BPŠ SUPERLIGA SRBIJE – DVADESETO KOLO

Sve manje nepoznanica

Iz novinarskog ugla - Siniša Stojmenovìć

Ako je slutiti po rasporedu do kraja ligaškog dela šampionata, mnoge stvari su već sada, a ostalo je još dva kola, više nego poznate i predvidive. Međutim, neki rezultati u prethodnoj „rundi“ takmičenja, nikom od ekipa ne daje za pravo da računa da je sve gotovo. Doduše, to ne važi za odbojkašice Novog Sada i Asa iz Batajnice, odnosno odbojkaše Spartaka iz Ljiga, koji su mnogo pre kraja sebi „obezbedili“ igranje u nižem rangu takmičenja naredne sezone. Ostalo je „otvoreno“ još jedno mesto u muškoj konkurenciji, na kome su i odbojkaši Novog Sada, ali teoretski Karađorđe ili Takovo mogu da zamene mesta sa njima. Pored njih, još nekoliko ekipa se bori za što bolji plasman na tabeli, ali kada je sam vrh u pitanju, tu je sve odavno poznato.

 

ODBOJKAŠI

Veliko iznenađenje u prethodnom kolu, ujedno i najveće, napravili su odbojkaši Karađorđa. Treći tim, gledano od pozadi, po drugi put ove sezone bio je bolji od favorizovane Ribnice. Samo ovog puta su uzdignutih ruku napustili teren u Kraljevu, i ovog puta nije bilo podele bodove, kao u Topoli (detaljnije). Ni pobednici, a pogotovo poraženi, nisu briljirali, šta više, odigrali su meč koji će ekipa Milana Simojlovića brzo zaboraviti, a tim Nevena Majstorovića pamptiti možda po osvajanju bodova spasa, bilo kako bilo, prva dva seta je debitant dobio na sličan način, uz malo sreće i malo znanja, a ostala dva su ravnopravno podeljena, što je u zbiru značilo da su u prtljag za Topolu spakovana sva tri, velika, ogromna, boda. Solidnih prijema, isto kao i procenta uspešnosti napada, uz malo bolji servis domaćina, ali i mnogo manje grešaka gostiju... To bi najkraće bio rezime učinjenog, posle čega je Ribnica mnogo dalje od treće pozicije, a Karađorđe za pedalj udaljen od ivice ambisa.

Šampion je očekivano slavio u gradskom odmeravanju snaga, odnosno protiv tima u kome ima nekolicinu igrača koji bi jednog dana mogli da se nađu i u timu Vojvodine. To je bio ujedno i jedini maksimalan trijumf jedne ekipe u ovom kolu (detaljnije). Uprkos neigranju Maksima Buculjevića, zbog povrede, mladi Matija Milanović je sjajno razigravao svoje saigrače, koji su ga, kao i Slobodan Boškan pored klupe, sve vreme podržavali. Ekipa Novog Sada se borila u skladu sa mogućnostima, ali i plasmanom na tabeli, i nisu mogli ni da zaprete. Gledano krog „brojke“, interesantno je da su „gosti“ imali više blokova, a šampioni mali broj grešaka, samo četiri, ali i zabrinjavajućih samo osam (?!) procenata idealnog prijema servisa.

Kada je Crvena zvezda u pitanju, sa njom se više ništa ne može reći sa sigurnošću. U niz utakmica sa oscilacijama, dodali su još jednu. Doduše, iz Stare Pazove su odneli pobedu posle pet setova, možda najviše zahvaljujući taktici Nikole Matijaševića, da domaćim super veteranima suprotstavi svoje najiskusnije igrače (koji su, istini za volju, za pomenute skoro pa juniori). Fudbalskim rečnikom rečeno, igralo se skoro bez odbrane, pa shodno tome i visoki procenti uspešnosti i jednih i drugih (detaljnije), s tim što su gosti bili na preko 60 procenata (domaćin iznad polovine). Solidan je bio i prijem servisa kod oba tima, a broj blokova je odlučio, u neku ruku. U neku drugu ruku, tim Željka Vukelića je imao snage za dva dobra seta, dok u tri izgubljena nije bio „u priči“.

Ono što se očekivalo, desilo se u Požarevcu, jer je Mladi radnik pobedio Spartak iz Ljiga. Ono što za njih nije bilo baš po planu, jeste da su na terenu ostali set duže od očekivanog, a tome je možda „kumovalo“ to što su dobili prva dva dela igre i očekivali da gosti čekaju da im se muke što pre završe (detaljnije). Ipak, tim iz Ljiga se, uprkos vemu, ne predaje do kraja, pa je bilo potrebno da ekipa Dragana Bonića odigra i četvrti set, u kome su, pre svega sami sebi, pokazali kako je trebalo da igraju od početka. Interesantno je da su napravili samo šest blokova, od čega ni jedan u drugom periodu.

Veliki korak ka opstanku u društvu najboljih napravili su u Milanovčani. Oni su sa vrlo kvalitetnim Radničkim igrali taj – brek (detaljnije). Pokazali su zube Kragujevčanima, a poslastica za gledaoce je bio četvrti set gde su domaći spasavali set lopte i jurili bar jedan bod, koji su osvojili posle čak 64 odigrana poena i čak sedam poena iz bloka. Ipak su dva boda otišla u Kragujevac, čime se ekipa Alekse Brđovića skoro „zebetonirala“ na „koti tri“.

