Dejan Stojković se odlično snašao u teškoj ulozi trenera iskusnog tima sa Uba

 

Balansom do elite
Gledano po imenima i iskustvu koje imaju odbojkašice Uba, mnogi su se početkom sezone pitali kako će se u tom „društvu“ snaći mlad i relativno nepoznat trener kakav je Dejan Stojković. Trebalo je, u neku ruku, postaviti se iznad imena poput Sonje Puzović, Marine Petrović, Sanje Jablan, Mije Vulović i Bojane Martinović... Opet, Ub „samo što je ušao u Prvu ligu“, pa je o nekim ambicijama bilo rano govoriti. Ono šti je za mladog trenera u tim momentima bioo najbitnije jeste...

Dejan Stojković sa odbojkašicama Uba

Dejan Stojković sa odbojkašicama Uba

- Da se uspostavi neka vrsta balansa između njih i mene. Znao sam koliko je njihovo iskustvo, koliko sezona imaju u nogama i koliko bi ih naporni treninzi u velikom broju možda i „uništili“. Ne treba zaboraviti da dosta ovih devoajak pre podne radi u preduzećima. Došao sam u tim gde je pre mene trener, ali i igrač, bila Marina Petrović. Sa njom sam najčešće razgovarao, jer je petogodišnje iskustvo na Ubu koje ona ima, zlata vredno. Za početak smo napravili dobru atmosferu, to je bio preduslov da funkcioniše tim. Čudno će da zvuči, ali je istinito, imali smo samo po tri treninga nedeljno, s tim što i u toj situaciji nismo bili uvek kompletni.
Prvo mesto se nije pomiljalo. Govorilo se samo o tome da devojke dobro treniraju, da igraju najbolje što mogu i da bi to za prvu sezonu bilo dobro.
- Bilo je bitno izbeći borbu za opstanak, ali to smo već posle nekoliko kola uradili. Pobegli smo i od sredine tabele i polusezonu završili kao drugi. Poraz od Takova nas je udaljio malo od visokih ambicija koje su polako počele da se pojavljuju kao realne. Imali smo igrača više u našoj publici koju nismo smeli da razočaramo. Ne plasmanom, nego igrom.
A onda par vrlo bitnih pobeda. Trijumf nad Beogradom doveo je Ub na korak do cilja, a kroz cilj su prošle i definitivno na najbolji i najlepši način, trijumfom nad dugo vremena liderom, ekipom FOK iz Novog Sada.
- Tek tada smo mogli da odahnemo. Liga je bila izjednačena, dešavala su se iznenđenja i dok nismo i teoretski obezbedili prvo mesto, nismo smeli da se opuštamo. Imalis mo dobru prvu postavu, ali i izmene koje su uvek unosile potrebnu energiju i kvalitet.
Za dve godnine, „preskočena“ su dva ranga. Za par meseci će na Ub početi da dolaze najbolje ekipe iz Srbije. Pre par sezona je bilo slično, samo ih je tada gostio TENT, a sada će „igrač više“ sa tribina bodriti svoj tim u duelima sa Crvenom zvezdom, Jedinstvom, Vizurom...
- Videćemo ko će moći i koliko da odgovori obavezama. Dve stvari su sigurne. Prva da će sve devojke moći da ostanu, jer ne bi bilo fer prema njima koje su ostvarile uspeh da im se zahvalimo. Meni je bilo uživanje raditi sa njima, dosta sam od njih naučio. Druga stvar je da ćemo, shodno najvišem rangu, morati više da treniramo, ali i da se pojačamo, da stvorimo jaku konkurenciju. Možda opet bude nekog „balansa“, on nas je u neku ruku i uveo u elitu.