KUP SRBIJE (MUŠKARCI) – OSMINA FINALA

„GOLUBOVI“ KROZ IGLENE UŠI

Iz novinarskog ugla - Siniša Stojmenovìć

Kup Srbije je u „dalekoj fazi“ pa su, bar kada je osmina finala u pitanju, iznenađenja isključena i plasman u četvrtfinale mahom obezbeđuju kvalitetniji, timovi koji igraju elitni rang takmičenja. Tako je bilo i ovog puta, mada je u Subotici moglo da se desi prvorazredno iznenađenje, koje su domaći ipak sprečili. Pored njih u četvrtfinale su se plasirali Crvena zvezda, Vojvodina, Partizan, Ribnica, Radnički, Mladi radnik i Niš.
Kod devojaka, baš kao i kod njihovih kolega, nije bilo iznenađenja. U većini slučajeva razliku u kvalitetu su treneri koristili da pruže priliku što većem broju devojaka, dok su se neki „vadili“ iz krize rezultata. Gostujući timovi nisu osvojili ni jedan jedini set, čak ni u susretima gde su međusobno igrali ekipe iz Superlige, a u osam su ušle Crvena zvezda, Partizan, Jedinstvo, Srem, Spartak, Železničar, Ub i TENT.

 

ODBOJKAŠI

Šta se dešavalo sa ekipom Spartaka, najprijatnijim iznenađenjem dosadašnjeg toka Superlige, u prva dva seta protiv Jedinstva, vrlo teško će moći i sami sebi da objasne. Možda drugi i „razjasne“ nekako, ali prvi, u kome su osvojili samo pet poena, gde svi igrači nisu stigli čak ni da serviraju, gde su poentirali samo tri puta od 21 napada, uz dve greške gostiju. U tih 15 – tak minuta Tomo Micić je odservirao čak šest asova, Pazovčani su imali tri bloka... A domaćini kao da su stajali i gledali. Posle drugog dela igre, Ivica Jevtić je konačno pronašao pravu postavu, doduše i vremešni odbojkaši Jedinstva su se malo umorili, pa je sve na kraju došlo „na svoje“, pa je preokretom Spartak ipak našao mesto među osam najboljih
Prvi od dva superligaška odmeravanja snaga pripalo je Partizanu. Oni su posle četiri seta bili uspešniji od Takova, mada su i gosti imali svoje šanse koje nisi iskoristili. Crno beli su dobar napad upropastli sa 19 servis grešaka, ali su malo bolji prijem protivničkog servisa, samo nekoliko grešaka i raspoloženi Delgudis presudili u korist domaćeg tima.
Drugi duel ekipa iz elite srpske odbojke bio je mnogo manje zanimljiv. Posle dva maksimalna poraza u Superligi, Vojvodina je sav svoj bes iskalila na gostima iz Ljiga. Odigrali su izuzetno kvalitetan meč, imali 64 odsto realizacije napada, čak 13 blokova i samo tri napadačke greške. Kada se tako odigra, uz to su na terenu bili najbolji i najzdraviji, onda je rezultat ogledalo viđenog.

Crveno-beli koračaju sigurnim korakom

Crveno-beli koračaju sigurnim korakom

Branilac Kupa iz Kraljeva nije imao većih, ali jeste manjih problema u duelu sa nekadašnjim osvajačem istog trofeja koji sada igra Prvu A ligu. Gosti iz Novog Pazara su se strudili, za to su nagrađeni jednim osvojenim setom, što je trenutno realan odnos snaga. Sa druge strane trener domaćih Milan Simojlović, osim Vlada Petkovića, dao je priliku svim igračima da učestvuju u plasmanu u četvrtfinale.
Sa „šarenim“ timom u terenu, raspoloženi za igru bili su i beogradski crveno – beli. Neatraktivan protivnik, Borac iz Paraćina, služio im je da još malo doteraju neke stvari, ali i odmore u prva tri kola najopterećenije igrače. Odnos blokova (15 – 2) i procenta napada (64 – 37) govori u prilog tome zašto je na Banjici meč trajao vrlo kratko.
Još kraće je bilo u Kragujevcu. Simpatični gosti iz Kosovske Mitrovice nagrađeni su aplauzima za sam dolazak, ali se znalo da je razlika ogromna u korist Radničkog. I Dragan Kobiljski je kombinovao, ali ostaće zabeleženo da je domaćin imao napad kao na treningu, fenomenalnih 77 odsto, gde niko nije bio ispod 60 procenata realizacije.
Mladi radnik je prvi set protiv nekada člana elite Borca iz Starčeva, odigrao poprilično dobro. Drugi još bolje, gde se gost samo devet puta radovao, a onda su dopustili sebi da izgube treći. Verovatno je par reči sa podignutim tonom Dragana Bonića bilo dovoljno da se uozbilje i nastave gde su stali, pa okončaju posao posle čak 13 blokova. Kada je Borac u Pitanju, oni su odigrali na svom, može se reći standardnom, višegodišnjem nivou.
A konačno su se i Nišlije radovale. Doduše, imali su možda i najnezgodnijeg protivnika, ekipu karađorđa, sa nekoliko iskusnih i proverenih igrača, sa brojnim titulama, ali su znali kako da izađu sa njima na kraj. Verovatno je jedan od razloga taj što su imali jače protivnike, a drugi taj što pomenuti igrači iz Topole (Duduj, Stefanović, Stevanović, Ilić, Radović...) ne treniraju kao nekad. Neko se usudio (prerano) da kaže kako će ovi klubovi u narednoj sezoni promeniti pozicije, ali trenutna situacija je takva da je Niš otišao u četvrtfinale Kupa Srbije