Spartak

Subotičani su odigrali sjajan meč protiv Partizana

Subotičanima je bio preko potreban vredan trijumf, protiv nekog jakog tima, čime bi povratili malo poljuljano samopouzdanje i pad forme posle zdravstvenih problema i odloženih utakmica. I namestilo im se da se to dogodi protiv nedavnog osvajača Kupa Srbije, kome je ovo prvi poraz u drugom delu šampionata (detaljnije). Izgleda da su crno – beli, morali malo da predahnu, što je tim Ivice Jevtića znao da iskoristi. Na njihovih 15 blokova, Partizan je odgovorio sa dva više, ali prijem servisa Beograđana nije bio baš onakakv kakav bi želeo Bojan Janić. Zbog toga, i još par sitnica, ali i izuzetno motivisanog domaćina, crno – beli su pružili ruku u ovom meču srećnijem i malo boljem rivalu.

TABELA

Tabela

 

ODBOJKAŠICE

S obzirom da su kod dama iznenađenja vrlo retka, duel između Uba i Crvene zvezde je odlučivao kome će, shodno rasporedu u poslednja dva kola, pripasti treća pozicija. I ukoliko se sve bude odvijalo kao u dosadašnjih 20 kola, osvajač Kupa će imati prednost nad šampionom (detaljnije). Crveno – bele su na prilično ubedljiv način osvojile prvi deo igre, ali to je bilo sve od njih. Od tog momenta stvari u svoje ruke preuzele su domaće odbojkašice, počele su da igraju mnogo bolje, čvršće u odbrani, maštovitije i kud i kamo preciznije u napadu, sa boljim prijemom servisa i manje grešaka u svim „kolonama“. Osujetile su mnoge napade šampionki, a pored očekivano raspoloženog trija Živojinović – Stojić – Kleger, izostala je podrška ostalih, pa je Ratko Pavličević bio nemoćan da nađe igračicu koja će iznenaditi (u pozitivnom smislu). Sve to su maksimalno koristile domaće, a kada su prelomile krizne momene, uprkos ne baš velikoj razlici u poenima, nekako su sigurno trasirale put do novih bodova.

Ub

Devojke sa Uba nisu imale pardona za šampiona

Lider je protutnjao kroz Obrenovac. Ako je Branku Kovačeviću bila potrebna provera o snazi njegovog tima pred početak plej – ofa, koji se bliži, pitanje je da li je TENT bio pravo rešenje (detaljnije). Domaćin jeste smanjio broj grešaka u odnosu na prethodna dva meča 53 i 59), skoro pa za duplo (sada ih je imao „samo“ 30), ali je to bilo daleko od onoga što prikazuje Železničar, čija je igra bila ne preterano dobra, ali dovoljna za maksimalan trijumf i ostanak na vrhu tabele.

Stara Pazova i Inđija su mesta između kojih je mala razdaljina. Ali je kvalitet igre njihovih ženskih odbojkaških ekipa ogromna (detaljnije). Vidi se da je tim Jova Cakovića u fazi priprema za plej – of, jer su devojke „teške u nogama“, nesigurnije nego obično, ali za ekipe iz „donjeg doma“, koje su tik iznad onih koje su odavno ispale, dovoljno je da recimo imaju samo tri bloka, i to samo od jedne igračice, da procenat idealnog prijema servisa bude vrlo loših 18 odsto, a da sve to bude nedodirljivo za domaći tim. Devojke iz Inđije, uprkos svemu, a na dva kola do kraja ligaškog dela, još uvek ne znaju kada će im biti kraj sezone. Ukoliko budu imale malo znanja, malo više sreće, možda stignu i do pozicije koja vodi u plej – of. U protivnom, za dva koja će „kud koji“...

A na nekoj vrsti „aktivnog raspusta“ odavno se nalaze odbojkašice iz Novog Sada i Batajnice. Odavno su „prebrinule brige“, čekaju da se sve okonča, jer je elita za njih preveliki zalogaj. Prve su uspele da uzmu set, njima veliki (ali beznačajan), Omladincu (detaljnije), a druge ni da priđu više nego prosečnim Subotičankama (detaljnije). I kod Novog Sada i kod Asa, treba pohvaliti one devojke koje stojički izdržavaju poraze, za razliku od nekih, sada već bivših saigračica, koje su se „povukle“. Ali, ni jedne ni druge nisu krive za ono što im se dešava.

A Darko Zakoč je konačno uspeo da motiviše svoj tim da ispoštuju njegove zamisli. Zbog toga je meč sa Sremom bio poprilično kratak i od starta svakog seta poprilično izvestan (detaljnije). Čak 18 blokova u kratkom roku, bilo je ono sa čim gošće nisu uspele da se izbore, Jednostavno, Mirjana Musulin nije imala „odgovor“ sa terena, na kome su njege igračice pravile mnogo grešaka, bile nedovoljno koncentrisane, neprecizne i sve ono što je uticalo da budu akteri nezanimljivog meča, posle koga će svakako dobiti brojne kritike. Sve to, samo u suprotnom smeru, odnosi se na crno – bele.

TABELA

Tabela