Banka Poštanska štedionica Super liga
Ista meta, isto odstojanje

Iz novinarskog ugla: Siniša Stojmenović

Bez većih iznenađenja odigrani su mečevi četvrtog kola mini lige za šampiona i trećeg za opstanak. Neočekivanih rezultata nije bilo, pa se može reći da je stanje na tabeli skoro kao i prošle nedelje, a to znači da su TENT i Vojvodina za korak bliži da kao lideri prođu drugi prolazni cilj, a da su Subotičenke blizu, a Pazovčani već i definitivno na "putu bez povratka".

 

ODBOJKAŠICE

Samo sedam dana posle sjajnog finala Kupa, odbojkašice Jedinstva i Uba imale su "reprizu" u mini ligi za šampiona. I opet je bilo kvalitetno, još neizvesnije, novih pet odličnih setova, a opet je, sada kao gost, pobedio tim Marijane Boričić. (detaljnije). Da bi se stiglo do pobede, u taj – breku je bilo potrebno da se osvoji čak 21 poen. Interesantno je da je izgubio tim koji je imao bolju statistiku, gde je samo jedan elemenat bio na strani tima sa Uba, pa će zato Jovo Caković svakako imati šta da kaže, a i načemu da poradi sa svojim mladim timom, koji svakako želi trofeje. Domeće su imale više blokova (12:7), precizniji napad (44:39 odsto), manje servis grešaka (12:18), više as servisa (8:3), bolji ukupan (47:37 odsto), a i idealan (35:25 odsto) prijem servisa, palo im je mnogo manje asova (10:18), a jedino u čemu su gošće sa Uba neznatno bile uspešnije je broj grešaka u napadu (13:18). Zato će onima koji nisu gledalii derbi kola, već samo pratili statističke parametre, biti apsolutna enigma, kako je Jedinstvo poraženu u odličnoj atmosferi pred svojim navijačima u Staroj Pazovi. Posle ovog meča, akteri su opet zamenili pozicije, pa je osvajač Kupa na drugoj, a finalista istog ne trećoj poziciji.

Jedinstvo dobru igru krunisalo pobedom

Jedinstvo dobru igru krunisalo pobedom

Lider se ne šali i koristi svaki rezultat drugih mečeva sebi u prilog. Naravno, TENT i dalje prvo gleda u svoje "dvorište", a u njemu su se izgubile odbojkašice Crvene zvezde (detaljnije). To se posebno odnosi na drugi set, u kome su gošće skoro jedva osvojile samo 11 poena. U njemu je Aleksandar Vladisavljev na teren slao isto toliko devojaka, želeći nešto da promeni u igri svog tima koji je u prvom setu bio ravnopravan. Ali kako su ušle u "mašinu", nisu izašle do kraja meča. Vredno je pomneuti nekoliko detalja, a to je deset aseva koliko je napravila ekipa Milana Gršića, čak 30 "brejk" poena i 52 odsto napada. Što se Crvene zvezde tiče, ako je verovati statistici, one u tri seta nisu dodale ni jedan jedini idealan prijem servisa, pa pored tog elementa stoji – nula!

Duel na Tošinom bunaru nekako je bio uigravanje za oba tima. Klubiovi koji su ne tako davno igrali izuzetno zanimljive i neizvesne duele, danas su u krizi. Aktuelni šampion iz Lajkovca jer ne može da nađe prošlogodišnju formu, a nekadašnji višestruki šampion, ali daleko podmlađen, trenutno služi da se drugi uigravaju. Upravo to je iskoristila Mirjana Musulin u ovom meču (detaljnije), da opet proba nešto što nije u dosadašnjem delu šampionata, da nekako Železničar poveže redove i počne da liči na tim koji je prošle sezone osvojio sva tri trofeja. Sa određenim, ali ne tako visokim ciljevima, svoj tim vodi i Jovica Cvetković. Odavno je jasno da je ovo sezona za "kaljenje", ali i da s obzirom na taj period, "ajkulice" moraju da imaju kvalitetniji blok, bolji prijem servisa, precizniji napad... Sve što je u ovom duelu imao gostujući tim.

Tabela 1. do 6. mesta

Tabela

 

Pobedom nad Beogradom, u gradskom odmeravanju snaga, odbojkašice Partizana skoro pa su počele da dišu punim plućima (detaljnije). Doduše trebalo je da im se desi da posle tri seta gošće povedu, da možda dobiju i malu dozu "ribanja" od strane Duška Nikolića, da bi pokazale superiornost u odnosu na Beograd. Servis – blok igra crno belih, donela im je čak 30 poena (po 15 iz svakog elementa), a od momenta završetka trećeg seta, preuzele su stvari u svoje ruke i ni jednog momenta nisu pružile ni najmanju šansu rivalu da se ponada da može do pobede.

