BPŠ SUPERLIGA SRBIJE – ČETVRTFINALE PLEJ – OFA ZA ŽENE

Ekspresni polufinalisti

Iz novinarskog ugla - Siniša Stojmenovìć

Već na startu doigravanja za titulu, pokazalo se da je razlika u kvalitetu kada su u pitanju ekipe u gornjem i donjem delu tabele u šampionatu odbojkašice, velika. Zato su favoriti, Železničar, Jedinstvo, Crvena zvezda i Ub posle samo dve utakmice četvrfinala, stigle u polufinalne borbe. Šta više, u osam utakmicaekipe koje su bile „predodređene“ za eliminaciju, osvojile su ukupno tri seta, dva TENT i jedan Srem.

Odbojkašice Uba

Ljiljana Ranković je vodila tim Uba do polufinala

Prošlogodišnji finalisti su se ovog puta sastali u najranijoj fazi plej – ofa. Naime, i Ub, a naročito TENT, ni izbliza ove sezone ne igraju kao što je to bio slučaj godinu ranije. Zašto je to tako, verovatno će ustanoviti dublje (klupske) analize, ali recimo da je to bio najujednačeniji duel četvrtfinala. Favorit je bio UB, ostvario je dve pobede, ali je moglo da se desi da ovaj par stigne i do majstorice. Bila su to dva potpuno različita izdanja ekipe iz Obrenovca, od čega je upravo i zavisio konačan ishod. Pošto su u prvoj bile totalno inferiorne, u drugoj kao da su želele da što skuplje prodaju svoju kožu. Sa 17 blokova na domaćem terenu i te kako su pomutile planove gošći sa Uba, koje su se na kraju ipak radovale. Zasluge za to idu najviše na stranu iskustva koje imaju, kao i, u nekim momentima, nepotreban, (pre)veliki respekt od strane mladih devojaka iz TENT – a, koje nisu mogle da računaju na pomoć reprezentativke Sare Carić. A kad nje nema, nema ni željene igre ekipe Vladimira Vasovića, inače prošlogodišnjeg trenera Uba. Na drugoj strani, Marijana Boričić će sigurno mnogo toga imati da prigovori svom timu, a koliko i da poboljša igru ekipe koja nema klasičnog korektora, ostaje da se vidi.
Samo par dana pošto su osvojile Kup Srbije, odbojkašice Crvene zvezde su sa nulom na odmor ispratile večitog rivala. Od šest odigranih setova, dopustile su protivnicama da „u priči“ budu samo u jednom, poslednjem. Tu se vidi razlika u kvalitetu, ali ne oslikava baš na pravi način dešavanja na terenu, bar kada su statističi parametri u pitanju. U oba meča crno – bele su imale bolji prijem servisa, ali to nisu znale da materijalizuju. Sa druge strane, u prvom duelu su u svskom od tri seta, prosečno „častile“ Zvezdu sa po 12 poena, pošto su imale čak 36 grešaka. Jeste Darko Zakoč u pauzi šampionata podigao nivo igre svog tima, ali je to nedovoljno da se u četvtfinalu osvoji bar jedan set. Posle osvojenog Kupa, a i dva lakša treninga u prvoj fazi plej – ofa, Milan Gršič sa svojim iskusnim timom ima razloga za optimizam.
Da su odbojkašice Srema znale koliko će ih koštati osvojen set u drugoj utakmici, verovatno se ne bi mnogo trudile da ga osvoje. Šalu na stranu, tek pošto su „pecnule“ igračice Jedinstva, desilo se to za ih u dva od naredna tri, ostave na jednocifrenom učinku, sedam i osam poena. Ozbiljniji prsitup, malo grešaka, dobar servis, kvalitetan prijem i strahovit blok su bili elementi koje je Jovo Caković sa svojim devojkama i te kako dobro naradio, ali još jednomi predstavio publici i u Staroj Pazovi i u Sremaskoj Mitrovici. Prvi meč je takođe protekao u njihovoj dominaciji, s tim što su ukazanu šansu iskuristile sve igračice. Što se tiče Srema, one su odavno ispunile cilj, Mirjana Musulin može da bude zadovoljna opstankom u eliti, s tim što bi u četvrtfinalu sasvim sigurno popravile utisak da je na raspolaganju imala najbilju, Anu Mihajlović.
Kada jedan tim u dve utakmice postavi samo sedam blokova, kada prima servis ispod 20 odsto, kada u jednoj utakmici ima dva, a u drugoj ni jedan poen iz servisa, kada napravi izuzetno malo servis grešaka, a to govori da je i tu izostao bilo koji vid agresivnosti, onda se za taj tim, Inđiju, mora reći da su samo čekali da se ova sezona za njih završi. Završile su je sa osmehom, jer su opstale u Superligi, ali su, kada je trebalo da igraju „za svoju dušu“, jednostavno počišćene sa terena. Ustvari, one su bile te na kojima je Železničar iskalio sav bes pošto se nije domogao Kupa Srbije. Ni u ovom, ako ni u narednim mečevima, Branko Kovačević neće moći da računa na Ljubicu Milojević, ali je razlika u kvalitetu bila ogromna. Bila je to prilika da se tim iz Lajkovca navikne na upravo tu situaciju, da probaju neke nove taktičke zamisli, ali i da odigraju opušteno, s obzirom da se znalo da je Inđija kvalitetom daleko, daleko ispod njih. Sada po nekadašnjeg šampiona dolaze velika iskušenja do kraja šampionata, pa koliko god on za njih trajao.
U polufinalnim mečevima se sastaju Železničar – Ub odnosno Jedinstvo – Crvena zvezda, igra se na dva dobijena meča,gde su timovi iz Lakovca i Stare Pazove u prednosti ukoliko se bude igrala majstorica. Termini odigravanja su 18, 21. i, ukoliko bude potrebno 24. mart.

REZULTATI
Železničar – Inđija 3:0 (detaljnije) i 3:0 (detaljnije)
Jedninstvo – Srem 3:0 (detaljnije) i 3:1 (detaljnije)
Crvena zvezda – Partizan 3:0 (detaljnije) i 3:1 (detaljnije)
Ub – TENT 3:0 (detaljnije) i 3:2 (detaljnije).