Osvrt na Evropsko prvenstvo U 17 devojke, Podgorica 1-9.10.2020.

Jovo Caković

Reprezentacija Srbije

Naime, Reprezentacija Srbije je igrala B grupu Evropskog prvenstva sa reprezentacijama Rusije, Belorusije, Poljske i Rumunije. 6ta reprezentacija naše grupe Nemačka je odustala od takmičenja zbog Covid-a.

A grupu su igrale sledeće reprezentacije:
Italija
Turska
Slovenija
Slovačka
Bugarska
Crna Gora.

Srbija je u svojoj grupi zauzela drugo mesto iza neporažene Rusije uz 3 pobede rezultatima 3-0 i jednim porazom od Rusije rezultazom 3-0 i povredom našeg najboljeg poentera Aleksandre Uzelac na koju do kraja prvenstva nismo mogli da računamo.
Rezultati 1/2 Finala Turska 3-1 Srbija.
Rusija 3-0 Italija.
Meč za treće mesto Srbija 3-1 Italija.
Finale Rusija 3-1 Turska.

Rusija je bila dominantna i zasluženo je osvojila prvenstvo. Sjajna selekcija dece i fascinatno igraju disciplinovano sa malim brojem grešaka za svoje godine.
Npr. u 1/2 Finalu sa Italijom u 3 seta su napravile svega 7 neiznudjenih grešaka (od toga im sudija 2x svirao rotaciju), 4 greške (iz servisa+napada)...

Turska igra dobru odbojku,disciplinovanu,upornu ali ipak je prednost Rusije selekcija dece (telesna visina je na strani Rusije) i samim tim elemenat blok odbraba,napad je prednost Rusa.

Mi smo zasluženo osvojili bronzu i postavlja se pitanje šta bi nam bio krajnji domet da se nije desila ta povreda (odgovor nećemo nikada saznati).

Dobra stvar ovog prvenstva je što su za našu selekciju igrale sve igračice i što smo dobili konkretne povratne informacije i učinak svih pojedinaca.

Ja bi se ovde bavio Detaljima o Elementarnoj obuci naših igračica,Specijalizaciji za poziciju na koju igraju, Taktičkoj obučenosti i Fizičkom stanju u poredjenju sa decom iz Rusije, Turske, Italije.

Naša selekcija je skup dece koja dolaze većinom iz Superligaških klubova iz prvih ekipa.
Nisu one nosioci svojih timova, već su neke starije igračice, a njihova uloga je da popune trening i da recimo budu članovi B postave.

U ovoj selekciji imamo par ozbiljnih "kapitalaca" i dece koja će da budu dobri klupski igrači.

Da bi ta deca postala ozbiljni igrači sa njima nije dovoljno raditi kolektivno već se mora raditi INDIVIDUALNO na usavršavanju tehnike i na specijalizaciji svoje pozicije. Najbolji igrači su najviše trenirali. To je moja SUGESTIJA i zapažanje jer verujte mi kod mnoge dece naše ima još puno posla da se uradi u obuci.
Moramo ih OPISMENJAVATI da vladaju odbojkaškom loptom, jer na kraju tehnika pobedi.

Iskren da Vam budem poredim i analiziram izvodjenje tehničkih elemenata i obučenost po pozicijama naše dece sa decom iz Rusije,Turske Italije.

Smatram da smo rezultat odličan napravili. Ovim Prvenstvom smo afirmisali neke nove igračice i na kraju što je najbitnije obezbedili vizu za Meksiko i Svetsko prvenstvo 2021.
Srdačan pozdrav

Caković Jovo