Promene trenera
Smena smenu stiže

Lepo reče neko da je trenerski posao takav da od dva kofera jedan mora uvek da bude spakovan, jer se nikad ne zna kada će neko od njih morati da promeni sredinu. Od starta sezone 2018./2019. čak pet klubova u elitnom rangu takmičenja, Banka Poštanska štedionica Super lige, nije bilo zadovoljno što radom, što rezultatima pa su posegli za novim, po njima boljim rešenjima.

Kod muškaraca je uprava aktuelog šampiona Vojvodina NS seme, posle samo par meseci saradnje sa Duškom Nikolićem, odlučila da sa istim okonča saradnju. Ekipa je izgubila Super kup Srbije, ispala je iz evro takmičenja dva puta (u Ligi šampiona i CEV kupu), bilo je par kikseva u domaćem šampionatu, a u momentu smene trenera tim je bio na ivici ispadanja i iz Kupa Srbije (što se kasnije i desilo). Na Nikolićevo mesto je došao dotadašnji pomoćnik, ali sa priličnim iskustvom u radu sa mlađim klupskim selekcijama, Siniša Gavrančić, koji je dobio šansu do kraja sezone, uz asistenciju nekada proslavljenog reprezentaivca Đorđa Đurića.

Vojvodina NS seme

Vojvodina NS seme

Trenera je smenio i Novi Pazar. Tim koji je u premijernom meču nove sezone osvojio Super kup, koji je u poslednje dve godine osvajao Kup Srbije, u ligi je od starta drža fenjer. Mladi trener Hamza Zatrić, očigledno nije mogao da izdrži veliki pritisak, mada ruku na srce, ekipa koju je imao u prošloj sezoni, prilično se razlikovala od ovosezonske, a naročito što je par igrača bilo na „otvorenom“ ugovoru. Bilo kako bilo, čelnici kluba su bili vrlo blizu dogovora sa Nedžadom Osmankačem, kažu neki da je sve već bilo gotovo, ali do potpisa nije došlo. Opet je brzo reagovano i sada je pored klupe Dejan Vulićević, nekašnji trener Partizana, koji je poslednjih godina karuijeru gradio u Libanu, Saudijskoj Arabiji, zatim Iranu, gde je bio pomoćnik Slobodna Kovača u reprezentaciji, baš kao i u Sloveniji, a do pre par nedelja je samostalno vodio selekciju Šri Lanke. Hrabro se prihvatio velikog posla i veruje da će tim spasti najgoreg.

Kada je u pitanju ženska liga, ceh je rezultatima lošijim od očekivanih (po mišljenju uprave kluba naravno), prva platila jedina dana u Super ligi, Marijana Boričić. Posle mnogo godina rada u TENT – u, u svim kategorijama, ostala je bez posla u Obrenovcu. Nije mnogo prošlo, a u novog šefa stručnog štaba je promovisan reprezentativni kadar – Milan Gršić. Doduše nije nasledio isti tim, ali shodno tome ni ambicije kluba nisu bile iste. Poznat po vrednom radu, prionuo je na posao, a o rezultatima, shodno novim čekivanjima, pričaće se za koji mesec.

Marijana Boričić

Marijana Boričić

Sreća za Marijanu Boričić je bila što je u „komšiluku“, na Ubu, takođe bilo kadrovskih problema, jer još jedan mlad trener, Dejan Stojković, nije uspeo da se izbori sa pritiskom. Naime, on je bio taj pod čijom komandom su Ubljanke napravile najveći uspeh u istoriji kluba, ali očigledno da je u ovom momentu to za njega bio preveliki zalogaj. Zato je i angažovana Marijana Boričić, a dobra stvar je što je i Stojković ostao u klubu kao njen pomoćnik.

Trenerska gromada u vidu legendarnog Milorada Kijca, još jedan je od onih koji više ne stoje pored klupe. U Kleku su dogovorili da on bude savetnik mlađem Zoranu Pavloviću i da njih dvojica pokušaju zajedničkim snagama da pronađu rešenje kako jedini banatski član elitne lige da ostane u najjačem rangu takmičenja. Koliko je taj potez bio dobar, videće se kada se na kraju sezone bude „podvlačila crta“, ali spoj mladosti i iskustva, kako na terenu, tako sada i pored njega, može da donese rezultat.
S obzirom na to da je pred star sezone nove trenere dobilo još nekoliko klubova Radnički, Partizan i Mladi radnik, kod muškaraca, odnosno Spartak i Železničar kod devojaka, izgleda da je jako teško očekivati da i u narednom periodu svi budu na broju.