Banka Poštanska štedionica Super liga
Osvajači Kupa drže ritam

Iz novinarskog ugla: Siniša Stojmenović

Prvi put su mečeve igrale samo ekipe koje će se boriti za plej – of i šampionsku titulu. I nije bilo mnogo neočekivanog, većina domaćih ekipa je izvojevala pobede, a osvajači Kupa Srbije, odbojkaši Vojvodine i odbojkašice Uba, nastavile su tamo gde su stali u nedelju uveče. Nisu imali mnogo vremena za slavlje, ali su odigrali na nivou dovoljnom za nove bodove.

 

ODBOJKAŠI

Tri dana posle finale utakmice za prvi trofej u sezoni novosadski crveno – beli su gostovali beogtadskim crno – belima. Da su i jedni i drugi bili u formi kao na Ubu, potvrđuje i rezultat (detaljnije). Igra izjednačena, broj blokova, procenat napada, ukupan broj poena, ali malo bolji servis tima koji trenira Siniša Gavrančić, kao i slabiji prijem Partizana, odredio je pobednika. Vojvodina je sva tri dobijena seta rešila u svoju korist na razliku (najčešće zbog puno grešaka u napadu), domaći jedan jedini svoj osvojen, prilično ubrdljivo, ua ove "uslove". Izgleda ipak da Bojan Janić nije uspeo da dovoljno oporavi svoj tim posle izgubljenog trofeja u Kupu.

Šampion ne da lidersku poziciju

Šampion ne da lidersku poziciju

Da bi sve, bar u samom vrhu, bilo kao posle prošlog kola, pobriinule su se Nišlije. I Oni su pred svojim navijačima slavili posle četiri seta, a do pobede su stigli teškom mukom (detaljnije). Mora da se kaže da su imali i sreće, ali i da ona prati hrabre. A Dragan Svetozarević u svom timu ima tandem izuzetnih stranaca Keira – Ikhbajri, koji su zajedno osvojili 60 poena. U poslednje vreme, tim koji ma prijem servisa preko 50 odsto, obično pobeđuje. Domaćin je imao 54, ali sjajni Kragujevčani čak 66. međutim, podbacili su u bloku i bili mnogo lošiji u realizaciji, što ih je onemogućilo da stignu bar do boda,

Najkraće je meč trajao u Požarevcu. Pred svojim anvijačima, treba to po ko zna koji put reći, Mladi radnik igra mnogo bolje, baš kao što opet treba ponoviti, da Spartak na strani igra slabije. Sve to kada se obistini, ako se vidi da Igor Žakić nije imao raspoložene napadače, ako se primeti da je trenerski tandem Milan Đuričić – Ivica Jevtić prilično dobro primao servis, onda je jasno zašto su sva tri boda ostala domaćinima. Treba poemuti blok, ali u negativnom kontekstu – domaćini samo tri, gosti jedan više. Ali su zato ukupno pogrešili čak 51 put!!!

Tabela 1. do 6. mesta

Tabela

 

ODBOJKAŠICE

Na krilima prvog osvojenog trofeja u istoriji, odbojkašice Uba su, opet i pred TV auditorijumom, savladale lidera na tabeli, ekupu TENT – a i izjednačile se po broju bodova sa njima (detaljnije). To što su Obrenovčanke i dalje na "koti 1", zahvaljuju broju pobeda. Iskusna ekipa Marijane Boričić je savladala još jedan mlad i poletan tim. Servirale su i blokirale na nivou finala Kupa, više od jednog seta, gledajući broj poena (26), osvojile su na taj način. Međutim, posle dva dobra seta, a shodno velikom emotivnom pražnjenju samo 72 sata ranije, morale su malo da predahnu. To je TENT iskoristio, zagospodario terenom, a Milan Gršić konačno pronašao tim koji je mogao da parira, uz sjajan blok. To je na njihovu žalost trajalo samo tih 20 – tak minuta. Onda su stvari ponovo došle na svoje mesto, pa su domaće još jednom sa uzdignutim rukama pozdravile verne navijače.

Na Ubu očekuju još trofeja

Na Ubu očekuju još trofeja

Sav bes zbog neosvojenog Kupa, odbojkašice Jedinstva iskalile su na Vizuri (detaljnije). Kaže se da jedan tim igra onoliko koliko mu drugi dozvoli. Možda bi kroz određene brojke poraženog tima bilo "vidljivije" kako je igrao pobednički, onaj koji je Jovo Caković malo i kombinovao, a shodno ubedljivom vođstvu i tada menjao. Vizura je imala šest blokova, pet servis grešaka i četiri asa, ali prijem servisa im je bio 22 odsto, idealan samo 16, palo im je čak 18 aseva, a u napadu su bile uspešne tek svaki četvrti put. One su svce dalje od plej – ofa, čak i mesta koje vodi u Balkanski kup, a Pazovčanke su na bod od vodećeg tandema.

A Crvena zvezda je konačno stigla do lagane pobede. Rival, prošlosezonski osvajač triple krune (detaljnije). Rad i strpljenje se isplati, to je još jednom dokazao mladi tim Aleksandra Vladisavljeva. Iznenađenje za Železničar stiglo je u vidu mladih devojaka domaćeg tima koje su se bolje snašle i izgleda na pravi način shvatile kritike svog trenera posle izgiubljenog prvog seta. Ali se izuzme solidan servis (ukupno 20) i blok (ukupno 25), pa i prijem (oko 50 0odsto) dosta od ostalog je bilo možda i daleko ispod proseka pozicija na tabeli najjače lige Srbije. A ona "kaže" da je napad bio loš (Crvena zvezda 30, Železničar 27 odsto), idealan prijem servisa još lošiji (15 i 5 odsto), da je palo 19 aseva (11 – 8), što je znak za oba trenera da ima još dosta da se radi. Naravno, ekipa crveno – belih ima opravdanje u mladosti, ali gošće, kojima lako može da izbegne i plej – of...

Tabela 1. do 6. mesta

Tabela