Četvrtfinale plej–ofa

Iz novinarskog ugla
Siniša Stojmenović

Iznenađenje iz Pazove

Nije bilo puno vremena da se po osam nejboljih ekipa iz ligaškog dela spreme za početak plej – ofa. Neki parovi četvrtfinala bili su „već viđeni“ i naslućivani, a „linija razgraničenja“ koja postoji između gornjeg i donjeg doma je bila i kvalitativna granica. Od osam mečeva desilo se samo jedno iznenđenje, mada onaj ko je malo bolje ispratio drugi deo ligaškog dela i nije nešto posebno začuđen plasmanom odbojkaša Jedinstva u polufinale, čime su svakako postigli izuzetan rezultat.
Odatle i treba početi, jer je to bio jedini duel koji je odlučivala majstorica, a kuriozitet je taj što su u sva tri meča pobeđivali – gosti. Na žalost odbojkaša Ribnice, oni su ti koji su imali prednost domaćeg terena, a timovima iz Kraljeva i Stare Pazove bilo je potrenbo maksimalnih 15 setova da bi odlučili ko će na megdan Vojvodini. I svaki od pomenutih je bio zanimljiv, pun preokreta, a svakako da je jedan od glavnih razloga bio iskustvo koje poseduje konačni pobednik. Možda i izneneđenje u majstorici, gde je Uglješa Pešut, ponovo zaigrao na poziciji srednjeg blokera, a prva dva susreta je bio, kao što je i poslednjih nekoliko sezona – korektor, što kao da je poremetilo pripremu Boška Mačužića. Takođe značajan je broj ovakvih ili sličnih utakmica koje su u „nogama i rukama“ Mihajla Pajića, Miroslava Radišića, Nikole Majstorovića, a naročito nekadašnjeg reprezentativca Branka Roljića, koji je po mnogim mišljenjima bio injekcija na pola sezone posle koje je tim iz Stare Pazove ušao u strahovitu seriju dobrih igara i rezultata koji su kulminirali zasluženim plasmanom u polufinale. Ribnica ima za čim da žali, jer je „par lopti“ bilo presudno da pre očekivanja okonlaju ovu sezonu.
A sigurno je da su ovaj dvoboj sa velikom pažnjom pratili u Novom Sadu. Istini za volju, Vojvodina je jedina koja je ove sezone u oba meča savladala Jedinsvo, nesumnjivo je da će biti veliki favorit, ali će „lale“ morati da budu i te kako obazrive. Iz dva razloga, prvi jer svaki pristup „lako ćemo“ protivnik je pokazao da ume da kazni, a drugi, jer im se nešto tako umalo desilo protiv Spartaka. U SPENS – u su spasavali živu glavu u taj breku prvog meča, pa kada su verovatno malo dobili „packe“ od trenera Nedžada Osmankača, u Ljigu su zaigrali kako znaju i tada se pitanje pobednika ni jednog momenta nije dovodilo u pitanje. Samo dva meča je do šplufinala bilo potrebno i Crvenoj zvezdi i Novom Pazaru. Oni će u najmanje tri, a najviš pet mečeva po svoj prilici ponoviti dramu koja je viđena nedavno na završnici Kupa. Pazarci su lako „preskočili“ Niš, čiji odbojkaši kao da su jedva sačekali da se ova sezona završi, pa i nisu nešto preterano „zapinjali“, a i da jesu – teško da bi bolje prošli. Aktuelni, crveno – beli, šampioni, ni u Beogradu ni i Kragujevcu u odbojkašima Radničkog nisu imali dostojnog takmaca. I oni su odavno postali svesni da ne mogu da se upuste u borbu za visok plasman, a izbegavanje trzavica oko opstanka bila je očigledno – puna kapa.
Devojke nisu bile raspoložene za iznenađenja. Ustvari, Zrenjanin, Dinamo, Spartak i Železničar su želeli, ali Crvena zvezda, Vizura, Jedinstvo iz Stare Pazove i TENT nisu dozvolile da se to desi. Izgleda da je tim iz Lajkovca priželjkivao da mu se desi ono što i lane, da se plasira u polufinale, ali je tim koji trenira Svetlana Ilić naleteo na minu. Kao da su ih dva seta u poslednjem kolu ligaškog dela, kojim su obezbedili (njima uvek bitno), peto mesto, prilično zavarala, da mogu da se nose sa komšinicama iz Obrenovca. Iskusan tim kao što je Železničar, malo se video u prvom meču, da bi u revanšu pred svojom publikom bio daleko „vidljiviji“. A onda je u taj – breku postao – nevidljiv. Završile su sezonu sa samo četiri osvojena poena u setu. Sa druge strane TENT je delovao prilično sigurno i koncentrisano, želeo je što pre da se plasira u polufinale i u tome je uspeo. Obrenovčanke u polufinale, a tim iz Lajkovca – na odmor.
Ispostavilo se da su i Crvena zvezda i Zrenjanin imali u poslednjem ligaškom kolu predigru četvrtfinala. Nadao se Dejan Desnica da može da iznenadi, ali mu to nije dozvolila Mirjana Musulin, koja je sjajno spremila ekipu. Ličile su crveno – bele i sada na tim koji ove sezone igra i lepo za oko, ali i rezultatski uspešno. Iako svi znaju sa koje strane preti opasnost, odnosno sa koje dve stvari najviše preti opasnost, stručni štab tima sa Marakane uvek spremi neko iznenađenje. Tako je bilo i u dvorani na Tošinom bunaru, oko Nove godine, a duel sa mlađim rivalom iz glavnog grada biće u borbi za finale. Vizura je krenula u odbranu titule prilično nesigurno. Od sedam setova koliko su odigrale sa Dinamom, aktuelne šampionke su jedan izgubile, a četiri odigrale na vrlo gust rezultat. S obzirom da su ispale iz Evrope, imaće vremena da se posvete sebi, ali i Crvenoj zvezdi, koju mnogi vide kao nekog ko je bliži finalu, ako ni zbog čega drugog, onda zbog prednosti domaćeg terena. Ali prvak, sa Jovicom Cvetkovićem na čelu, sigurno ne misli tako.
Velika razlika u kvalitetu bila je na mečevima Jedinstva i Spartaka. Subotičenke su okončale jednu od najneuspešnijih sezona u poslednjih nekoliko godina, u kojoj su pored klupe stajala čak četiri trenera, ali su svakako svesni da je moglo možda i lošije, pa će sigurno iz svega ovog izvući određene pouke. Sa druge strane, tim Jova Cakovića koji je već osvojio dva trofeja, nezaustavljivo juriša i ka trećem, najvrednijem, a hoće li neko uspeti da im se suprotstavi, ostaje da se vidi. U svakom slučaju, sledi odmor zbog obaveza kadesteke reprezentacije na Evropskom prvenstvu od 1. do 9. aprila, što je prilika za poslednje doterivanje forme pred završnicu sezone.