REZULTATI
Crvena zvezda – Borac (P) (detaljnije)
Niš – Karađorđe 3:1 (detaljnije)
Partizan – Takovo 3:1 (detaljnije)
Spartak (S) – Jedinstvo 3:2 (detaljnije)
Vojvodina – Spartak (Lj) 3:0 (detaljnije)
Ribnica – Novi Pazar 3:1 (detaljnije)
Radnički – Kosovska Mitrovica 3:0 (detaljnije)
Mladi radnik – Borac (S) 3:1 (detaljnije)


ODBOJKAŠICE

Crveno – bele sa Marakane i dalje igraju „lepršavo“. Znajući razliku u kvalitetu, ali opet is vestan činjenice da se sreću sa ekipom istog ranga (ali ni približnog plasmana) takmičenja, Aleksandar Vladisavljev je počeo utakmicu protiv Kleka sa poprilično jakom „sedmorkom“, da bi kasnije, kako je meč odmicao, a razlika bila očita, šansu pružao i ostalim devojkama. Na drugoj strani su imale Klečanke koje su se, umesto da igraju slobodno, po svoj prilici predale još pre početka utakmice, pa su zato tako i prošle.
Partizanu je trebalo da odigra sa članom Prve A lige kako bi osetio slast pobede u novoj sezoni. Nagomilalo se u crno – belim devojkama dosta gneva od sva tri ligaška poraza, pa su statistiku (napadačku pre svega) popravljale protiv tima koji je mlad, ambiciozan, ali njima u ovom momentu nedovoljno dorastao.
Prošlogodišnji pobednik odvog takmičenja je u lakovcu dočekao Zlatibor. Sve domaće devojke su bile u igri, a osim oba libera i oba dizača, sve ostale su imale i poenterski učinak. Bio je to samo trening za tim Branka Kovačevića. Na drugoj strani, možda i malo uplašene snagom i imenom protivnika, gošće su se trudile da se ne obrukaju (i nisu), koristeći priliku da svaki dobar potez proslave i da im to ostane kao primer kada budu igrali protiv sebi ravnih.

Subotičanke su izbacile Inđiju iz Kupa

Subotičanke su izbacile Inđiju iz Kupa

Samo nekoliko dana pošto su osvojile samo bod u superligaškom odmeravanju snaga, odbojkašice Spartaka su maksimalnim rezultatom iz Kupa izbacile Inđiju. Ovog puta se na 2:0 nisu zaustavile, već dodale gas i jednostavno ostavile rivala bez ikakvih šansi. Sa druge strane, gošće možda umorne od 15 setova u prva tri kola, bile su daleko od igre koja ih je krasila do sada, sa 28 odsto napada, izgledale su kao da im se nije išlo u četvrtfinale Kupa Srbije.
Razliku u kvalitet je iskoristio i Jovo Caković, da „prošara“ svoju startnu postavu, a onda i njih kako je meč tekao i bližio se kraju. Na pravi način, ozbiljno i koncentrisano, Jedinstvo je ušlo u susret, a tako su ga devojke iz Stare Pazove i okončale. Rival, ekipa Beograda, nije bio ni raspoložen, a ni dovoljno kvalitetan za bilo kakav otpor i eventualno „komplikovanje“ utakmice. Njihov kompletan učinak od -14 poena, spram 31 domaćina, dovoljno govori o razlici u kvalitetu.
Sremicama je jedan ovakav meč bio potreban. Naravno, niko nije očekivao da će Novi Sad moći da pripreti, ali su odbojkašice koje trenira Mirjana Musulin preko puta sebe imale tim koji u svom sastavu ima par igračica sa nekim iskustvom igranja u nekada daleko jačoj Prvoj A ligi. To je značilo da nema opuštanja, a ako tako bude (a bilo je), onda će sve dobiti priliku. I jesu, dobro su servirale, ali i blokirale i četvrtfinale Kupa je svakim poenom bilo sve bliže.
Kao i mnogima, tako je i aktuelnom šampionu sa Uba, ova „runda“ kupa služila za oporavak i zarastanje nekih rana iz Superlige. Gošće iz Smedereva će pričati da su igrale protiv zvanično najboljeg tima Srbije, ali će glrdati da ne pominju rezultat. U jednom setu nisu stigle do dvocifrenog učinka, i jednom tek jedva, ali su se borile shodno mogućnostima. Tim sa Uba je vrlo retko bio dugo vremena u istom sastavu, ali uprkos tome lako su devojke Marijane Boričić odradile posao uz, izuzimajući pozitivan prijem, vrlo dobre statističke podatke.
Znalo se čim su izvučeni parovi osmine finala razlika u kvalitetu između TENT – a i Studenta iz Niša. Slikovito govoreći, Obrenovčanke su za „studentkinje“ bile – „profesorke“. Ono što je važno jeste da su oba trenera ovaj meč shvatila na pravi način, pa je tako Mario Majcan dao priliku svim devojkama da osete snagu jednog od najjačih timova u Srbiji, a Vladimir Vasović nešto slično, s tim što je ovog leta izuzetno obavezana opterećene Saru Carić, Jovanu Cvetković i Henu Kurtagić, poštedeo napora. U sva tri seta, Nišlijke jedva da su skupile poene dovoljne za osvajanje jednog, u nekim drugim situacijama.

REZULTATI
Crvena zvezda – Klek 3:0 (detaljnije)
Partizan – Radnički 3:0 (detaljnije)
Spartak – Inđija 3:0 (detaljnije)
Železničar – Zlatibor 3:0 (detaljnije)
Jedinstvo – Beograd 3:0 (detaljnije)
Ub – Smederevo 3:0 (detaljnije)
TENT – Student 3:0 (detaljnije)
Srem – Novi Sad 3:0 (detaljnije)