Trogodišnji rad Mirka Ristovića u Valjevu krunisan na najbolji način

 

Više nego zasluženo
Nije bilo razloga da se bilo šta krije pred start sezone u Prvoj ligi, jer su odbojkaši VA – 014 Gorenje iz Valjeva u nju krenuli sa jasnim ciljem, a on je bio da na kraju slave ulazak u elitu. Znali su oni, ali još više trener Mirko Ristović, da put neće biti ni malo jednostavan, da će nailaziti na razne prepreke, a takođe su bili i te kako svesni svog kvaliteta. Na kraju, kada se „podvukla crta“, ono što je rečeno, bilo je i ostvareno.

Mirko Ristović

Mirko Ristović

- Mislim i da je bilo više nego zasluženo, pošto smo na čelu tabele bili od prvog do poslednjeg kola. Mnogo bitnih stvari se izdešavalo na samom startu, koje su nam omogućile relativno lakše igranje kasnije. Tu pre svega mislim na pobedu nad Smederevom u prvom kolu, a pogotovo na veliki preokret koji smo napravili protiv Partizana, jedinog koji je uz nas istakao da jurui plasman u Super ligu, kada smo 2:1 i 24:19 za protivnika „okrenuli“ u našu pobedu. Verujem da su i momci tada shvatili da neke priče mogu da se obistine.
Ulazak Valjevaca u rang sa najjačim klubovima u Srbiji bio je planski, šta više, moglo bi se nazvati i kao projekat koji je trajao tri godine. Kako je vreme prolazilo, tako su apetiti rasli.
- Završili smo treću sezonu u kojoj smo zaokružili jedan ciklus. Kada sam došao, cilj je bio opstanak i pokušaj da se stvori tim u kome bi bili forsirani domaći igrači. U drugoj sezoni je želja bila što bolji plasman, ali su nas neke povrede omele da zadržimo treću poziciju sa polusezone. Ove sezone je sve bilo kristalno jasno, baš kao i naše dobre igre. Zato i jesmo u spektakularnoj atmosferi, kada smo dali šansu da pred našom publikom svim igračima, proslavili ulazak u elitnu ligu Srbije.
Šta je to ekipa iz Valjeva imala, a ostali timovi nisu, odnosno koje su bile glavne prednosti u odnosu na druge ekipe?
- Sigurno što smo trenirali daleko više od ostalih. To je i jedini način da se uspe u poslu kojim se bavimo. Sa druge strane, nismo imali puno izmena u sastavu, a igrači koje smo letos angažovali procenili smo kao neophodne. Pogodilo se da smo bili u pravu.
Valjevo će naredne sezone gostiti najbolje srpske muške klubove. Sa Mirkom Ristovićem na klupi ili...?
- Vrlo teško. Nema stvarno ni jednu lošu reč da kažem, jer da je bilo išta loše ne bih se zadržao tri godine. Ugovor mi ističe prvog dana juna, ali teško da ćemo produžiti saradnju. Jednostavno je došlo vreme da se rastanemo, svako ima svoje puteve. Želim im svaku sreću, ko zna, možda nam se jednog dana ponovo ukrste.