KUP SRBIJE ZA ŽENE – POLUFINALE

„ŽELJA“ BRANI, ZVEZDA NAPADA

Iz novinarskog ugla - Siniša Stojmenovìć

Odbojkašice Železničara iz Lajkovca nekako su postale skoro pa majstori za takmičenje u Kupu Srbije. I u sezoni 2021./2022. one će biti učesnice poslednjeg meča koji bi mogao da im donese novi trofej u klupske vitrine. Međutim, neće im biti lako, jer će naspram sebe imati Crvenu zvezdu, koja već godinama željno iščekuje isti trofej.

Železničar

Železničar merači novi trofej

Aktuelni branilac trofeja je nekako bio favorit u duelu sa starim rivalom, TENT – om, jer su dosadašnji rezultati u BPŠ Superligi Srbije nagoveštavali da bi tim Branka Kovačevića mogao relativno lako do finala. Tako je i bilo, a ozbiljan pristup meču je ekipi iz Lajkovca doneo dve maksimalne pobede, a pomenutom stručnjaku mogućnost da iskombinuje sve igračice koje su mu u tom momentu bile na raspolaganju. Shodno rezultatu, i njegov kolega na drugoj strani, Vladimir Vasović, znao je šta mu je činiti, jer je razlika u kvalitetu i njemu omogućila da se uveri sa čim trenutno raspolaže. U prvom meču još i ne, ali u drugom, na terenu su bile sve one devojke koje su se našle u zvaničnom protokolu meča. Ako se gleda svih šest setova, Obrenovčanke jednostavno, osim u prvom (kod kuće), ni jednog momenta nisu bile „u priči“. Železničar je tačno znao šta želi, prvi meč je to pokazao, a drugi potvrdio. Interesantno je da se u finale plasirala ekipa koje je u oba meča imala manje blokova, ali su sve ostele „komponente“ bile na njihovoj strani, pa je pomenuti podatak skoro pa zamenarljiv.
Daleko zanimljivije je trebalo da bude u duelu Crvene zvezde i Uba. Nekako su bili „bliži“ jedni drugima, nego prvi par, a ispostavilo se da je crveno – beli tim lakše od očekivanja stigao do finala. Za to je timu Aleksandra Vladisavljeva bilo potrebno nekoliko stvari koje su one znalački iskoristile, neke svoje „minuse“ uspešno sakrije“, a „pluseve“ isticale na najbolji način. Prvi meč, igran u Beogradu, imao je dva dela. Prvi, u vidu kasnijeg „paljenja“, odnosno malo dužeg zagrevanja crveno – belih dama, što je Ub iskoristio da osvoji prvi set, a onda drugi, kada je domaćin naštelovao nišanske sprave i rivala „tukao“ iz svih pozicija. Interesantan je podatak da su gošće imele odličan prijem servisa (blizu 60 odsto), a da to nisu uspele da iskoriste za bolji utisak. Bile su inferiorne u bloku, servisu, procentu uspešnosti napada, pa im je sve to donelo poraz koji je bio odraz odnoga šro se dešavalo na terenu. Bez obzira što im je faktički jedan set bio dosta za prolaz dalje, Beograđanke su bile rešene da i publici na Ubu pokažu trenutni kvalitet. Posle nepunih pola časa igre, ostvarile su svoj plan, ali kao da su ova trenera, Aleksandar Vladisavljev i Marijana Boričić, želeli da vide ono trenutno najbolje u igri svojih timova. Nisu previše menjali, a u takvoj situaciji tim koji će igrati za trofej, demonstrirao je igru daleko višeg kvaliteta nego domaćin. Crvena zvezda nije blistala (da je bilo potrebno, sigurno bi „dodala gas“), dok su aktuelne šampionke igrale daleko od onoga što se od njih očekuje.

Polufinale

Crvena zvezda – Ub 3:1 (detaljnije) i 1:3 (detaljnije)
TENT – Železničar 0:3 (detaljnije) i 3:0 (detaljnije)