Jovo Caković analizira nedavno završeno Evropsko prvenstvo za kadetkinje

Jovo Caković

Jovo Caković

Bićemo još bolji

Jedna nova generacija odbojkašica krči svoj put slave na kraju koga će se videti rezultati njihovog rada. Ako se po jutru dan poznaje, onda će on biti uspešan i od devojaka rođenih u prve dve godine ovog veka treba očekivati visoke domete u budućnosti. Medalju na svom prvom velikom takmičenju nisu osvojile, ali su zato na njemu sebi obezbedile učestvovanje na naredna dva. U Evropi su četvrte, a očekuju ih na leto najpre Evropske igre mladih u Mađarskoj i kao kruna dosadašnje karijere Svetski šampionat u Argentini.
Selektor ovih devojaka je Jovo Caković, godinama poznat po predanom i marljivom radu, čovek koji temeljno radi svoj posao i koji ovu generaciju jako dobro poznaje. Odveo ih je na EP, biće sa njima i na narednim takmičenjima ove godine.

- Sa ove distance, kada je sve završeno, mislim da moramo da budemo zadovoljni plasmanom. Naravno, uvek ostaje žal za medaljom, ali treba biti objektivan i reći da su Rusija, Italija i Belorusija zaslužile svoja mesta na postolju. Sa druge strane, što se nas tiče, mislim da smo i mi zasluženo, uz određenu dozu sreće, obezbedili svoje mesto u toj, recimo tako „velikoj četvorci“.

Da se vrate sa medaljama oko vrata, nedostajalo je malo. Dve lopte protiv Beloruskinje u meču za treće mesto, ali i malo više koncentracije u polufinalu sa Italijom.

- Ono što nismo iskoristili u taj breku kada smo vodili sa 13:10 i svi već videli bronzu oko vrata, verujem da će se devojkama vratiti nekad u njihovim karijerama. Ta dva poena su bila velika, ogromna i da bi se osvojila, neophodno je mnogo raditi. Imamo mnogo jasniju sliku šta treba popraviti, kako na individualnom, tako i kolektivnom nivou, pa ćemo gledati da to „naradimo“ za takmičenja koja nam predstoje.

Za ove devojke, plasman u polufinale bio je nešto izuzetno važno. Tačnije, prvi cilj je bio da se iz Holandije vrate sa jednim od prvih šest mesta koje garantuju još dva velika takmičenja.

- S obzirom da je Balkanijada na Kosovu, a poznat je stav Odbojkaškog saveza Srbije prema tom „slučaju“, da se nisu kvalifikovale na EJOF i Svetsko prvenstvo, ova generacija ne bi imala više ni jedno takmičenje. Bila bi to velika šteta, što su nam posle Evropskog prvenstva mnogi rekli. Mislim da ove devojke imaju potencijal, a koliko je on, dobrim delom će i same o tome odlučivati. Mi, kao stručni štab, potrudićemo se da iz njih izvučemo ono najbolje.

Analizirajući Evropsko prvenstvo u Holandiji, može se reći da su naše devojke zaigrale tek od trećeg kola. Za poraze od Rumunije i Belorusije, mogu se naći adekvatna opravdanja.

- Imali smo malih problema u startu, jer tu selekciju Rumunije smo ranije redovno pobeđivali. Ali imali smo taj slučaj da nam libero Mila Kocić zbog povrede nije spremna došla na Evropsko prvenstvo, da je u prvoj utakmici obnovila povredu, a da smo u tom slučaju Jovanu Mirosavljević, koja je jedan od glavnih naših napadača, zbog prijema servisa morali da prekomandujemo na njeno mesto. Oštrica napada nam je bila otupljena u ta dva meča, gde smo i pored svega imali šanse za pobedu koje nismo iskoristili.

Kada je došlo skoro pa do „stani pani“, usledila je sjajna partija protiv Poljske, pa i naredne dve pobede, nad Slovenijom i Grčkom.

- Tada smo konačno zaigrali u konstalaciji kakvu smo želeli i u kojoj smo najjači, Kocićeva nas je jednostavno naterala da je vratimo na teren, a Mirosavljevićeva pokazala sav svoj talenat na poziciji primača servisa i napadača. Mislim da je meč sa Poljskom bio prekretnica, ali i model kako igrati sa selekcijama poput njihove. Pobeda nad Slovenijom se mnogima činila kao laka, ali kada se uzme da su na kraju završile kao pete, mislim da daje takođe određenu težinu. A protiv Grčke je bilo ono staro pravilo, da je najteže dobiti unapred dobijene mečeve. Imali smo tu i silan motiv, koji je kasnije posle trijumfa Belorusije nad Poljskom značio naš plasman u polufinale.

I onda duel koji su mnogi proglasili za jedan od najboljih na celom EP. Polufinale protiv do tog momenta superiornih Italijanki, koje su u pet kola u grupi izgubile samo jedan jedini set i kao ne veliki, već ogromni favoriti očekivali duel sa našim devojkama.

- Bio je to još jedan meč koji ćemo gledati kada budemo radili na temu „kako treba igrati protiv velikih“. Svakako naše najbolje izdanje i šteta je što nismo pobedili izuzetnu selekciju Italije, koja u dobrom delu utakmice nije znala šta je snašlo. Hrabro smo igrali, dobro servirali, postavili odbranu tako da onemogućimo njihove ubojite igrače i u tome u velikom delu uspeli. Imali smo peh da nismo mogli da računamo na Katarinu Gajević, koja se par dana pre povredila. Na kraju su devojke bile i uplakane, ali za to nisu imale razloga.

I reč dve o poslednjem meču...

- Rekao sam par puta već da je Belorusija selekcija koja ima ogroman karakter. Jer ne treba zaboraviti da su spasile dve meč lopte u duelu sa Rumunijom i na kraju pobedile, što je nama odškrinulo vrata, a kasnije su pobedile Poljsku i time nam širom otvorile ista na putu ka polufinalu. I ta završnica našeg poslednjeg meča govori o tome da se nikad ne predaju. Na tome moramo i mi da radimo. Siguran sam da su Jovana Mirosavljević, Dejana Lekić, Milica Milunović, Katarina Gajević, Mila Kocić, Rada Perović, Ana Marija Jonjev, Sara Carić, Barbara Batinić, Isidora Rodić, Miljana Glušac i Veronika Đokić dale sve od sebe.

Prilike za rad će biti, pripreme će, već sada se zna, biti opsežne i temeljne, jer ove devojke mogu još prilično da napreduju.

- Odmah po povratku, predsednik Odbojkaškog saveza Srbije Zoran Gajić i generalni sekretar Ivan Knežević su pitali šta nam je potrebno kako bi naredna takmičenja dočekali u najboljoj formi. Neki okvirni planovi su već predati, treba samo da ih detaljno utanačimo. Mislim da ćemo u Mađarsku na EJOF i u Argentinu, gde ćemo se sastati sa najboljima na planeti, otići maksimalno spremni. Želja kod nas iz stručnog štaba je velika, kod devojaka još veća, pa nema razloga ne verovati da će ovo leto biti radno i uspešno. I još jedna bitna stvar, a to je što će se ove godine završni turniri prvenstva Srbije za sve mlađe kategorije održati u maju. Biće to prilika da na delu vidimo sve devojke, da možda spisku koji već postoji, priključimo i neko novo ime.