BPŠ SUPERLIGA SRBIJE – PETO KOLO

Dvojac još ne zna za poraz

Iz novinarskog ugla - Siniša Stojmenovìć

Nepotpuno peto kolo u muškoj ligi nije donelo iznenađenja. Konačno su momci igrali onako kako su predvideli oni kaoji se malo bolje razumeju u igru preko mreže. Doduše, nekada je teško pronaći apsolutnog favorita, ali timovi kojima su davane veće šanse, ostvarili su pobede. Kod dana, dvojac neporaženih, Jedinstvo i TENT, nstavljaju trku u kojoj će jedan tim morati da poklekne u narednom kolu jer igraju međusobno. Doduše malo je endostajalo da retko neosvojiva tvrđava u Staroj Pazovi padne od strane odbojkašica Uba, ali se to ipak nije desilo.

 

ODBOJKAŠI

Da li su mečevi u Superligi Srbije odbojkašima Vojvodine samo priprema za što bolja izdanja u Ligi šampiona ili igranjem u Evropi stiču preko potrebno iskustvo kada se budu delili domaći trofeji, još je nepoznanica, ali da su se vratili u formu to svakako jesu. Novosađani su poprilično lako izašli na kraj sa Ribnicom, jednim od timova koji su i ove sezone „pretili“ da idu na visok plasman (detaljnije). U maloj dvorani SPENS, tim Slobodana Boškana delovao je daleko uigranije. Imali su više nego precizan napad, skoro duplo bolji procentualno, imali su mnogo više blokova, a ta dva elementa su im donela ubedljiv trijumf. Malo su „kuburili“ sa servisom, gde je Ribnica bila uspešnija, a gosti su čak imali manje grešaka. Ono što će trenere oba tima svakako zabrinuti, jeste samo osam (!?) odsto pozitivnog prijema servisa, na obe strane. Iz toga se vidi da su dizači bili najopterećeniji na utakmici, ali i ko je od njih kako odradio posao.

U istoj, gore pomenutoj, dvorani, odigran je još jedan meč, koji je bio mnogo zanimljiviji i gde se pobednik nije znao do poslednjeg momenta. Sreli su se dojučerašnji ljuti rivali u Prvoj A ligi, Novi Sad i Takovo, po prvi put kao superligaši. Domaćin, sa mladim igračima koji se kale kako bi jednog dana prešli u veliku Vojvodinu, a sa druge tim koji u svojim redovima ima iskusne i proverene igrače Miloša Terziča i Radovana Gavrilovića, sada već i definitivno rasterećene odličnim pojačanjem u vidu Lazara Brunetija. Dva puta su Milanovčani vodili, ali nisu uspevali da se odupru Novosađanima u taj breku, posle čega su domaćem timu pripalo dva boda (detaljnije). Bilo je zanimljivo videti čak 19 blokova ekipe Nedžada Osmankača, dok su sa druge strane momci Milana Miloševića čak 12 pota poene osvajali strahovitim servisima, uz šta su imali i jako dobar prijem protivničkog servisa. na kraju je podela bodova ipak najpravednija, a verovatno time nisu zadovoljni ni jedni ni drugi.

Spatrtak ni bez prve zvezde tima, Muse Konea, nije imao problem da izađe na kraj sa Jedinstvom. Gosti jesu došli sa manje igrača nego što imaju obično, ali i da su bili kompletni, teško da bi bolje prošli (detaljnije). Neko bi rekao da je učinak koji su imali jednostavno samo u skladu sa njihovim godinama. Trener Pazovčana Željko Vukelić po tom pitanju ne može ništa da uredi. Sa druge strane, Ivica Jevtić je „našpanovao“ svoj tim, da precizno napada, da dobro servira, da malo greši i na taj način im omogućio da što pre okončaju ovaj duel.

U Topoli je posle prve elitne pobede bila velika radost

U Topoli je posle prve elitne pobede bila velika radost

I kada je bilo „sad ili nikad“ u Topoli su slavili prvu elitnu pobedu. Naime, gostovao je Spartak iz Ljiga, za sada najlošija ekipa Superlige, a Neven Majstorović je video priliku za svoj trenerski prvenac. Videlo se da su bili nervozni, da im je trebalo nekoliko dobrih poteza, što se i desilo, na njihovu sreću kada se odlučivao prvi set. Posle toga, sve je bilo lakše i samo su nastavili u istom ritmu, sa dobrom odbranom su demoralisali goste, a dobrim napadom ga definitivno dotukli (detaljnije).

 

ODBOJKAŠICE

Žreb je hteo da odmah posle aktuelnog, u Staru Pazovu dođe i bivši šampion, ekipa Uba. Očekivanja su bila da bi ovaj duel mogao da bude zanimljiv i neizvestan, i upravo se to desilo. ko je bio, prisustvovao je istinskom preokretu, poprilično neobičnom, s obzirom o kakvim se timovima radi (detaljnije). Najpre je gostujući tim igrao sjajnu odbojku, nije dao ekipi Jova Cakovića da se razmahne, totalno ih odbranom sprečio tamo gde su najjači, u raznovrsnom napadu. Dva seta domaće igračice nisu uopšte bile „u priči“. A onda se sve okrenulo. Kada nisu imale više šta da izgube, počele su da dolaze do svoje igre. Kao da nisu mnogo gledale na semafor, već su bile koncentrisane na svaki naredni poen. To im je donelo jedan set, pa poravnanje rezultata, a posle je kao logična posledica došla i pobeda. Iskusan tim Marijane Boričić kao da se umorio p anije mogao da parira kada je to bilo najpotrebnije.

TENT i dalje diše za vrat Jedinstvu, a novu pobedu su devojke iz Obrenovca zabeležile protiv „pazovačke filijale“, ekipe Omladinca (detaljnije). Ume tim iz Banovaca da igra dobru odbojku, ali će na bodove morati da sačeka neke sebi, u najmanju ruku, ravne rivale. Italijanski trener Kristian Tamone, odlično je spremio tim, napadi su išli skoro preko svih igračica podjednako, što je domaćem timo stvaralo probleme. Jedan set Omladinca je zaslužen, kao i sva tri boda TENT – a.

Crvena zvezda je sa „pola gasa“ došla do bodova u Sremskoj Mitrovici (detaljnije), jer je Ratko Pavličević na terenu sve vreme, uprkos velikoj razlici u kvalitetu, držao najjaču postavu. Večiti rival, Partizan, nije mogao bez drame ni protiv Novog Sada. Jednostavno, mnogo toga ne funkcioniše u crno – belom timu, ali uprkos svemu, teškom mukom, ali ostvarile su tri boda sa kojim će valjda igrati slobodnije (detaljnije). Radovali su se prvi put ove sezone i u Inđiji. Istini za volju, imali su za rivala debitanta iz Batajnice, pa bi svaki drugi ishod bio istinsko iznenađenje (detaljnije), ali i u tom odnosu snaga, samo tri bloka su više nego zabrinjavajući podatak. Što je Železničara iz Lajkovca tiče, devojke Branka Kovačevića su u prvom setu lutale u Dudovoj šumi, da bi potom zamenile mesta sa domaćim odbojkašicama koje izlaz nisu našle do samog kraja (detaljnije).