Evropsko prvenstvo za juniorke 2020

Iz mog ugla – Ivan Milenković, pomoćni trener

Evropsko prvenstvo za juniorke se odigralo u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj krajem avgusta 2020.godine na kom je nasa selekcija osvojila 2.mesto. Nasa ekipa je bila u grupi 1 koja je svoju grupnu fazu igrala u Zenici (BiH). Takmicenje je specificno, jer je prvo od proglasenja pandemije korona virusa 15.marta.

Juniorke Srbije

Juniorke Srbije

Zbog situacije u kojoj se sve odigralo, devojke i strucni stab su bili u karantinu skoro mesec dana. Rad u takvim okolnostima je psiholoski dosta uticao na ekipu i pripreme ucinio jos tezim. Za nepunih 20 dana, koliko su trajale pripreme na Divcibarama, pokusali smo da pripremimo ekipu fizicki i takticki, i individualno radili sa devojkama, koliko je to vreme dozvoljavalo.

Pred sam start evropskog prvenstva, dve najbolje selekcije Italije i Rusije, otkazuju ucesce na prvenstvu zbog situacije sa koronom. To nam je dalo priliku da se borimo za visok plasman. U datoj situaciji, obzirom da ova generacija do tog trenutka nije osvajala medalje, javlja se veliki pritisak. Zbog toga prve tri utakmice, sa Slovackom, Belorusijom i Bosnom i Hercegovinom, su odigrane sa puno treme, puno gresaka i na slabijem nivou.

Prvi mec na evropskom prvenstvu smo odigrali sa reprezentacijom Slovacke, kao i uvek prvi mec na prvenstvu je pun nervoze i tenzije. Obe ekipe su igrale sa puno gresaka, ipak je razlika u kvalitetu bila evidentna.

Srbija – Slovacka 3:1 (25:19,25:20,22:25,25:20)

Reprezentacija Belorusije je za mene bila najvece iznenadjenje. Odlicno uigrana ekipa u kojoj se kao poenteri izdvajaju srednji bloker Sauchuk Darya i primac Liabiodkina Kseniya (koji su na kraju prvenstva bili u idealnoj postavi) uz odlicnog dizaca Bahayeva Lizaveta koji maksimalno ubrzava igru. Maksimalno posvecene igri u odbrani i sa jakim servisom, bile su jedne od ekipa koja moze svakoga da pobedi. Na kraju su zasluzeno osvojile bronzanu medalju.

Srbija – Belorusija 2:3 (25:16,21:25,21:25,25:20,13:15)

Utakmica sa Bosnom i Hercegovinom (prvi put ucestvuju na EP, kvalitetom najslabija ekipa u obe grupe) je bila prilika da se razigraju igracice koje nisu imale mnogo prilike u prva dva meca.

Srbija – Bosna i Hercegovina 3:0 (25:23,25:11,25:13)

Obzirom na poraz od Belorusije, utakmica sa Poljskom je bila biti ili ne biti. Iako u prva tri meca nismo dolazili do igre koju smo zeleli, u utakmicu smo usli maksimalno motivisani i odlucni da pobedimo. Uz dobru psihicku pripremu (podrazumeva se takticka priprema), uspevamo da odigramo verovatno i najbolju utakmicu na prvenstvu i pobedom se plasiramo u polufinale. Selekcija Poljske je verovatno jedna od najperspektivnijih na EP. Veci deo selekcije je visok oko 190cm, tehnicki na odlicnom nivou, na svim pozicijama imaju veoma talentovane devojke. Vidi se da savez Poljske ozbiljno ulaze u razvoj mladih igracica i da ce definitivno iz ove generacije biti igraca za seniorsku selekciju.

Srbija – Poljska 3:0 (25:22,25:21,25:21)

Polufinale protiv Francuske je odigrano sa vise samopouzdanja, pokazali smo solidan kvalitet. Ekipa Francuske je svoje tehnicke nedostatke nadomestila fizickim predispozicijama. Glavni igrac Francuske je primac servisa Diouf Guewe (na kraju najbolji poenter EP), zadatak je bio jednostavan- trebalo je zaustaviti njen napad i naterati je na gresku. Uspevamo u tome i zasluzeno stizemo do finala

Srbija – Francuska 3:1 (23:25,25:15,25:20,25:14)

Vec godinama unazad se zna da Turska ulaze maksimalna sredstva za razvoj njihove odbojke. Ekipa maksimalno utrenirana, tehnicko-takticka obucenost na visokom nivou.

Finale, iako mislim da smo fizicki dominantnija ekipa u odnosu na Tursku selekciju, nismo uspeli da pobedimo zbog tehnickih nedostataka nase ekipe. Najvecu razliku je pravio dizac Turske Sengun Lila, koja je celo prvenstvo odigrala na vrhunskom nivou. Nismo nalazili resenje za Tursku brzu igru i zasluzeno izgubili.

Srbija – Turska 2:3 (17:25,25:16,25:23,16:25,8:15)

Nase devojke su odigrale jedan kvalitetan turnir. Iz utakmice u utakmicu su sticale samopouzdanje i ulazile u sve bolji takmicarski ritam. Napredovale su svakim treningom i svakom utakmicom. Najveci napredak se mogao videti na psiholoskom planu, sto je na kraju i dovelo do prve medalje za ovu generaciju. Igrali smo dobru timsku odbojku i na kraju iznedrili dva individualna priznanja, Hena Kurtagic najbolji bloker i Vanja Savic najbolji korektor

Zakljucicemo da moramo jos dosta da radimo na tehnickom i taktickom usavrsavanju nasih devojaka po klubovima. Selekcija po visini igracica je dobra, obzirom da smo bili jedna od visih reprezentacija, medjutim moramo jos napredovati u odbojkaskoj igri da bi dosli do vrhunskog nivoa. Maksimalno se treba posvetiti individualnom razvoju igraca. Organizaciji seminara za trenere i edukaciji trenerskog kadra cime cemo umanjiti pogresno ucenje tehnike, koja se kasnije mnogo teze ispravlja. Treba ulagati u mladje kategorije, i napraviti sistem u kome se proizvode igraci za seniorsku reprezentaciju i vrhunsku odbojku.