BPŠ SUPERLIGA SRBIJE – 17. KOLO

Rasplet u poslednjem kolu

Iz novinarskog ugla - Siniša Stojmenovìć


Priča da je BPŠ Superliga Srbije u obe konkurencije ove sezone izjednačenija (da li i kvalitetnija – pitanje je) nego ikad, dobijala je potvrdu iz kola u kolo, a definitivno u momentu kada je ekipama ostlo da odigraju poslednje mečeve u ligaškom delu takmičenja. Jer, nekoliko utakmica će odlučivati o konačnom plasmanu na tabeli, o izlasku u Evropu, o raspodeli boljih pozicija pred plej – of, a kod dama čak i o prvoj poziciji. Pretposlednje kolo dalo je očekivanje rezultate, pa su posle nekog vremena, sve pobede pripale favoritima i boljestojećim timovima na tabeli.

ODBOJKAŠI
Jedini meč u kome, pa može se reći tako, ne bi bilo iznenađenje ko god da je odneo bodove, bio je onaj koji su odigrali Vojvodina i Radnički. Bitno je bilo i jednima i drugima, svaki bod, set, pa čak i poen. Kada se uporede pretpostavke pre meča i rezultat na njegovom kraju, , sve je vidljivo. Igrana su stri seta, neko će reći samo, ali svi su bili na razliku. To bi u „prevodu“ značilo da je mogao i jedan, ali i dva više (detaljnije). Oba trenera su dobro spremila svoje timove, ali i analizirali igru protivnika. Ipak, Slobodan Boškan je za razliku od Željka Bulatovića imao momke koji su bili sve vreme dovoljno koncentrisani. Kragujevčani su više grešili u napadu, a to im je odnelo par dragocenih poena. Novosađani su blokerski bili izvrsni, bez nepotrebnih grešaka, bez velikog rizika na servisu, bez poklonjenih poena... Zato su „lale“ i ostale prvi pratioci lidera.
Crvena zvezda u Nišu nije blistala, ali je ipak bilo potrebno da domaći tim osvoji prvi set, da ih malo razdrma i upozori, a onda nije bilo (većih) problema po tim Igora Žakića koji je ipak mogao malo da pruži oduška i veći deo ekipe pošalje bar malo na teren (detaljnije).

Crveno - beli su obezbedili poziciju broj jedan pred plej of

Crveno - beli su obezbedili poziciju broj jedan pred plej of

Takovo je favoritu iz Kraljeva pružio veliki otpor samo u drugom setu. Ostali deo susreta protekao je u apsolutnoj dominaciji gostiju, koji su na kraju do nova tri boda stigli u „planiranom vremenu“ (detaljnije).
Mladi radnik je u Subotici prošao kao „bos po trnju“. Bio je to prvi meč u kome je nekadašnji trener Požarevljana, Ivica Jevtić, bio domaćin svom bivšem timu. Pripremio je taktiku u kojoj je njegova sadašnja ekipa postavila sjajnih 20 blokova i ako se uzme u obzir da su gosti to učinili samo tri puta, može se reći da im je jedan set bio više nego premija (detaljnije).
Jedan od retkih momenata kada može da odmori Novicu Bjelicu, a ukaže priliku svim ostalim igračima da se bar malo razmahnu i pokažu deo onoga što treniraju, za Bojana Janića je bilo u susretu njegovog tima i Spartaka iz Ljiga. Gost bez motiva, kvaliteta, koncentracije, a domaćižn sa željom da sve traje što kraće. Epilog očekivan (detaljnije).

TABELA

Tabela

 

ODBOJKAŠICE
Još jedno kolo u kome su iznenađenja bila isključena, bar u slučajevima kada se znao apsolutni favorit. Ali i meč, koji je trebalo da bude derbi kola, a koji to nije bio jer je ekipa Uba bila toliko inferiorna u Lajkovcu, da je domaći tim do pobede stigao verovatno daleko brže i lakše nego što se to nadao (detaljnije). Možda su, odnosno sigurno je da su devojke Branka Kovačevića mogle još više, ali su čuvale snagu za neki naredni meč, pošto, izuzimajući završnicu prvog dela meča, u gošćama jednostavno nisu imale dostojnog rivala. Samo 33 odsto napada im je bilo dovoljno za ubedljivu pobedu, gde im je pomogao i veliki broj grešaka Uba, koji, kolo pre kraja ligaškog dela, i dalje traga za najboljom postavom.
Jedinstvo drži čelnu poziciju, a Jovo Caković je svoj tim odveo u Inđiju sa zadacima koje su one i te kako ispunile. Bez greške na prijemu servisa, sa vrlo malo napadačkih, sa više asova nego servis grešaka i svakim drugim realizovanim napadom i 11 blokova. Dovoljno da se pobedi i ozbiljniji tim od domaćina (detaljnije).
Duel sa Klekom za Milana Gršića i njegove igračice bio je prilika da se odradi faktički samo jači trening sa donekle nepoznatim protivnikom. Broj poena gostujućeg tima, koji će još sedam dana imati i ono „superligaš“, dovoljno govori, a statistika je više nego loša (detaljnije).
Praavovremenim „buđenjem“ TENT je izbegao moguće neprijatnosti u duelu sa Sremom. Naime, kada su gošće iskoristile svu ležernost domaćeg tima, što je jedan od glavnih razloga njihovog dobijanja prvog seta, tek tada se ekipa iz Obrenovca malo zahuktala. U naredna tri seta nije bilo dileme, pa je meč vrlo brozo okončan (detaljnije).
Partizan je iskoristio totalnu nezainteresovanost Subotičanki, koje su se, iako nisu to morale, predale pre nego što je označen početak utakmice. Jednostavno kao da su se zadovoljile onog momenta kada Klek više nije mogao da ih stigne, a što je značilo da su ostale u elitnom društvu. Sa druge strane crno – bele su na meč došle sa jasnom željom, da realizuju ideje Darka Zakoča u što je moguće većoj meri (detaljnije).

TABELA

Tabela