BPŠ SUPERLIGA SRBIJE – ČETVRTFINALE PLEJ – OFA ZA MUŠKARCE

Samo crno – beli na mišiće

Iz novinarskog ugla - Siniša Stojmenovìć

Zanimljivo je počeo plej – of odbojkaša, a ako nastavi tako, završnica će onda biti spektakularna. U najkraćem, šampion se skoro prošetao, lider iz prvenstva se takođe nije mučio, „golubovi“ su iznenadili, a osvajač Kupa je među četiri ušao na „mala vrata“. Tako su u polufinalu Vojvodina, Crvena zvezda, Spartak i Partizan.

Vojvodina

Vojvodina ide ka odbrani titule šampiona

Ceo dosadašnji tok šampionata, iako igraju krajnje promenljivo, odbojkaši Vojvodine nisu bili ni malo uzbuđeni, niti ih je posle neočekivanih rezultata hvatala panika. Znali su da se o tituli odlučuje u doigravanju, gde su spremni da pokažu svoje pravo lice. U to su se uverili odbojkaši Mladog radnika, koji su u drugom delu iznenadili Novosađane na njihovom terenu. Ali tim Slobodana Boškana je u vrlo kratkom periodu vratio dug sa kamatom. Bez izgubljenog seta, ubedljivo, koncentrisano, stameno, precizno. Jedna jedina stavka iz statistike možda najbolje govori o tome, pa možda i ko je koliko bio zainteresovan za igru. U Novom Sadu je aktuelni šampion imao 11 blokova, protivnik dva, a u Požarevcu, Vojvodina 12, a Mladi radnik – ni jedan!? Kada jedan tim u šest setova ima samo dva bloka, a izgubi ceo set tako što je izblokiran, onda je jasno da Dragan Bonić mora najozbiljnije da popriča sa igračima, a nekima sasvim sigurno i da se zahvali na saradnji. Niko se u Požarevcu nije verovatno nadao prolasku u polufinale, oni malo veći optimisti su mislili da mogu bar do nekog seta, ali se u ovom duelu za sve pitalaVojvodina. A uprkos velikoj razlici u kvalitetu, Boškan je sve vreme držao na terenu mahom iste igrače, dok njegov kolega na drugoj strani nije uspeo da pronađe šest raspoloženih da im se suprotstavi.
Radnički se u drugom delu sezone poprilično zahuktao, a dolaskom Željka Bulatovića nisu krili da žele i titulu. Desilo se to da su im već na početak puta ka ostvarenju ambicija stali subotički „golubovi“ koji su ih preleteli. Za ovaj par je inače i bilo za očekivati neizvesne mečeve, ali to je bio samo prvi, koji je verovatno u velikoj meri odlučio sveukupnog pobednika. U Kragujevcu je mladi trener Ivica Jevtić nadmudrio iskusnog kolegu sa druge strane mreže. Namestio je igru koja nije odgovarala Radničkom, pre svega maksimalno iskoristivši povredu koju je imao Davide Kovač, inače najbolji primač servisa u timu. Spartak je dobio utakmicu ikao je katastrofalno primao servis, ali je sve nadoknađivao sjajnim blokom (17). takođe, koncentracija je bila na njihovoj strani što se vidi po više nego duplo manje grešaka u napadu. U duelu gde često odlučuju nijanse, ove su bile presudne. Pred revanš, verovatno su Subotičani bili pod većim pritiskom. Gosti nisu imali šta da izgube, a očekivalo se da odgovore na poraz. Međutim, upali su opet u „mašinu“, gde ih je na sve „snašao“ i daleko bolji prijem servisa domaćina. Nisu bili „u priči“ ni jednog momnta i samo su gledali kako Spartak hita ka polufinalu.
Tamo gde su stali na kraju šampionata, kao lideri na tabeli skoro sve vreme, odbojkaši Crvene zvezde su nastavili u plej – ofu. Njihov protivnik, Spartak iz Ljiga, nije se predavao ni jednog momenta ikao je skoro sve vreme bio u podeđenom položaju. Ozbiljnost crveno – belih vidi se i kroz odluku Igora Žakića da na terenu u oba meča bude samo najjača postava, u kojoj se tačno znako ko šta radi. Srednji blokeri su dobijali, po običaju, vrlo malo lopti u napadu, ali su posao odrađivali u fazi odbrane. Znalo se ko je zadužen za napadačke zadatke, gd su bili nezaustavljivi. Ovu sezonu je okončala ekipa koja je u oba meča bila bolja na prijemu servisa, gde je pravila manje servis grešaka, ali u ovom slučaju, ta dva elementa nisu bila ni blizu dovoljna za iznenađenje. Tim iz Ljiga je izbegao rnajgore, što je bio prvobitni cilj, došao je u priliku da sezonu produži doigravanjem, nisu se obrukali, i sasvim sigurno i Nenad Kovačević i njegovi momci će istu oceniti kao uspešnu.
Kakav je duel između Partizana i Ribnice bio, pokazuje podatak da je odlučen an razliku u petom setu majstorice. U ta tri meča bilo je mnogo preokreta, nekih negativnih rekorda, dobrih i onih manje dobrih poteza, a najviše neizvesnosti. I na kraju je „iskusniji“ Bojan Janić nadmudrio kolegu Milana Simojlovića, a svoje momke odveo u polufinalne dvoboje. Prvi meč je doneo možda i najviše neizvesnosti, jer ne najmanje uzbudljiv bio onaj koji je okončan rezultatom 25:22. Sve ostale je odlučivala i bukvalno jedna lopta. Pošto su iskoristili prednost domaćeg terena, crno – bele je u Kraljevu izgleda sustigao umor, koji je povezan sa finalom Kupa Srbije. Zato im je to bio kao jači trening, jer se brzo videlo da ne mogu da pariraju domaćinu. I onda majstorica, drama do poslednjeg poena i veliko slavlje domaćina. Ukupna statistika je takođe „podeljena“, a Kraljevčani su u dva meča imali mnogo manje grešaka u napadu. Na drugoj strani crno – beli mnogo više poklonjenih poena sa servis linije, a u polufinale plej – ofa su se plasirali pošto su Ribnicu častili sa čak 32 poklon servisa.
Parovi polufinala su Crvena zvezda – Spartak Subotica i Vojvodina – Partizan. Za popravljanje forme će svi imati vremena, jer je prvi mečevi igraju već 23. aprila, revanši 26. a termini eventualnih majstorica još nisu određeni, ali ukoliko ih bude, termin je najverovanije 29. mart, a prednost domaćeg terena imaju beogradski i novosadski crveno – beli.

Vojvodina – Mladi radnik 3:0 (detaljnije) i 0:3 (detaljnije)
Radnički – Spartak 2:3 (S) (detaljnije) i 0:3 (detaljnije)
Crvena zvezda – Spartak (Lj) 3:0 (detaljnije) i 3:1 (detaljnije)
Partizan – Ribnica 3:1 (detaljnije), 0:3 (detaljnije) i 3:2 (detaljnije)