KUP SRBIJE ZA ŽENE – ČETVRTFINALE

POLUFINALE BEZ JEDINSTVA

Iz novinarskog ugla - Siniša Stojmenovìć

Usled igranja pojedinih naših ekipa na međunarodnoj sceni, četvrtfinalni mečevi igrani su u nekoliko „etapa“, pa se tako nešto duže čekalo da se lista polufinalista kompletira. Najneizvesniji mečevi su bili oni koje su odigrali Crvene zvezde i Jedinstva. Znalo se da je to „poslastica“ ove faze kup takmičenja, i oni koji su tako mislili, nisu pogrešili. Više sreće bilo je uz crveno – bele, dok su ostali odradili posao po planu.

TENT će se boriti za novi trofej

TENT će se boriti za novi trofej

Za razliku od evropskih klupskih takmičenja, Kup Srbije igra se po „starim“ pravilima, odnosno gledaju se najpre pobede, potom set količnik, a ukoliko zatreba i odnos osvojenih poena. Zahvaljujući tome, odbojkašice Crvene zvezde su se, a Jedinstva iz Stare Pazove nisu, plasirale u polufinale najmasovnijeg domaćeg takmičenja. Bio je to po mnogima duel vredan možda i finala, iako su i jedni i drugi iskoristili prednost domaćeg terena skoro u najboljem smislu. Posle tri prilično izjednačena seta i četvrtog koji je na ubedljiv način osvojio tim Jova Cakovića, a za konačan trijumf, i shodno igri prvog domaćina, crveno – belim devojkama nije bilo ni malo lako. Prvi duel protekao je u dominaciji Jedinstva u bloku, gde je neprelazna bila Minja Osmajić (koja je dominirala i u napadu), mnogo boljem prijemu servisa, što je za sobom „povuklo“ i precizniji napad. Crveno – bele su bile svesne da u revanšu kiksa ne sme da bude, da moraju da daju sve od sebe kako bi preskočili jednu visoku i veliku prepreku. A koliko Aleksandar Vladisavljev dobro poznaje svoj tim, najbolje govori rezultat na kraju, ali i da je sa dve izmene ne samo održao kvalitet igre svog tima, već i iznenadio kolegu na suprotnoj strani. Dva seta, prvi i treći, igrana su na razliku, dok je drugi bio za nijansu manje neizvestan, a i sada je bolji procenat napada domaćeg tima, ali je to bila Crvena zvezda, odigrao presudnu ulogu da se one i raduju velikom uspehu.

Aktuelni prvak i nekadašnji osvajač Kupa, Ub, se Spartaku posvetio tek pošto je sa dve pobede nad Olimpijakosom obezbedio igranje u Ligi šampiona. Kup Srbije im je onda došao kao usputna stanica, a rival daleko od konkurentnog. Pobeda u Subotici gde uprkos ne baš sjajnom napadu, ali sa čak deset as servisa, gde su malo grešile, a dobro primale protivnički servis, posle samo nešto više od sat vremena slavile maksimalnim rezultatom, omogućila je Marijani Boričić da u revanšu pred domaćom publikom malo kalkuliše. Naime, prvi set koji su osvojile devojke sa Uba, značio je i plasman u polufinale, pa su u nastavnu one najopterećenije ove sezone dobile odmor, a one druge, priliku da pokažu šta znaju. Pa i one su bile prejake za subotičke „golubide“ koje su se domogle samo počsnog seta.

Branilac trofeja je sa poprilično izmena tokom celog meča u dvorani Master, posle pet setova „matirao“ Partizan. Razlog gore navedenog je što devojke koje su sjajno počele susret i posle dva seta imale veliku prednost, nisu uspele isti i da okončaju. Zato je Branko Kovačević posegao za izmena akoje su urodile plodom, najviše u taj – breku. Bilo je to sa obe strane prilično loše izdanje, mada se znalo da crno – bele malo toga imaju da traže u Lajkovcu. Ta konstatacija se ispostavila samo kao delimično tačna, jer Partizan nije imao šta da izgubi, pa je krenuo silovito, možda i mimo sopstvenih očekivanja. Međutim, lajkovačka „parnjača“ je dodala gas posle drugog seta. Dobar servis pravio bi velike pometnje rivalu, posle čega bi usledio odličan blok (čak 17 puta), a solidan prijem servisa bi timu Železničara preko ideja Ane Antonijević donosio ubojit napad, a tada su kola Partizana počela da idu nizbrdo, najpre malo pa sve više dok se nisu zaustavila, u četvrtfinalu Kupa.

Kada je reč o duelu TENT – a i Srema, treba istaći da je u prvom meču presudan faktor bio blok, čak 16 koje su postavile gošće iz Obrenovca. Imale su u trećem setu priliku da ekspresno stignu do trijumfa, ali im je to pošlo za rukom čak sat vremena kasnije. Sremice su uzvratile na sličan ančin samo još jačim blokom (čak 21) u Obrenovcu, ali nisu bile miljenice sreće u nekim vrlo bitnim momentima. Ona je bila na strani TENT – a, za koji je, zbog situacije, na teren morala i povređena reprezentativka Sara Carić. Na kraju je zanimljiv dvoboj pripao Obrenovčankama, mada da su devojke iz Sremske Mitrovice prošle u polufinale, sigurno ne bi bilo nezasluženo.

REZULTATI

Crvena zvezda – Jedinstvo 1:3 (detaljnije) i 3:0 (detaljnije)
Ub – Spartak 3:0 (detaljnije) i 3:1 (detaljnije)
TENT – Srem 3:2 (detaljnije) i 3:1 (detaljnije)
Železničar – Partizan 3:2 (detaljnije) i 3:1 (detaljnije)

 

REČ TRENERA – MARIJANA BORIČIĆ: Drago mi je zbog mladih

Samo za nekoliko dažna, odbojkašice Uba su odigrale čak šest utakmica, dve sa Olimpijakosom, isto toliko u šampionatu, ali i dvomeč sa Spartakom u Kupu Srbije. I kada je sagledala učinak, Marijana Boričić je mogla da bude samo zadovoljna zbog ukupnog utiska koji su ostavile njene devojke.

Marijana Boričić

Marijana Boričić

-Trebalo je da osvojimo samo set u revanšu, a to smo brzo učinile i plasirale se tako u polufinale, pa smo mogli da ostvarimo neke zamisli o kojima smo pričali pre meča. Priliku da pokaže šta zna dobila je naše novo pojačanje, Simona Petranović, i za dva seta sa učinkom od 15 poena potvrdila da nismo pogrešili. Takođe i Anđelka Novosel, pa i Aleksandra Đorđević, a šteta što Tijana Vrcelj zbog povrede nije mogla više od dva seta. Spartak je bio motivisan, videlo se to, ali i kvalitet koji smo mi imali takođe. Sve ovo je došlo kao sjajan završetak jednog ciklusa u kome smo se plasirale u Ligu šampiona gde ćemo uživati, igrati najbolje što znamo i pokušati da na dostojan način predstavimo srpsku klupsku odbojku u Evropi.

U završnicu Kupa će tri tima koja su bila „već viđena“ i jedan koji je imao, može se reći polovične šanse...
-Duel Crvene zvezde i Jedinstva bio je poprilično neizvestan. Posle onako odigranog prvog meča u Staroj Pazovi, njima sam davala malo veće šanse. Na kraju je Crvena zvezda odigrala sjajno, koncentrisano i zasluženo se plasirala u polufinale, gde ko god se sa kim sastane, treaba očekivati maksimalnu neizvesnost u oba meča.