Goran Nešić posle deceniju i po ponovo dovodi superligaške klubove u Sremsku Mitrovicu

Trener Goran Nešić

Trener Goran Nešić - profesorski u elitu

Ponovni dolazak najboljih srpskih ženskih klubova u njihov grad, u Sremskoj Mitrovici duguju najviše Goranu Nešiću i devojkama koje je u tek završenoj sezoni sjajno vodio pored terena. Iako je za ovaj tim koji je u velikoj meri mladost, a vrlo maloj iskustvo, bilo i te kako stresnih situacija, na kraju su, kada je pala i poslednja lopta, slavili svi zajedno plasman u Super ligu. Samo jednom se desilo da prvoligaška ekipa nadmudri superligašku u baražu, a ovo je sada bio drugi slučaj te vrste. I to potpuno zasluženo.

- Ako kažem da nam plasman u Super ligu nije bio moranje, mnogi se neće složiti sa tim. Međutim, sezonu pre te je jedna utakmica odlučivala između Futoga, Kleka i nas, ko će u elitu, ko u baraž, a kome će biti žao. Mi smo bili ovi treći. u prošloj smo imali samo jedan poraz, ali se nismo kvalifikovali kao prvi, već smo morali to da pokušamo putem – popravnog ispita. Na sreću po nas, položili smo ga, uz manje probleme.

Iako i sam profesor na Fakultetu za sport i fizičku kulturu, Goran Nešić je shodno tome, a i ranijim iskustvima u radu sa našim klubovima, prvenstveno želeo da mu ekipa igra dobro.

- Ako izuzmemo Ivanu Dinić, Aleksandru Banović i Aleksandru Mihajlović, sve ostale devojke su rođene mahom 1998. i 1999. godine, pa nije baš bilo realno očekivati da shodno neiskustvu tek tako obezbede plasman u Super ligu.

Klek i Srem su od početka do kraja bili jedini kandidati za elitu. Jer i jedni i drugi su imali na kraju samo po jedan poraz (jedni od drugih), a najbliži konkurenti sedam.

- Kada je Klek pobedio FOK u Novom Sadu, gde smo smatrali da još jedino mogu da kiksnu, od tog momenta počeli smo da se spremamo za baraž. Imali smo mesec dana „fore“, radili smo dva puta dnevno, kao pravi superligaši i to se i te kako videlo, naročito u prve dve utakmice baraža. A onda se desilo to da su bile spremne i „konfete“, slavljenička atmosfera i ceo „cirkus“ koji ide uz to, jer su svi mislili da ćemo i u trećoj utakmici definitivno proslaviti plasman u Super ligu. Ali, desilo se „otrežnjenje“, Futog nas je spustio na zemlju, što je bila sjajna stvar. Baš tako. Već u četvrtoj utakmici smo bili na poen, a u petoj nas niko nije mogao zaustaviti da ne proslavimo veliki rezultat.

U celoj priči, prof. dr. Goran Nešić ne zaboravlja ni protivnika, kome kako kaže „kapa dole za sve što su uradili“.

- Okolnosti u kojima su radili su bile takve da bi 90 odsto klubova jednostavno „diglo ruke“ od svega. Ali one su igrale do poslednjeg poena i hvala im na tome, jer su kroz tih pet utakmica baraža i moje mlade igračice stasavale i „izrasle“, napredovale su bar za jednu klasu.

Već se priča o narednoj sezoni, jer u Sremskoj Mitrovici žele da postanu u najmanju ruku „stabilan superligaš“.

- Kako smo trenirali onih mesec dana pred baraž, tako bi trebalo u narednoj sezoni, a to znači da se „viđamo“ bar 10 puta nedeljno. To se pokazalo kao pravi recept. Radićemo na dovođenju par igračica za koje mislimo da će biti neophodno kako bi bili bar među osam naredne sezone, što znači da nemamo trzavica oko opstanka.

Shodno velikom broju igračica koje uskoro završavaju školovanje, postoji objektivna opasnost da usled upisivanja fakulteta neke od njih i promene sredinu.

- Sudbina manjih gradova je odliv sportista. Kao prosvetni radnik, uvek ću biti mišljenja da je škola na prvom mestu, ali ćemo učiniti sve da napravimo takav model da kroz rad i dobru organizaciju u klubu, zadržimo određene igračice. Naravno, a da pritom studiraju. Verujem da ćemo uspeti.

U ovakvim prilikama ne može a da se ne pomenu oni koji su doprineli velikom uspehu.

- Ima ih mnogo... Mi smo gradski klub, a on je stao iza nas i verujem da ih ni jednog momenta nismo razočarali. Uprava kluba je ona koja je iznela veliki teret i njima ide velika zahvalnost. Ne mogu a da ne pomenem Ivanu Dinić, čije iskustvo nam je mnogo pomoglo, a verujem da ćemo i u budućnosti sarađivati, kao ni Isidoru Ubavić, koja je u prvom setu majstorice prilikom jednog pada ostala bez dva zuba, a onda se kasnije vratila na teren i bila nepremostiva prepreka za Futog. Hvala svima na jednoj sjajnoj sezoni.