Prof. dr Goran Nešić

Izveštaj o sezoni 2019/20 iz stručnog ugla (neutralno mišljenje)

Prof. dr Goran Nešić

Sezona 2019/20 počela je fenomenalnim rezultatom Reprezentacije Srbije, gde su se naše devojke plasirale na Olimpijske igre, kao i rezultat na Evropskom prvenstvu, gde je osvojena još jedna zlatna medalja. Bravo za devojke i stručni štab.

Pre nego počnem sa izveštajem, želim da se zahvalim Odbojkaškom savezu Srbije i dr Bogdanu Sretenoviću na ukazanom poverenju da napišem ovaj izveštaj.

Izveštaj sadrži tri poglavlja i to: SUPER KUP SRBIJE, KUP SRBIJE I ŠAMPIONAT.

Prof. dr Goran Nešić

Prof. dr Goran Nešić

 

SUPER KUP SRBIJE 2019.

7. Super kup Srbije 2019. u konkurenciji odbojkašica, odigran je između Železničara iz Lajkovca, prvaka Srbije, pobednika Banka Poštanska štedionica Super lige 2018/2019. i pobednika 53. Kupa Srbije 2018/2019. i Crvene zvezde iz Beograda, finaliste Kupa Srbije 2018/2019. Nakon uspešne sezone 2018/19, odbojkašice Železničara iz Lajkovca osvojile su (prvi put u klupskoj istoriji) i trofej u Super kupu Srbije. Železničar je u meču 7. Super kupa Srbije 2019, u dvorani USC “Voždovac” na Banjici u Beogradu, savladao Crvenu zvezdu sa 3:0, po setovima 25:20, 25:20 i 25:22, posle 78 minuta igre. Bez obzira na rezultat, utakmica je sve vreme nosila dozu neizvesnosti, što je ovaj meč učinio veoma zanimljivim.

U daljem tekstu, biće prikazane tabele sa najboljim učinkom pojedinih igračica na utakmici (primači su analizirani kroz dva elementa – efikasnost prijema servisa i efikasnost napada, libero kroz efikasnost prijema servisa, korektor kroz efikasnost napada i srednji blokeri kroz efikasnost bloka). Naravno, ne omalovažavam ostale elemente, ali smatram da su navedeni, ključni za ova igračka mesta. Takođe, nisam se bavio analizom igranja dizača, jer se dizanje veoma teško može pratiti, bez dublje analize.

Izveštaj

Najefikasnije igračice u napadu

 

Izveštaj

Najefikasnije igračice u prijemu servisa

 

Izveštaj

Najefikasnija igračica u bloku

 

Izveštaj

KUP Srbije u sezoni 2019/20

U ovom delu teksta, nećemo se baviti nabrajanjem ekipa koje su učestvovale u Kupu Srbije, već ćemo samo dati konstataciju da su se u finale ovog takmičenja plasirale ŽOK Ub iz Uba i O.K. Jedinstvo iz Stare Pazove. U toj, slobodno mogu reći, odbojkaškoj performansi (kako u smislu igre, tako i u smislu organizacije utakmice – prvi put u Srbiji u domaćem takmičenju je primenjen kontrolni sistem – The Challenge system in Volleyball). Ub je ostvario najveći, istorijski klupski uspeh trijumfom u finalu 54. Kupa Srbije 2019/2020. u konkurenciji odbojkašica. Ub je u prepunoj dvorani u Ubu, savladao Jedinstvo iz Stare Pazove sa 3:2, po setovima 25:15, 24:26, 25:13, 21:25 i 15:9, posle 126 minuta igre. Kratak osvrt na ovu veoma neizvesnu utakmicu bi mogao da se podvede pod jednu konstataciju: iskustvo je bilo presudno u ishodu utakmice, što potvrđuje naša saznanja da se odbojka uči kroz celu karijeru, a da se, što su igračice iskusnije, jednostavnije igra. Naravno, s druge strane treba pohvaliti izuzetno mladu ekipu iz Stare Pazove, pred kojom je, siguran sam, svetla budućnost u smislu rezultata. Čestitam svim devojkama, učesnicama na ovoj utakmici, a posebne čestitke stručnim štabovima, koji su izuzetno spremili taktiku za finale. U daljem tekstu, bih želeo da prikažem neke kvantitativne podatke, odnosno statističke potvrde predhodnih konstatacija.

