Svetlana Ilić trener novog osvajača Kupa za dame

Plan B odveo u istoriju

Lajkovac je na dobrom putu da ne bude poznat samo po „Miletu i pruzi“. Rezultati koji postižu odbojkašice Železničara ozbiljno prete da mu pomute višedecenijsku slavu. Šalu na stranu, tek devojke pomenutog kluba su za jubilej, deset godina postojanja, osvojile prvi veliki, vredan trofej, Kup Srbije. Pred domaćim navijačima, uz struno vođene pored terena od strane Svetlane Ilić, pošlo im je za rukom ono o čemu su do pre par nedelja samo sanjali.

Lajkovac - osvajač Kupa za dame

Lajkovac - osvajač Kupa za dame

- Ako bi birala momenat u kome se „nešto desilo“, onda je to treći set prvog meča polufinala sa Vizurom. U našoj dvorani, oni vode 2:0, imaju igru, a nas nigde nema. I onda se desi da preokrenemo meč i pobedimo. Nije bila bitna pobeda kao pobeda, nego način na koji je ostvarena, a možda i najbitnije što je to bilo protiv višestrukog šampiona. Tada smo stvorili veru u sebe, ulili veliku dozu samopouzdanja, ali i dalje bili sve samo ne favorit pred revanš. Ali onda još ubedljivije izdanja, maksimalna pobeda čime smo definitivno odbacili sve predrasude i shvatili da ravnopravno možemo da igramo sa svakim, a i da ga pobedimo.
A prava priča počinje letos, kada su Svetlana Ilić i predsednik sada već novog osvajača Kupa Živorad Lazarević pravili planove za ovu sezonu.
- Prvi je bio da to bude projekat na duže staze, a drugi da se sastavi tim koji će se boriti odmah za trofeje. Odlučili smo se za „plan B“, što je podrazumevalo da treba dovesti raspoložive igračice sa kojima se mogu „napasti“ trofeji. Izbor je pao na ove devojke koje su imale potencijal za priču koja im se trenutno dešava, ali ne i predstavu koliko su daleko. Imali smo želje, planove i ciljeve, ali bio je početak avgusta, trebalo je biti strpljiv.
Strpljenje je dovelo do finala, ali po mnogima je ono bilo i jedan od glavnih razloga pobede nad Crvenom zvezdom i što trofej osvajača Kupa za 2018. godinu krasi vitrine kluba iz Lajkovca.
- Bolji servis i realizacija napada, odnosno manji broj grešaka u odlučujućem setu su elementi zbog kojih smo dobili finale. Sve su to elementi koji imaju vezu za koncentracijom i strpljenjem. Daleko od toga da je bilo lako, ne samo na terenu, već i pored njega. Nekih stvari se sećam da su se desile, ali ne sećam se još kako, treba da pogledam snimak još jednom. U petom setu, negde pre promene strana, Crvena zvezda je posle dužeg vremena pogrešila u napadu. Tu smo se odvojile, malo kanije uvećale prednost a onda... Sve dalje se zna.
A zna se i da će sasvim sigurno posle osvajanja Baklanskog kupa, pa nacionalnog, odbojkašice Železničara krenuti i na najveći zalogaj – šampionsku titulu.
- Desilo se toliko lepih stvari, željenih, ali i neočekivanih. Sada smo posle svega najrasterećeniji. Lično bih bila nezadovoljna ako bi se sada zaustavili. Čak nemamo vremena ni za slavlje, počinje plej – of. Želimo stepenik više, da napredujemo svakog dana, da igramo bez grča i stresa koje smo imali. I pre početka sezone bili smo svesni konkurencije, a u prvi mah nismo bili svesni da planirano možemo da ostvarimo. Sada se situacija menja, pripadamo vrhu. Plej – of je novi izazov. Krećemo polako, kao u Kupu.