Pehari sa svih strana sveta

Igrači i igračice su tokom prošle sezone napravili dosta uspeha igrajući za klubove širom sveta. Isto tako, ne treba zaboraviti da su velikoj propagandi srpske odbojke i kvaliteta koji je prisutan već ne godinama, već decenijama, doprineli i treneri koji su u svoju zemlju doneli pregršt pehara.
Najviše ih je osvojio Branko Kovačević. U prethodne tri sezone u kojima je stajao pored klupe Olimpijakosa, osvojo je dve „duple krune“, a u završenoj još tri. Kupu i šampionatu Grčke, dodao je onu izuzetno vrednu, evropsku krunu, osvojivši Čelendž kup. Intersantno je da se, od kad je on u Grčkoj, ne igra Super kup te zemlje, jer jednostavno trofeje osjavaju samo crveno – bele devojke iz Pireja.

Branko Kovačević

Branko Kovačević

Dva trofeja u Turskoj pripala su i Slobodanu Kovaču i njegovom stručnom štabu koji čine Milan Simojlović i Slobodan Prakljačić. Osvojili su sa Halkbankom najpre Kup Turske, a onda i odbranili titulu šampiona osvojenu lane. Naš stručnjak je označen kao najzaslužniji za najveći uspeh u dugogodišnjoj istoriji kluba.

Slobodan Kovač

Slobodan Kovač

Veliki poduhvat napravio je i Zoran Terzić. Titulama koje je imao u Srbiji, Rumuniji i Švajcarskoj, dodao je jednu koja je po vrednosti daleko iznad. Malo je stranih trenera koji mogu da se pohvale osvajanjem šampionata Rusije, a Terziću je upravo to pošlo za rukom. Mora se podsetiti da je njegov Dinamo iz Moskve bio jedini tim u Rusiji koji nije imao strankinju, pa ovaj uspeh dobija na značaju. Takođe, u osvajanju titule je učestvovao i njegov pomoćnik, Željko Bulatović.

Zoran Terzić

Zoran Terzić

Od kada je preuzeo Amrisvil Ratko Pavličević je uneo preporod u taj tim, a utakmice u Švajcarskoj, kad igra taj klub, postale su daleko zanimljivice i sa više navijača. Prošle godine su osvojili tri pehara, domaća, a ove „samo“ dva, jer im je izmakao onaj najvredniji, šampionski. Ipak, Supe kup i Kup Švajcarske su dokaz da je naš stručnjak sjajno obavio posao.
Treba dodati recimo i da je Goran Ilić sa timom Spid bol Čeka, bio dominantan u Libanu, gde se trofeji ne osvajaju „svaki dan“, da je uspeha bilo i kod velikog broja naših trenera u drugim zemljama da se titulom okitio i Aleksandar Bošković, da je Darko Zakoč sa Albom iz Blaža igrao u finalu Lige šampiona...
Sve u svemu, sezona 2017./2018. za srpske trenere je bila vrlo uspešna.