, Igor Kolaković. On je izneo i utiske sa tek završenog Svetskog prvenstva. Selektor kadeta, Boško Mačužić, obradio je temu „Strategija razvoja mladih igrača do statusa seniora“. I on je najpre držao predavanja, a potom i pratio praktičan rad. Vrlo bitan je bio deo koji se odnosi na zdravlje igrača. Doktor Dragan Grujičić, osvrnuo se na neke primere koji se javljaju u poslednje vreme, a tema „Iznenadni srčani zastoj i besvesno stanje na treningu i utakmici“, svakako je nešto novo što su treneri mogli da čuju. „Upravljanje dinamikom opterećenja i oporavka i efektima trenažnih opterećenja u odbojci“, bila je još jedna tema o kojoj je govorio prof dr Mithat Blagajac, poslednji prvog dana seminara.

Završni deo, drugog dana pre podne, održao je najpre Zoran Gajić, na temu „Uigravanje tima“. Selektor juniorske selekcije prof dr Nedžad Osmankač je na temu „Servis i prijem servisa, analiza EP za juniore 2022.“ upoznao prisutne kroz šta su na šampionatu Starog kontineta prilazili momci koje je on trenirao. Naravno, na kraju su prisutni čuli i novitete što se tiče pravila igre, gde im je internacionalni sudija Dejan Rogić odgovorio na sve nedoumice koje su imali.

Treneri za pobede 2022.

Trenerski seminar "Treneri za pobede"

Naravno, svojih „pet minuta“ imali su i skauti, a njima je trener Ribnice Milan Simojlović objasnio šta je to novo prilikom analiza utakmice.

Kada se podvuče crta, akcija „Treneri za pobede“ bila je još jednom pun pogodak. Sad samo oni koji su slušali predavanja, a sasvim je sigurno da su imali priliku da nauče dosta, treba da pokažu da nisu uzalud trošili vreme, već da se u igri njihovih ekipa vidi bar malo onog čemu su prisustvovali.