Italijanski stručnjak održao predavanje srpskim trenerima

Lekcije Serđa Buzata

Treneri i skauti koji su bili zainteresovani, prvih dana Nove godine imali su retku priliku da prisustvuju predavanju jednog od najboljih skauta i pomoćnih trenera na svetu, italijanskog stručnjaka Serđa Buzata. Čovek koji je već godinama na pomenutoj funkciji u stručnom štabu selekcije Rusije, nije štedeo sebe da svima koji su ispratili četiri njegova predavanja u dva dana, objasni mnoge tajne njegovog „zanata“.

Serđo Buzato sa učesnicima seminara

Serđo Buzato sa učesnicima seminara

Pre svega bih želeo da kažem da sam u Srbiju došao i nešto da naučim, a ne samo svoje znanje da prenesem na druge. Zahvaljujući mom velikom prijatelju Zoranu Gajiću, sa kojim sam nekada sarađivao, uspeo sam i u jednom i u drugom.

Pomenuta predavanja ukupno je pratilo oko 90 što trenera, što skauta, a tema je imala radni naziv „Prikupljanje statističkih podataka u vrhunskoj odbojci – metodologije i primena u meču i na treningu”, s tim što je bilo “prostora” i za mnoge druge, gde se pre podne mahom radilo na predstavljanju “problema”, a popodne na njihovoj primeni.
- Uverio sam se da Odbojkaški savez Srbije funkcioniše sjajno, da je sve podređeno rezultatima, a videlo se iz priloženog zašto je to odbojkaški vrlo uspešna zemlja. Svi su bili prijateljski raspoloženi, motivisani, željni da nauče nešto novo, pa zadovoljan odlazim iz Beograda. Bio sam ranije u vašem gradu, kada sam „špijunirao“ za italijansku selekciju, dok je trener bio Montali, koji je želeo da u svakom trenutku ima sve o vašoj selekciji. I moram da kažem da nam je uvek nešto nedostajalo. Srbija jednostavno igra srcem i dušom, zastrašuje sve protiv kojih igra.

Nije moga Serđo Buzato, a da se ne osvrne na prijateljstvo sa Zoranom Gajićem.
- Mnogo sam naučio od njega, kako o treniranju, tako i o načinu ponašanja sportista. Mislim da bi Svetska odbojkaška federacija trebalo da ga uzme za primer.
Ni predsednik OSS nije želeo da ostane dužan pa je izrekao niz komplimenata na račun gosta.
- Znamo se jako dobro, sarađivali smo nekoliko godina i posle svega moram da istaknem da ljudi koji se bave njegovim poslom, kada ga prezentuju drugima, obično nešto zadrže za sebe, u većoj ili manjoj meri. Ono što je Serđo Buzato ispričao našim trenerima i skautima, svakako je sve ono što on zna i siguran sam da ništa nije prećutao. Veliki stručnjak i veliki čovek, to sam znao i ranije, a time da nije tražio honorar za predavanja koja je održao, samo je to po ko zna koji put, potvrdilo. Hvala mu još jednom.

Serđo Buzato, Zoran Gajić i dr Bogdan Sretenović

Serđo Buzato, Zoran Gajić i dr Bogdan Sretenović