 

Marijana Boričić

Marijana Boričić
trener OK TENT


Polufinale – veliki posao

TENT je po svemu prikazanom tokom cele sezone, zaslužio mesto u polufinalu. Možda su se očekivala tri meča sa Železničarom, ali su one sve rešile ranije, ne želeći da se igraju sa živcima svojih navijača.
- Hvala svima koji su verovali u nas. Napravili smo veliki posao. Pokazali smo svoj karakter u taj – breku ove utakmice i to je za pohvalu. U četiri seta nismo prikazali igru koju smo planirali i očekivli, bili smo prilično stegnuti, ne znam iz kojih razloga, ali smo u petom sve nadoknadili. Bilo je naporno, jer usled velike buke u dvorani nekada nismo imali jasnu komunikaciju sa devojkama na terenu. Ali zaslužuju sve čestitke. Imaćemo sada vremena da radimo i spremimo se za mečeve polufinala i potrudićemo se da damo sve od sebe u duelima sa velikim favoritom iz Stare Pazove.

 

Svetlana Ilić

Svetlana Ilić, trener
OK Železničar, Lajkovac

Prošle godine su TENT i Železničar takođe igrali u četvrtfinalu plej – ofa, ali je rezultat bio neuporedivo bolji za tim iz Lajkovca. Ovoga puta je iznenađenje izostalo.
- Čestitke TENT – u za plasman u polufinale. Bila je ovo utakmica sa mnogo uspona i padova, možda ne uvek tako lepa za oko, ali su obe ekipe pokazale mnogo darži koje odbojka nosi. Naravno, čestitke i mojoj ekipi, koja je našla snage za izađe iz nekih psiholoških problema u koje smo zapali posle dva osvojena seta u Obrenovcu još u poslednjem kolu ligaškog dela, posle čega smo stali i sami sebi napravili velike probleme. Onaj ko je bio hrabriji, pobedio je i tu nema prigovora. Želim svu sreću TENT – u, jer ukoliko odu u finale i ovaj poraz će nama lakše pasti.