Izveštaj

Sumarna statistika meča u finalu Kupa Srbije

Na osnovu tabele se može videti da je ekipa Stare Pazove, imala mnogo veći broj grešaka, kao i to da je ekipa Uba ostvarila veći broj poena iz servisa i veći broj blokova. Opet naglašavam, da je ovo tipičan primer iskusne ekipe, koja zna da igra za poen i pobedu.

 

Izveštaj

ŠAMPIONAT 2019/20

Odluka o uvođenju vanrednog stanja u Republici Srbiji objavljena je u nedelju, 15. marta u “Službenom glasniku”, a odluku su potpisali Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, Ana Brnabić, predsednik Vlade Srbije i Maja Gojković, predsednik Skupštine Srbije. U skladu sa odlukom o uvođenju vanrednog stanja, Odbojkaški savez Srbije je prekinuo sva odbojkaška takmičenja, pa samim tim i domaći šampionat.

Upravo iz ovog razloga, izveštaj o šampionatu može biti samo delimično opisan. U svakom slučaju se može reći da je prvenstvo veoma zanimljivo i sa puno kvalitetnih i neizvesnih utakmica. Na kraju krajeva, iz našeg prvenstva su iznikle sve naše reprezentativke (osim Brankice Mihajlović), koje su po mom skromnom mišljenju, vladarke planete. To govori u prilog tome, da se u Srbiji kvalitetno radi i da ne manjkamo u stručnom kadru, ali ni u talentovanim igračicama. Ovo, naravno, ne treba da nas “uljuška”, već da nas motiviše da još bolje i kvalitetnije radimo, a pre svega da se treneri edukuju, kako u za to predviđenim ustanovama (OSSRB – seminari, okrugli stolovi…, Fakulteti, Visoke škole,…), tako i u smislu samoedukacije.

U daljem tekstu biće prikazana tabela Super lige sa trenutnim stanjem u smislu bodova, odigranih utakmica i set i poen količnika:

Izveštaj

Trenutno stanje na tabeli za ekipe od 1-6 mesta

Izveštaj

Trenutno stanje na tabeli za ekipe od 7-10 mesta

Nadam se da će se, po završetku vanrednog stanja, naći mogućnost da se Prvenstvo regularno završi (ostalo je još 5 kola mini lige za ekipe od 1-6 mesta I play-off i 2 kola za ekipe od 7-10 mesta i play-out) ili možda da dođe do proširenja lige i time se ne ošteti ni jedna ekipa.

S druge strane, 1-a liga je malo jasnija. ŽOK Srem je na prvom mestu, što mu obezbeđuje ulazak u Super ligu, ali je problematično, ko će biti 2. radi igranja play-out-a za eventualni ulazak u Super ligu, kao i ko će igrati play-out za opstanak u 1. ligi. Slična situacija je u 1-b ligi (ostala su još 2 kola da bi se prvenstvo odigralo do kraja i da bi se znala konačna tabela). Ono što možemo da tvrdimo je da se zna da će se ekipa iz Inđije, sledeće sezone takmičiti u 1. ligi Srbije.

Vraćamo se na Super ligu Srbije i kratku analizu trenutno najefikasnijih igračica:

Izveštaj

Najefikasniji libero u smislu prijema servisa

 

Izveštaj

Najefikasniji primač servisa u smislu napada

 

Izveštaj

Najefikasniji primač servisa u smislu prijema servisa

 

Izveštaj

Najefikasniji korektor u smislu napada

 

Izveštaj

Najefikasniji srednji bloker u smislu bloka

 

Treba napomenuti da je statistika rađena, ne samo po efikasnosti na utakmicama, već i po broju odiganih utakmica, odnosno setova (drugim rečima, efikasnost iz tabela na sajtu OSS je množena sa koeficijentom broja odigranih setova).

Kao što sam već napomenuo, nadam se da će se prvenstvo odigrati do kraja I da će oni koji to zasluže, osvojiti prvenstvo u svi nabrojenim ligama, Takođe, želim svim igračicama, stručnim štabovima I upravama klubova da poručim, već poznatu kovanicu:

OSTANITE KOD KUĆE! Sačuvajte sebe i druge!