Pet setova su u Subotici igrali Spartak i Klek. Gošće, skoro pa bezbrižne, a domaće sa sve većim bremenom na leđima koja polako popuštaju (detaljnije). Tako je bilo pre početka, a na kraju meča tim Zorana Pavlovića je definitivno otklonio sve brige oko opstanka, dok je Damir Petković još jednom morao da teši devojke koje trenira i koje po svoj prilici najgoreg može da spase samo čudo.

Tabela 7. do 10. mesta

Tabela

 

ODBOJKAŠI

Zahvaljujući Partizanu, Vojvodina je povećala prednost nad pratiocima. Naime, crno – beli su iznenadili Nišlije na njihovom "bunjištu" i tako izgleda počeli da se vraćaju u formu u kojoj su bili kraje prošle i početkom ove godine (detaljnije). Nekako je izgleda Bojan Janić opet povezao konce igre svog tima, koji je delovao lepršavo, razigrano, sa dosta raspoloženih pojedinaca koji su imali sjajne učinke, pa kada se "podvukla crta", i Nišlije su im odale priznanje za igru u ovom meču. Tandem blokera Partizana imao je napadački učinak 13:11, a postavio je još i deset blokova. Na taj način su domaćinu stvarali mnogo muka, koje su koristili krajnji napadači. Na suprotnoj strani, Dragan Svetozarević je imao samo jednog raspoloženog pojedinca, što je bilo malo za razigrane Beograđane.

Novosađani uvećavaju prednost za pratiocima

Novosađani uvećavaju prednost za pratiocima

Aktuelni šampion i od nedavno osvajač Kupa predstavkio je navijačima najnoviji trofej, počastio dame uoči njihovog praznika, a Požarevljanima pokazao ko je trenutno najbolji tim u Srbiji (detaljnije). Bilo je prilike da Siniša Gavrančić neke igrače odmori, nekima "podeli minutažu", a da se to bitnije ne oseti na njihovu igru. Blok novosadskoe ekipe je bio odličan i njime su "kvarili" napade Mladog radnika na vrlo dobar prijem servisa. Takođe je i sam servis "lala" bio prilično problematičan za goste, pa je tako meč u tri seta bio realnost.

Subotičani su taman videli plej – of, kada su se pojavili odbjkaši Radničkog i trenutno im poremetili računicu (detaljnije). Posle prvog seta momci koje trenira Igor Žakić, imali su razloga da se nadaju nečem višem, ali je onda Dragan Kobioljski motivisao svoj tim, posle čega su preokrenuli rezultat. Lošiji blok i prijem servisa, nekako su kompenzovali dobrim servisom i preciznošću u napadu, a definitivnu prevagu je doneo ukupan broj grešaka.

Tabela 1. do 6. mesta

Tabela

 

Trenutno daleko zanimljivije u donjem "domu". Ti mečevi se nekako, u ovom momentu, prate sa daleko više pažnje, jer će biti bitan svaki poen i set, a da se ne priča o bodu ili pobedi. Crvena zvezda iz meča u meč sebi dodatno komplikuje situaciju. Posle još jednog poraza, ubedljivog, maksimalnog, u Novom Pazaru, došli su u situaciju da im plej – aut visi nad glavom (detaljnije). Domaćin ovog susreta ih je preskočio i u pomenutoj utakmici, ali i na tabeli. Tim Dragana Bonića je imao samo manji pad u trećem periodu, a do tada je bio tim koji je diktirao tempo, sjajno blokirao i vrlo prezizno napadao. Pazarci su atakovali samo 59 puta, crveno – beli čak 82, ali mnogo lošije, a kada neko kao tim Tomislava Kukanjca postavi samo 1 blok u tri seta, ne može da očekuje ništa više od ubedljivog poraza. Domaći tim je "tarabio" protivnika čak 13 puta, što je bilo dovoljno za veliku radost.

Prema očekivanjima je završen i duel u Kraljevu, gde je Ribnica odigrala onako kako je verovatno planirao Boško Mačužić (detaljnije). Lako, ubedljivo, sa "pola gasa" reklo bise, štedeči snage za finiš sezone. Sa tri nova boda Kraljevčani su se izjednačili sa Crvenom zvezdom, po broju bodova, pobeda, a čak im je set količnik isti. Pred njima je gostovanje u Novom Pazaru, gde će pokušati da iznenade, ali svi znaju da će duel sa Beograđanima pred njihovom publikom da bude meč sezone. Kada su Pazovčani u pitanju, pred njima je ponor zvani ispadanje iz društva najboljih, jer ih više ni teorija ne zadržava u njemu.

Tabela 7. do 10. mesta

Tabela