Finalna serija odbojkašica nikad uzbudljivija

Posle drame, pehar Ubu

Odbojkašice Uba

Šampion u ženskoj konkurenciji za 2021. godinu ZOK Ub

SČini se da još od vremena kada su o šampionu odlučivale odbojkašice Crvene zvezde i Jedinstva, kada su pored klupa stajali Zoran Terzić i Darko Zakoč, finale plej – ofa nije bilo tako neizvesno. Porediti kvalitet, nije baš „preporučljivo“, ali devojke Uba i TENT – a ljubitelje odbojke skoro ni jednog momenta nisu ostavljale ravnodušnima. Pet mečeva finala, pet setova mastorice... Jedino je nedostajalo da se taj – brek igrao na razliku kako bi neizvestost bila stoprocentna. Time je Ub osvojio šampionsku titulu, prvu u istoriji kluba, i devojke, stručni štab i uprava su imale isti onaj osećaj kao što su imali isti akteri TENT – a prošle godine u ovo vreme.

Videlo se još od samog starta da će u finalu dva prijateljska kluba biti sve samo ne to – prijatelji na terenu. Bilo je to finale u kome su igrale dve najbolje plasirane ekipe posl ligaškog dela takmičenja, koje su imale prednost domaćeg terena u četvrt i polufinalu, a samo su Obrenovčanke jednom morale da je koriste. Kada se na kraju podvukla crta, poraženi u finalnoj seriji je imao set više na svom kontu, ali ne i trofej u rukama. Iskustvo na jednoj, mladost na drugoj strani, a bar što se finala tiče, zajedničko im je bilo – kvalitet. Pružale su dobre i neizvesne partije, često sa dosta preokreta.

Generalno gledano TENT se najviše uzdao u blok, nešto veću uigranost i Jelenu Lazić, dok su devojke sa Uba nade polagale u dobar servis, prijem protivničkog servisa, ali i raznovrsniji napad, odnosno više napadački upotrebljivijih igračica. U pet mečeva finala finalista je postavio čak 18 blokova više od novog šampiona (64:46). Osvojile su 11 setova, izgubile deset, ali i tutulu. Dva puta je TENT igrao na Ubu po pet setova, ali je oba puta izgubio mečeve. Imale su svoje prilike koje nisu iskoristile, koliko zahvaljujući brzopletosti, toliko i jer im protivnik nije dozvoljavao. Na drugoj strani, Ub je samo koristio domaći teren kao prednost, mada su u četvrtom meču možda mogle u Obrenovcu da osvoje titulu. Nedostajalo im je malo, ali i tako mnogo. Jednostavno je tada nisu zaslužile. U svom timu je Vladimir Vasović imao Sanju Đurđević koja je neprimetno odrađivala veliki posao u odbrani i prijemu servisa, dva dizača različitog stila igre koje su funkcionisale kao jedan izuzetno dobar i menjale ritam igre, potom Jelenu Vulin koja je sazrela kao igrač i koja je imala ogromnu želju da posle nekoliko finala sa Jedinstvom stigne do šampionskog pehara. Tandem srednjih blokera Medić – Gligorić je pored svog posla u sprečavanju napada rivala, imao jako dobar učinak u napadu svog tima, skoro uvek daleko preko 20 poena po meču, dok su tri prmača servisa, Ljiljana Ranković, Sanja Trivunović i Ljubica Kecman skoro pa podelile vreme na terenu i svojim iskustvom doprinele da se ceo tim raduje. Prva je, iako dobrim delom sezone (čak i karijere) povređena, želela da opravda povratak u srpsku odbojku titulom prvaka. I da nije odigrala ništa pre petog seta finala plej – ofa, a mnogo je dobrih partija pružila tokom sezone, sa tri neverovatne odbrane i dva vrlo bitna poena u napadu, osvojena sa velikom sigurnošću, donela je odlučujuću prednost i time brod uvela u mirnu lukuzvanu istorijska titula. Druga, sa promenljivom formom, ali i velikim brojem teških utakmica kroz karijeru, na momente nezainteresovana, ali su momenti zainteresovanosti ipak duže trajali, dok je treća od njih sigurnim prijemom servisa najčešće obezbeđivala bolje napade svog tima. Igrati sa tako malo igrača, svakako je veliko opterećenje, ali su se gore pomenute, sa zajedničkim stručnim štabom koji je oformila Marijanom Boričić, i koja je sezonu morala da prekine zbog porođaja, a nastavio Vladimir Vasović, bez ijedne reči zamerke popele na pobedničko postolje, ponosno primile zlatne medalje i podigle veliki, pobednički pehar. Gašenje svetla u dvorani na Ubu, bio je kraj još jedne, zbog uslova igranja, za mnoge čudne sezone u kojoj je šampion stvarno pokazao najviše.

I na kraju treba reći da je za ekipu novog šampiona treća bila sreća, jer toliko im je sezona bilo potrebno da osvoje titulu. Uz Kup i Super kup. Malo li je...

 

Rezultati finalne serije

Ub – TENT 3:2 (detaljnije, detaljnije, detaljnije, detaljnije, detaljnije)