Bez većih nedoumica u polufinalu muškog plej-ova

Za titulu Vojvodina i Partizan

Slobodan Boškan

Slobodan Boškan daje prave instrukcije svojim igračima

Šampion Srbije za seznu 2020./2021. u muškoj konkurenciji, dobiće se posle najmanje tri, a najviše pet utakmica koje će odigrati dva najbolja tima u plej – ofu, Vojvodina i Partizan. Novosađani su i u ligaškom delu šampionata bili bez premca i završili ga na poziciji broj jedan, dok su se crno – beli borili u donjem delu tabele, pa stoga, bar „pa papiru“ veće šanse se daju ekipi „lala“. Tim Slobodana Boškana je u tri meča bio uspešniji od Radničkog, dok su Bojan Janić i njegovi saigrači u dva izlaska na teren bili bolji od Mladog radnika.

Pomalo neverovatno zvuči podatak da su svi mečevi polufinala između Novosađana i Kragujevčana odigrana u po tri seta. Prvi duel su domaći dobili zahvaljujući preciznom napadu, proseku od četiri bloka po setu i dovoljno dobrom prijemu servisa (detaljnije). Bili su koncentrisani sve vreme, jer je rival bio uvek „tu negde“, ali nedovoljno da iznenadi. Sve to, skoro isto bilo je u revanšu. Malo ko se nadao da aktuelni prvak može da izgubi bez osvojenog seta, ali se to desilo, iako su drugi i treći, kako su izgubili, mogli i da dobiju i meč učine neizvesnijim. No, bilo kako bilo, sedmorica igrača koje Dragan Kobiljski nije menjeo ni jednog momenta, a i nije imao razloga, obezbedili su majstoricu, jer su na domaćem terenu imali bolji prijem servisa, uspešniji su bili u atacima ka polju rivala i imali daleko manje servis, ali i grešaka uopšte. Novosadski crveno – beli su imali samo više blokova, što im je davalo samo nadu da u odlučujućem meču pokušaju da uđu u još jedno finale (detaljnije). Kao i njegov kolega sa suprotne strane, tako je i Slobodan Boškan tokom sva tri meča vršio malo izmena (izuzimajući one kada igrači ulaze samo na servis, blok ili umesto tajm – auta). I isti oni koji nisu u dvorani „Jezero“ osvojili set, par dana potom nisu dozvolili lopti da padne u njihovo polje, rešetali su protivničko izuzetno precizno, blokirali su kad god je bilo potrebno i lakše nego što su i sami očekivali stigli do finala u kome će braniti titulu. U dobru igru Vojvodine, „uklopila“ se i jako loša koju su pružili igrači Radničkog, koji su samo „pomogli“ da meč traje što kraće (detaljnije). Posle dva ubedljivo izgubljena seta, njihov trener kao da je želeo da ih isprovocira da odigraju bolje, ne želeći da ih menja, ali izgleda da su Kragujevčani mnogo pre poslednjeg sudijskog zvižduka rešili da okončaju ovu sezonu u Novom Sadu. Kada se pogleda statistika, ona „kaže“ da su domaći mogli još bolje, da imaju rezervi, a gostiju nigde nije bilo, kao da je većina u dvoranu ušla posle meča.

Duel dva pomenuta tima, pratili su iz prikrajka odbojkaši Partizana, koji su posle Niša, eliminisali još jednog (posle ligaškog dela takmičenja) bolje plasiranog rivala. Mladi radnik je posle eliminacije Ribnice, preuzeo njihovu poziciju i pred duel sa crno – belima, u perspektivi imao, ako zatreba, meč više kod kuće. Nije im bio potreban, jer su brzo položili oružje protiv Beograđana već posle dva i tu je prestala bajka Požarevljana. Doduše, pobede tima igrača – trenera Bojana Janića nisu bile ni blizu lake. Duel u Požarevcu u kome su momci trenera Ivice Jevtića pružili žestok otpor, u kome su mnogi statistički elementi bili približno isti, a odlučio je jedan „detalj“ – mnogo veći broj grešaka, prevashodno u napadu, domaćeg tima (detaljnije). Malo je nedostajalo da već taj meč uđe u peti, odlučujući set, ali ono što nije bilo u Požarevcu, desilo se u Beogradu. Posle trećeg seta, bli su bliži majstorici nego eliminaciji. Ali pitali su se, i to mnogo, odbojkaši Partizana- a oni su postavili neprelazan zid između dva dela terena. Blok im je doneo 20 čak poena, a to je bio elemenat koji ih je spasao poraza. Gosti su imali četiri prilike da osvoje taj – brek, ali su ih prokockali. Crno – beli su osam propustili, ali ne i devetu, pa su se radovali velikom, možda čak i za njih, neočekivanom uspehu (detaljnije).

Finalna serija počinje 3. aprila u Novom Sadu, dva dana potom je drugi susret u Beogradu, da bi 8. aprila rivali opet trebalo da se nađu u dvorani SPENS. Ukoliko bude potrebno da se igra više od tri meča, njihovi termini biće određeni naknadno.